Scandi – Přehlídka současných severských filmů míří od čtvrtka do Plzně

Moving Station bude 1. - 4. února hostit čtvrtý ročník dramaturgického výběru toho nejlepšího ze současné severské kinematografie.

Cílená propagace v Plzni

Letošní SCANDI v Plzni zahrnuje celkem 12 snímků tvůrců z Dánska, Finska, Švédska, Norska a Islandu. Přehlídku zahájí projekce filmu Sámská krev na níž naváže skandinávský večírek.

Přehlídka nabídne tři dánské premiéry: tragikomedii o nevšední rodině Tak pravil Bůh, čistokrevný revenge thriller o pomstě kardiochirurga organizovanému zločinu Darkland a portrét dvou mladých lidí a jejich nerovném vztahu Potvora.

Chybět nebude také ukázka tvorby legendárního režiséra Ingmara Bergmana Fanny a Alexandr, úspěšná komedie Čtverec, film pro rodiny s dětmi Jo Nesbo: Doktor Proktor a prdící prášek nebo netradiční milostný příběh odehrávající se na sklonku života v pečovatelském domě Tři slova.

„Scandi oslavou pestrosti severské kinematografie a letošní ročník je z tohoto pohledu skutečně reprezentativní. Setkávají se tu klasické filmy autora, který změnil světovou kinematografii a kompletní retrospektiva dvou mladých dánských filmařů, kteří ztělesňují současné realistické trendy. Najdete tu ale i žánrově různorodé novinky i známé a divácky oblíbené filmy, včetně filmů pro celou rodinu. Scandi ukazuje, jak vitální a všestranné severské kinematografie jsou,” prozrazuje šéf české kinodistribuce Film Europe Vít Schmarc.

Vstupenky jsou dostupné v síti GoOut nebo na místě (pokladna situovaná v kavárně Moving Café otevírá vždy hodinu před projekcí). Vstupné je jednotné, na všechny projekce činí 100 Kč. Výjimkou je zahajovací večer, na který je vstupné 150,- Kč a zahrnuje projekci filmu Sámská krev, vstup na večírek, který slibuje drobné občerstvení, možnost vyzkoušet si pletení šály či zúčastnit se soutěžního kvízu a vyhrát tak permanentku na celý festival.

Moving station tak pokračuje v sérii žánrových filmových přehlídek a vítá zvídavé filmové fanoušky. „Severské filmy přehlídky SCANDI doplňují naše portfolio specifických ukázek kinematografie mezi něž patří: festival dokumentárních filmů o lidských právech Jeden svět, festival animovaného filmu Animánie, přehlídka festivalového filmu z Berlína, Benátek a Cannes Be2Can a Ozvěny Ekofilmu – festivalu dokumentů s tematikou životního prostředí,“ uvedl Roman Černík, dramaturg Moving Station. „Letošní filmová nabídka SCANDI je tak nabitá, že jsme se rozhodli některé dny promítat dokonce ve dvou sálech zároveň, abychom divákům nabídli maximální výběr a těšíme se na hojnou účast, kterou předznamenala návštěvnost loňského ročníku a zjevný zájem veřejnosti o severský film,“ dodala Eva Kraftová, produkční.

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
st 31.01.2018 17:07



0 +
 
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka