Rok po titulu kulturní metropole. Zůstává DEPO2015 i desítky akcí

V polovině prosince to bude přesně rok, kdy se uzavřel program Evropského hlavního města kultury. Plzeň uspěla ve snaze udržet vysoká návštěvnická čísla i akce. V příštím roce se návštěvníci dočkají novinek i osvědčených zážitků.

Jarní servisní akce AUTO CB

 „Ač Plzni mnoho lidí psalo směrem k udržitelnost projektu Plzeň 2015 spíše černé scénáře, díky velké snaze se podařilo udržet desítky aktivit, které vyplňují prázdná místa na kulturní mapě a zároveň stimulují neuvěřitelně nastartovaný turismus, “ hodnotí s odstupem ředitel organizace Plzeň 2015 Jiří Suchánek. „Dlouhodobé efekty se dle zkušeností ostatních ale projeví třeba i pět až deset let po titulu. Držíme strategické projekty z naší produkce: západočeské baroko, festival světla, bavorsko-české aktivity i komunitní akce. Velmi si ceníme také navazující spolupráce s partnery, kteří tvořili programovou osu Evropského hlavního města kultury; namátkou Festival Finále, Festival stepu, Živá ulice, hudební anketa Žebřík, Divadelní léto pod plzeňským nebem a další,“ nastiňuje Suchánek.

Většina aktivit by měla pokračovat i v dalších letech. Program příštího roku je již připravený a čítá zhruba čtyři desítky hlavních událostí, pořádaných samostatně nebo v koprodukci.

Nejbližší velkou akcí, navazující na úspěšnou premiéru z roku 2015, bude festival světla s názvem BLIK BLIK. Instalace, videomapping a light design rozzáří ulice města v polovině března.

Ještě do konce února bude v DEPO2015 výstava k vidění věnovaná plastu a jeho recyklaci. Poté se návštěvníci z depa virtuálně vydají Trabantem až na konec světa. Tříměsíční výstava fotografií i reálných vozidel a artefaktů  z výpravě skrz Amazonský prales, andské průsmyky, pouště i oceán potěší všechny cestovatele a fanoušky Dana Přibáně. 

Dobrou zprávou pro příznivce industriální architektury je prodloužení výpůjčky kovových soch Čestmíra Sušky, které na nádvoří depa zůstanou nejméně do dubna. Pak se jich většina odveze, aby udělaly místo desítce karavanů, a nejrůznějších dočasných obydlí pro novodobé „Nomády“. Batůžkáři, dobrodružné povahy a romantici z celého Česka i zahraničí se budou moci přes léto doslova zabydlet v depu a zažít Plzeň jinak. Výstava zároveň návštěvníkům přiblíží fenomén nomádství z pohledu nezávislého cestování, ale i migrace, squattingu a bezdomovectví).

Na konci května oslaví Plzeňané již počtvrté Evropský den sousedů. Neoficiální svátek přijaly v předchozích letech za své stovky domácností, jednotlivců i kulturní či komunitní centra, pořádající pro okolní sousedy pohoštění a doprovodný program včetně sousedských procházek.  

Mezi akcemi příštího roku nebude chybět festival barokních památek v regionu, bavorsko-český festival Treffpunkt, electroswingové tančírny v Pekle ani gastronomický festival pouličního jídla DEPO Street food market. Pokračovat budou také otevřené kutilské dílny v Makerspacu, sousedské procházky, dobrovolnický program Klub strážných andělů, vzdělávací program Kreativní inkubátor či umělecké rezidence. 

Naopak novinkou bude první ročník veletrhu nových řemesel Maker Faire, který DEPO2015 pořádá v mezinárodní licenci. Veletrhy Maker Faire se konají od Kalifornie po Austrálii a jsou prostorem pro prezentaci výrobců a uživatelů 3D tiskáren, laserů a dalších nových technologií a místo setkání pro kutily, inovátory, školy i profesionály ..

V letošním roce hostila kreativní zóna DEPO2015 desítky výstav, koncertů, festivalů i vzdělávacích seminářů a dílen, které v součtu navštívilo cca 50.000 lidí. (z toho vlajkové výstavy TRIK 7.000 diváků, Dobrodruzi 3.000 diváků a Má plast dosud přes 4.000 diváků, festival Západočeské baroko 2.500 diváků, festival světla BLIK BLIK 46.000 diváků, Treffpunkt 5.000 diváků v Plzni a Regensburgu, Evropský den sousedů 4.500 diváků atd.).  Kromě depa provozuje transformovaná organizace Plzeň 2015, zapsaný ústav také kulturní dům Peklo, kde se konají koncerty a taneční večery.

Během vánočních svátků 24. - 26. 12. 2016 bude DEPO2015 zavřené. Mezi 27. – 30. 12. funguje dle běžné otevírací doby, na Silvestra 31. 12. od 10 do 16 h a na Nový rok od 13 do 18 h. 

Více informací na www.depo2015.cz 


The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka