Rozhovor s autorem scifi povídek o nové knize Vostrá krása

Autor scifi povídek Jan Vavřička a malíř Petr Šrédl z Plzně chtějí novou knihou Vostrá krása navázat na předchozí projekt, kterým byla ilustrovaná sbírka povídek Vostrá pohoda. Výtěžek z prodeje nové knihy půjde ve 100% výši sdružení Krása v srdci.

Cílená propagace v Plzni

Jak vy sám vnímáte příběhy ve své nové knize v porovnání s knížkou předchozí?

Povídky v připravované knize Vostrá krása budou žánrově stejné jako povídky v mé sbírce Vostrá pohoda (ilustrace Petr Šrédl). Půjde o krátké scifi příběhy, do kterých se snažím zakomponovat napětí, akci a také humor a překvapení. V nové knížce se pokusím o větší tempo a přímočarost příběhů, které budou doplněny o ilustrace českých a zahraničních malířů. Nová sbírka povídek Vostrá krása se však liší především svým posláním: Se spoluautorem knížky, malířem Petrem Šrédlem jsme se dohodli, že veškerý zisk z prodeje věnujeme sdružení Krása v srdci, které již několik let pomáhá těm, kteří pomoc potřebují více než my. Proto i název knihy odpovídá účelu našeho mezinárodního charitativního projektu.

V antologii Na konci apokalypsy (2014), kterou sestavil Ivan Adamovič, jste se ocitl ve výběrové bibliografii české sci-fi mezi ryzí science fiction. Ale jaký je váš názor na ty fantaskní povídky, které nejsou takzvaně „hard“?

Zastávám na dělení žánru science fiction na podžánry stále stejný názor: Je jedno, do jakého subžánrové šuplíku povídku zařadíme; nejdůležitější je emoční lis. A ten čtenáře musí při čtení povídky drtit a vymačkat z něj upřímné slzy smíchu či pláče.

Stále máte i stejného ilustrátora?

Ano. Opět plně důvěřuji talentovanému Petrovi Šrédlovi, přičemž v knize budou také obrazy od dalších malířů a malířek nejen z ČR. Změnou oproti předchozí knížce naopak bude větší kvalita zpracování obalu, aby měli kupující či dražitelé větší radost ze získání publikace a přispěli sdružení Krása v srdci co největší částkou.

Napadají vás nějaké literární vzory?

Ondřej Neff, Josef Pecinovský, Isaac Asimov, Orson Scott Card a G. R. R. Martin.

Bude vaše kniha křtěna?

Jelikož má kniha více podporovatelů, mezi které patří například Miss České republiky Lucie Křížková, nejkrásnější Dívka Šumavy Barbora Povišerová nebo starosta města Stříbra Karel Lukeš, tak bude mít knížka také více kmotrů v různých regionech. Plánujeme více benefičních křtů v různých městech, aby se podařilo vybrat co nejvíce peněz pro sdružení Krása v srdci.

Lze si představit rovněž filmovou verzi některých vašich povídek? A pokud ano, u kterých byste sis to představoval sám a nejvíc?

Představa je to velmi lákavá a rozhodně není nereálná. Český rozhlas už vytvořil podle mého názoru velmi povedenou adaptaci povídky Skokan z knížky Vostrá pohoda a dokáži si představit i akční scifi film se stejným dějem i názvem.

100 % z prodeje knížky věnují autoři sdružení Krása v srdci

Jak můžete vznik nové knížky podpořit?

  • přispějte libovolnou částkou na:

    transparentní účet GE MONEY BANK 206914238/0600

    Vaše peníze budou použity na tisk knihy Vostrá krása. Po vytištění knihy Vostrá krása budou veškeré peníze z prodeje knížky společně se všemi penězi z transparentního účtu věnovány sdružení Krása v srdci.
  • kupte si knížku Vostrá pohoda. Vaše peníze budou použity na tisk knihy Vostrá krása. Po vytištění knihy Vostrá krása budou veškeré peníze z prodeje knížky společně se všemi zbývajícími penězi z transparentního účtu věnovány sdružení Krása v srdci.
  • napište o našem projektu Vostrá krása všem přátelům a známým. Zveřejněte odkaz na tuto stránku na sociálních sítích.
  • pozvěte nás na autorské čtení, vybraným účastníkům nakreslíme na místě originální karikaturu.
  • udělejte s námi rozhovor. Mediální podporu potřebujeme jako sůl, aby se do projektu zapojilo co nejvíce lidí a vybralo se co nejvíce peněz pro sdružení Krása v srdci.

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka