Sci-fi prázdniny v Techmanii uzavřou v sobotu Star Wars

Prázdninový cyklus přednášek Sci-fi prázdniny v Techmanii uzavře téma kultovních Star Wars. Lukáš Houška ze 3D Planetária podrobí tuto filmovou sérii opět rozboru z pohledu vědy: co je pravda a co fikce?

Cílená propagace v Plzni

 „Hvězdné války nejsou tak velká pohádka, jak by se mohlo možná zdát,“ říká. „Mezihvězdný pohon, energetické štíty, lasery, velké kosmické lodě, cestování mezi planetami, to vše jsou témata i současné vědy a ač to zní neuvěřitelně, některé technologie z Hvězdných válek jsou dnes reálně zkoumány a vstupují do reálného světa. Vždyť třeba roboti, nebo lépe řečeno drojdi, se dnes pomalu stávají realitou a ačkoli jim schází kreativní myšlení, mnohé z dovedností, které předváděli ve Hvězdných válkách, zvládají už dnes,“ vysvětluje Lukáš Houška.

Přednáška s projekcí věnovaná pravdě a fikci ve Star Wars začíná v Techmania Science Center v Plzni v sobotu 27. srpna od půl šesté večer.

Vraha chytíte naposledy

 S programem se s koncem prázdnin loučí populární Kriminálka TSC. Vraha v lázních a pachatele vloupání mohou návštěvníci v laboratořích chemie a biologie chytat naposledy 30. a 31. srpna. V rámci programu zaměřeného na forenzní vědu si lidé zkusí odebírání stop z místa činu, podívají se, jak vypadá lidský vlas pod mikroskopem, nebo se dozvědí, jak se dokazuje v odebraném vzorku přítomnost či nepřítomnost konkrétních prvků či látek, čímž je možno jej přiřadit k místu činu.

Jak se snil sen o létání

Hromadné létání s lidskou posádkou je běžnou věcí teprve několik posledních desetiletí. Ale odpoutat se od země a létat, to je sen starý jako lidstvo samo. Jaké myšlenky, nápady a vynálezy vedly k jeho realizaci? Jak dlouhou cestu lidé ušli, či spíše uletěli, od časů Ikarových perutí? Odpovědi přináší nový 3D film z produkce polského Centra Nauki Kopernik oceněný za scénář, režii, obraz, zvuk i jako nejlepší film na fulldome festivalech v Jeně, Hilo, Macanu, Jaroslavli, Brně, Espinhu a Koreji. Ve 3D Planetáriu plzeňského Techmania Science Center má premiéru 29. srpna ve 12 hodin.


The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
so 27.08.2016 08:12



0 +
 
Renault Clio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka