Sezona kol je tu, zloději už jdou do akce

Sezona cykloturistiky je v plném proudu a s ní narůstá i kriminalita spojená s krádežemi jízdních kol.

Cílená propagace v Plzni

 Dlouhodobě krásné počasí vylákalo milovníky jízdních kol na své vyjížďky. S nárůstem počtu cyklistů se ovšem zvyšuje také četnost krádeží kol.

Policejní statistiky ukazují nárůst kriminality spojené s krádežemi jízdních kol na území Městského ředitelství policie Plzeň. "V roce 2016 jsme evidovali celkem 122 odcizených jízdních kol, rok 2017 zaznamenal nárůst o 39 případů. V letošním roce policisté zaevidovali do minulé středy celkem 50 oznámení o odcizení jízdního kola. Nejčastější krádeže kol jsou zaznamenávány v měsících – červen, červenec, srpen," říká policejní mluvčí Hana Rubášová.

 V dnešní době je pořízení jízdního kola také velmi nákladnou položkou. I z toho důvodu jsou zloději často velmi vynalézaví a objevují se skupiny, které jsou organizované a kradou kola na zakázku. Nejčastěji ke krádežím dochází na volných prostranstvích, kdy jsou kola volně opřena o zeď nebo lavičku. Zloději se nezdráhají překonat několik překážek, aby se ke svému lupu dostali a proto často kola mizí ze sklepů, garáží nebo balkónů. 

Nalezení pachatelů těchto krádeží není jednoduché také kvůli tomu, že zloději pracují rychle a mnohdy si ani lidé v okolí nevšimnou, že si kolo odváží někdo jiný než jeho pravý majitel. Zloděj pak kolo obratem nabídne k prodeji v některém z bazarů či soukromé osobě a získá tak peníze pro svoji potřebu. Pokud ještě stihne bicykl přestříkat a Vy nemáte zaznamenané výrobní číslo kola, pak ho v případě nalezení s největší pravděpodobností své kolo ani nepoznáte.

Jak se tedy co nejlépe bránit krádeži?

Používejte vždy kvalitní bezpečnostní zámek a to nejen při odstavení jízdního kola na ulici, ale také v kolárnách či společných prostorách domů. Bicykl uzamykejte k pevnému bodu (např. k zábradlí, ke kolostavu). Na trhu je celá řada velmi kvalitních zámků. V tomto případě platí, že investovat větší částku za kvalitní zabezpečení se rozhodně vyplatí.
Jestliže Vaše kolo přepravujete, například na střeše či na závěsu automobilu, dbejte na to, abyste kolo řádně uzamknuli.

V případě, že své kolo ukládáte ve společných prostorách domu, dbejte na uzamykání vstupních dveřích do domu a také místností, kde se kola nachází. Nevpouštějte do domu nikoho cizího. Mnoho majitelů ponechává své jízdní kolo na balkonech, což může být, v případě, že bydlíte v nižších podlažích, velkým lákadlem pro zloděje.

Pokud musíte své kolo na několik okamžiků odstavit, vybírejte si vždy místo, na které vidíte, případně místo, kde jsou kamerové systémy. Tomu se zloději raději vyhnou.

Informujte se o možnosti nákupu čipů, které se umísťují do rámu kola a které usnadňují jeho identifikaci.
Pro případ krádeže Vašeho kola si poznamenejte jeho výrobní číslo, barevné provedení, případně pořiďte jeho fotografii, abyste mohli svůj bicykl v případě potřeby identifikovat. Ponechejte si také doklady o koupi kola.
Okamžitě se obraťte na policii, na linku 158, když zjistíte, že ke krádeži došlo. Čím dříve začnou policisté po pachateli pátrat, tím je větší šance, že ho dopadnou.


Ačkoli existují mnohé bezpečnostní prvky na ochranu před krádeží jízdních kol, jako jsou kvalitní trubkové zámky, bezpečnostní uzamykatelné stojany a další, zdaleka nejúčinnější prevencí krádežím jízdních kol je nenechávat jízdní kolo bez dozoru. Zvláště venku je dobré mít stále bicykl na očích, nebo ještě lépe nechat u kol vždy někoho, kdo kola osobně pohlídá.

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
po 14.05.2018 07:00



0 +
 
Renault Clio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka