Rybova vánoční mše zazní po více než 30 letech v Dobřanech v plném obsazení

Poslední adventní neděle bude v Dobřanech na jižním Plzeňsku patřit unikátnímu projektu. V něm je zapojeno na osm desítek lidí.

Jarní servisní akce AUTO CB

V neděli 23. 12. se pár minut po 17 hodině rozezní kostelem sv. Mikuláše první tóny slavné České mše vánoční. Toto dílo českého hudebního skladatele přelomu klasicismu a romantismu, rodáka z jižního Plzeňska Jakuba Jana Ryby se v obdobném provedení ještě v Dobřanech nepředstavilo.

„Mám velikou radost z toho, že zazní v kostele sv. Mikuláše nejznámější a nejoblíbenější Česká mše vánoční od v plném obsazení,“ říká ředitel ZUŠ J. S. Bacha Dobřany Jan Vozár.

Přípravy začaly již na jaře roku 2018, kdy prvním, a nejdůležitějším, krokem bylo hledání dirigenta, který se nezalekl obrovské výzvy - propojit dobřanské sbory s profesionálními umělci a nastudovat tuto vánoční klasiku. Stal se jím uznávaný dirigent Vít Aschenbrenner. Čtyřmi hlavními sólisty jsou Klára Vlahačová Kartáková (soprán), Lucie Bínová (alt), Jaromír Bína (tenor) a Jam Fraus (bas). Tyto pěvce bude doprovázet šestnáctičlenný orchestr a pěvecký sbor. V prostorách kostela tak bude k vidění a slyšení hudební těleso, které čítá téměř šedesát zpěváků. V tomto krátkodobém uskupení našli své uplatnění žáci a učitelé ZUŠ J. S. Bacha Dobřany, členové Pěveckého Uskupení Dobřanských Učitelů, Dobřanské bábinky, členové Koininie Jana Křtitele i řada dalších milovníků hudby a zpěvu. Nejmladší účinkující je třináct a nejstarší se již věk přehoupl přes osmdesátku. 

„Vstupné na koncert je dobrovolné a bude, stejně jako z předešlých adventních koncertů, věnováno Nadačnímu fondu Přátelé dobřanských varhan. Tento nadační fond má za cíl nashromáždit nemalou částku na Bachovské varhany, které budou v budoucnu, jako jediné svého druhu v Čechách, osazeny právě v kostele sv. Mikuláše,“ doplňuje ředitelka Městského kulturního střediska Dobřany Jaroslava Umnerová.  

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka