Skauti rozdají v neděli a pondělí Betlémské světlo tisícům Plzeňanů

Tradičně v předvánočním čase přivážejí skauti do Plzně Betlémské světlo - oheň, který byl zažehnut v Betlémě a v podobě jediného plamínku překonal tisíce kilometrů.

Cílená propagace v Plzni

K vyzvednutí bude v neděli na ranní mši i odpoledne na náměstí Republiky. Na Štědrý den i na dalších místech Plzně.

Rozdávání Betlémského světla v Plzni mají každoročně na starosti skauti ze střediska ICHTHYS. „Nejdříve světlu požehná biskup Tomáš Holub, v neděli 23. prosince v 10:30 hodin v kostele Nanebevzetí Panny Marie. Vzápětí nastane první příležitost, odnést si světlo domů.“ uvádí plzeňský koordinátor Betlémského světla Martin Janeček. Další příležitost vyzvednout si plamínek bude taktéž v neděli 23. prosince a to od 14 do 18 hodin ve stánku na náměstí Republiky, kde ho budou rozdávat skauti. O Štědrém dnu bude světlo k dispozici i na dalších místech v Plzni.

Středisko ICHTHYS zajišťuje dovoz Betlémského světla z Brna do Plzně a dále až do Žatce, jeho výdej na několika místech po Plzni a díky manětínskému oddílu ho rozváží i do obcí na severním Plzeňsku -Dolní Bělá, Dražeň, Hodoviz, Manětín, Rabštejn, Stvolny, Žihle a Žlutice.

Betlémské světlo - vánoční symbol, představovaný malým chvějícím se plamínkem, přivážejí skauti střediska ICHTHYS do Plzně od roku 1990. Letos dorazilo Betlémské světlo do Plzně v sobotu 15. prosince. 

K dispozici bude světlo na těchto místech:

Náměstí Republiky

•neděle 23. prosince 14–18 hod.

•pondělí 24. prosince 9–17 hod. 

Kostel Nanebevzetí Panny Marie (kostel „U františkánů“):

• neděle 23. prosince v 10:30 hod. (mše svatá a uvítání světla)

• pondělí 24. prosince 13–17 hod.

Poustevna v Lochotínském parku: neděle 23. prosince 15-17 hod – zde s vlastními lucerničkami

Chrám Mistra Jana Husi (na Jižním předměstí): neděle 23. prosince 8-12 hod

Kostel „U Redemptoristů“ na Chodském náměstí: pondělí 24. prosince 17-18 hod.

Kostel Sv. Martina a Prokopa v Lobzích: pondělí 24. prosince 17–18 hod.

Kostel U Ježíška: pondělí 24. prosince 10 –12 hod.

„Světlo, které se rozdáváním nezmenšuje, ale naopak přibývá, je znamením míru, pokoje a radosti, která k nám o Vánocích přichází a kterou chtějí skauti spolu s lucerničkami šířit mezi lidmi,“ dodává Janeček.

Plzeňští skauti se snaží, aby se světlo dostalo skutečně ke všem, kteří o ně mají zájem.  „Na přípravě lampiček, rozdávání a roznosu světla se podílí asi sto skautů z našeho skautského střediska ICHTHYS. Takto se nám podaří rozdat celkem 6 000 sklenic s plamínkem. Ale mnoho lidí si přináší své lucerničky z domova, takže konečný počet domácností, kde Betlémské světlo o Vánocích svítí je daleko vyšší,“ uzavírá plzeňský koordinátor.

Skauti rozvážejí Betlémské světlo po republice vlakem. Světélko zažehnuté v místě narození Ježíše Krista k nám tradičně putuje z Vídně, kde ho rakouští skauti předávají skautským delegacím z celé Evropy. Letos ale k třicetiletému výročí této tradice se Betlémské světlo převezlo do města Linze, kde vznikla tato myšlenka a odtud putovalo dál do celé Evropy.

foto: betlemskesvetlo.cz


The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka