Sázení slunečnic upozorní v pondělí i v Plzni na roztroušenou sklerózu

Sázení žlutých slunečnic v pondělí 28. května v Plzni upozorní na potíže pacientů s roztroušenou sklerózou (RS).

Jarní servisní akce AUTO CB

Nemocí, která postihuje nejčastěji mladé ženy, v Plzeňském kraji trpí přes 1000 lidí. Onemocnění přináší poruchy vidění, hybnosti i další potíže, včasná léčba zachrání 20 až 30 let aktivního života. Právě optimistický květ slunečnice, která od rána otáčí hlavu za sluncem, má vyjadřovat naději těchto pacientů. Dobrá psychika je v jejich léčbě stěžejní.

Osvětová akce Rozsviťme Českou republiku se koná v 10 městech ČR a je letos spojená se Světovým dnem RS, který připadá na 30. května. V Plzni budou slunečnice sázet pacienti, jejich blízcí, podporovatelé i lékaři. „Sejdeme se 28. května ve 13 hodin v areálu fakultní nemocnice na Lochotíně. Akce je přístupná veřejnosti.  Záhon lidé najdou poblíž vchodu F,“ popsal Petr Šindelář z pacientské organizace ROSKA Plzeň.

Data shromažďovaná o nemoci bohužel ukazují, že procento zachycených případů v populaci roste. Jak uvádí MUDr. Marek Peterka, který se specializuje na léčbu RS ve Fakultní nemocnici Plzeň, pro efekt léčby je klíčové včasné určení diagnózy. „V našem regionu se snažíme dlouhodobě o osvětu v tomto směru a myslím si, že se situace v posledních letech výrazně zlepšila. Důležitá je spolupráce s praktickými lékaři i neurology a jejich bdělost zejména u mladých pacientů s nově vzniklými neurologickými příznaky,“ popisuje MUDr. Peterka.

Dnes mají lékaři k dispozici také moderní účinnou biologickou léčbu. Velmi důležitý je však podle MUDr. Peterky celý léčebný přístup, k němuž patří i rehabilitace a pohyb. „Aktuálně se snažíme našim pacientům připravit program zdravotního cvičení, jógy a fyzioterapie. Dále se budeme snažit zajistit psychoterapii a sociální péči,“ upřesňuje MUDr. Peterka.

Biologickou léčbu ve srovnání s tradiční konvenční léčbou vyzdvihuje také Petr Šindelář z plzeňské Unie ROSKA. „Je to jako srovnávat jízdu v Mercedesu a Trabant. Obojí vás doveze do cíle, ale jedno je pohodlné, luxusní, druhé je takové, že dojedete,“ podotkl. Používají se oba typy léčby, konvenční u těch typů RS, kde je biologická léčba dosud ve schvalovacím řízení nebo klinickém zkoumání.

Léčebná centra v ČR včetně toho plzeňského naráží aktuálně na nedostatek fyzioterapeutů i financování rehabilitace ze strany zdravotních pojišťoven. Proplácejí dva šestidenní bloky fyzioterapie ročně, což však podle pacientů nestačí.  Pomoc tam, kde končí možnosti zdravotního systému, proto nabízí už 18 let Nadační fond IMPULS. Za dobu své existence poskytl více než 33 milionů korun na výzkum nemoci, fyzioterapii i psychoterapii, nákupy přístrojů i osvětu. „O nemoci stále panují nejrůznější mýty, jsou dokonce lidé, kteří RS podceňují a neléčí se. Bohužel si tak ničí vlastní zdraví,“ popsala Kateřina Bémová z Nadačního fondu IMPULS. Akce jako Rozsviťme ČR mají podle ní zvýšit povědomí o nemoci. Mají také ukázat, že i s takto vážnou diagnózou je možné žít kvalitní život.

Práce fondu se neobejde bez finanční podpory firem ani soukromých osob. Příspěvek lze zaslat na účet číslo 19-2833670227/0100. Je také možné využít některou z variant jednorázových nebo dlouhodobých dárcovských SMS. Jednorázově či měsíčně lze přispívat i prostřednictvím služby darujspravne.cz. „Peníze, které vybereme, okamžitě rozdělíme organizacím, které se o pacienty starají a pomáhají jim žít plnohodnotný život RS navzdory,“ upřesňuje Bémová.

O roztroušené skleróze
Roztroušená skleróza je chronické zánětlivé onemocnění centrálního nervového systému, jehož příčina není doposud známa. Toto onemocnění propuká většinou v mladším věku, častěji postihuje ženy. Pro RS je typické střídání období záchvatů (atak) a období zdánlivého klidu. Tento proces je nepředvídatelný, a proto i léčba či prevence je těžká. Na celém světě trpí RS 2,5 miliónu nemocných, v Česku se odhaduje počet pacientů na 20 tisíc. Nemoc se vyskytuje hlavně ve středních a chladnějších zeměpisných šířkách. Rizikovými faktory nemoci jsou kromě genetické dispozice EB virus (Epstein-Barrové virus), kouření a nedostatek vitaminu D. Informace o roztroušené skleróze lze nalézt i na portále www.rskompas.cz.

O Nadačním fondu IMPULS
Nadační fond IMPULS vznikl v roce 2000. Jeho cílem je podporovat projekty v oblasti vědy, výzkumu a terapie pacientů s roztroušenou sklerózou mozkomíšní v ČR. Přispívá zejména na fyzioterapii a psychoterapii, které nejsou plně hrazeny z veřejného zdravotního pojištění, věnuje se podpoře vzdělávání a osvětové činnosti. Jako jediná nestátní nezisková organizace v EU je zřizovatelem celostátního Registru pacientů s roztroušenou sklerózou (ReMuS) a jeho financování zajišťuje z vlastních zdrojů. Více informací na www.nfimpuls.cz. 

O Unii ROSKA
Posláním Unie ROSKA je pomáhat lidem s roztroušenou sklerózou žít kvalitní, důstojný a plnohodnotný život. Unie ROSKA ve své činnosti navázala na spolky Roska, které v ČR vznikaly od roku 1983. Jako Česká multiple sclerosis (MS) společnost je aktivním členem mezinárodní federace MSIF a její evropské platformy EMSP při EU. Velice efektivní je svépomoc postižených, kterou realizuje 26 samostatných regionálních spolků Roska. Spolek má celorepublikovou působnost ve všech krajích ČR a má asi 1500 členů. V současné době stojí v čele Unie ROSKA sedmičlenná výkonná rada.

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka