Scandi: Současné severské filmy se představují od čtvrtka v Plzni

Ve čtvrtek 26. ledna odstartuje v prostorách Moving station přehlídka SCANDI, která je výběrem toho nejlepšího z aktuální tvorby filmařů z Dánska, Finska, Švédska, Norska a Islandu.

Cílená propagace v Plzni

Po slavnostním zahájení v 18 hodin čeká na diváky výpravné norské historické drama Poslední král. Až do neděle se v sále Moving Station vystřídá na deset filmů různých žánrů od komedie, přes f antasy až k thrilleru, v programu přehlídky nechybí premiérové snímky Královna Kristýna, Kluci a Pyroman, připraveny jsou i filmy, které v poslední době uspěly na světových soutěžích, jako benátský vítěz Holub seděl na větvi a rozmýšlel o životě nebo zemitý
islandský povídkový film O koních a lidech.

Návštěvníci plzeňského festivalu SCANDI si tak během čtyř dnů mohou vychutnat pořádně horký severský koktejl.
Organizátorem přehlídky je distribuční společnost Film Europe, která pořádá mimo jiné i festival Be2Can, úspěšnou přehlídku nejlepších filmů z významných festivalů Berlinále, Benátky a Cannes.

3. ročník Scandi mimo Prahy zavítá do vybraných kulturních center a kin dalších českých měst, letos poprvé také na plzeňskou scénu Moving Station.

Festivalovou atmosféru podtrhne i Skandinávský večírek, který naváže na úvodní film Poslední král. Jeho součástí bude koncert formace Debbi Love (BioMasha a Luděk Kazda) a také soutěž o nejlepší oblečení v severském duchu. „Těšíme se, že návštěvníci stylově obléknou třeba svetry s norskými vzory,“ říká za organizátory plzeňské části festivalu SCANDI Eva Kraftová. Na programu večírku bude i ukázka pletení svetrů a šál. Zájemci si pletení mohou vyzkoušet a budou mít také možnost, naučit se jednoduché konverzační fráze v některém ze severských jazyků.

Přehlídka v dalších dnech nabídne mimo jiné komediální drama Komuna, či různorodé přístupy k napětí, vzrušení a strachu v thrillerech Boj sněžného pluhu s mafií, Idealista a Únos. Po celou dobu festivalu bude otevřena kavárna Moving Café.

Vstupenky na plzeňskou část festivalu SCANDI jsou k dostání prostřednictvím sítě GoOut (www.goout.cz), kde je také uveden kompletní program, nebo na místě před projekcemi.

26.1. 18.00 SLAVNOSTNÍ ZAHÁJENÍ / OPENING CEREMONY

26.1. 18.30  POSLEDNÍ KRÁL Výpravné historické drama o dvojici mužů, kteří mají v rukou budoucnost norského království – malého dědice trůnu. / THE LAST KING Epic historical drama about two men, who hold the future of the Kingdom of Norway - the little heir to the throne.

 26.1. 21.00 SKANDINÁVSKÝ VEČÍREK Drsná škola severského humoru, občerstvení a koncert excentrucké formace Debbi Love (BioMasha a Luděk Kazda). / SCANDINAVIAN PARTY Hard-Boiled lobster humor, refreshments and concert DebbiLove.

 27.1. 18.30 PYROMAN Psychologický thriller inspirovaný skutečným případem nebezpečného pyromana, který sužoval jih Norska na konci 70. let. / PYROMANIAC A psychological thriller inspire...d by the true story of a dangerous pyromaniac who plagued the south of Norway.

 27.1. 21.00 BOJ SNÉŽNÉHO PLUHU S MAFIÍ Příběh “spravedlivé“ pomsty, zábavný a inteligentní akční thriller z prostředí zasněžených drsných norských hor. / IN ORDER OF DISAPPEARANCE The story of "right" revenge with a vast range of dead corpses, great deal of black humor, surprising twists and elegance.

 28.1. 16.00 HOLUB SEDĚL NA VĚTVI A ROZMÝŠLEL O ŽIVOTĚ S panoramatickým výhledem poukazuje holub ze své perspektivy na lidský stav. / A PIGEON SAT ON A BRANCH REFLECTING ON EXISTENCE With a panoramic view it is told by a bird reflecting on the human condition.

 28.1. 18.30 KOMUNA Idea láskyplného a rodinného společenství pod střechou Erikova domu se ale začne rozpadat, když se do domu přistěhuje jeho milenka. / THE COMMUNE The idea of a loving family and community begins to disintegrate.

 28.1. 21.00 ÚNOS Příběh mužské posádky nákladní lodi, kterou přepadnou somálští piráti v Indickém oceánu. / A HIJACKING The cargo ship MV Rozen is heading for harbour when it is hijacked by Somali pirates in the Indian Ocean.

 29.1. 16.00 O KONÍCH A LIDECH Příběh vyprávěný z pohledu koně. Jaký vliv mají lidé na koně a koně na lidi? Jsou věci skutečně takové, jaké jsou, když se na ně podíváte očima koně? Vtipný, nádherný a citlivý příběh. / OF HORSES AND MEN is spectacular story told through the horses’ perception.

 29.1. 21.00 IDEALISTA Příběh o člověku, který nikdy nepřestal hledat pravdu o těch nejhorších jaderných zakrývání během Studené války! / THE IDEALIST For a whole decade one man never stopped hunting the truth about the worst nuclear cover-up during the Cold War!

Vstupenky k dispozici v síti GoOut.

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
st 25.01.2017 14:05



4 +
 
The Loop Jazz Club

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka