Ski&Bike Špičák před zimou posílil zasněžování, nabídne i Funline na Spodní Šanci

Investice za cca 10 milionů korun do nastávající zimní sezony poznají lyžaři ve Ski&Bike Špičák hlavně na sjezdovkách, především na jejich úpravě a údržbě.

Jarní servisní akce AUTO CB

Ve dvou úsecích rodinné sjezdovky Spodní Šance také vznikne za dobrých sněhových podmínek tzv. „Funline“, lehká a hravější forma trati na způsob skikrosu. Dlouhá bude celkem skoro 300 metrů, široká v průměru 10 metrů a kromě klopených zatáček nabídne i např. terénní vlny.  

Areál si v tomto roce pořídil další nejmodernější rolbu pro úpravy zdejších sportovních sjezdovek a rozšířil i počty sněžných děl (na celkových 32 kusů, tj. 19 tyčí a 13 vrtulových děl). Poprvé v novodobé historii střediska (po spuštění lanovky v roce 2006) má k dispozici zmíněné vybavení v optimálním počtu (k povolenému množství čerpání vody u děl, k počtu km upravovaných sjezdovek) i v nejmodernějším provedení.

Zasněžovací technologie bude až letos poprvé v době svého provozu stále pracovat na maximálně možný výkon. Díky většímu počtu děl odpadne prodleva spojená s jejich stěhováním po svahu. „V mrazivém počasí tak budeme při zasněžování vždy kontinuálně odebírat horní limit povoleného množství vody. Urychlí se tím výroba technického sněhu, budeme schopni sjezdovky vysněžit rychleji,“ vysvětluje provozní ředitel Ski&Bike Špičák Vladimír Kasík. Tento způsob je též ekonomičtější a zjednoduší práci personálu.   

O dost rychleji se pak budou sjezdovky také udržovat díky další nové rolbě. Na úpravu sjezdovek má areál už dva velmi výkonné stroje s navijákem, pro snowpark a fun line speciální rolbu Park bully. K nim čtyři kvalifikované rolbaře, což výrazně zkrátí dobu úpravy všech zdejších tratí. „Ty mohou delší dobu a lépe promrzat, díky tomu pak déle vydrží náporu lyžařů. Samozřejmě podmínkou je normální průběh zimy. Při nočních teplotách nad nulou nic takového slibovat nechceme. Fyzikální zákony ani s nejlepší technikou překonat nelze,“ doplňuje V.Kasík.

Rolbaři Ski&Bike Špičák poprvé v loňské sezoně, a budou v tom pokračovat i letos, prošli praktickou výukou úpravy sjezdovek či snowparků pod dohledem renomovaného odborníka Martina Španěla. Ten má za sebou bohaté zkušenosti z řady zahraničních horských středisek a podílel se např. na budování olympijských tratí v ruském Soči.

Na Špičáku letos počítají též s osvědčeným receptem proti frontám u kas (jedno jestli v období Vánoc nebo kdykoli v průběhu sezony). Komu se nechce hlavně ráno po příjezdu čekat, může si zakoupit libovolný skipas online. „ Potřebuje k tomu pouze naši čipovou kartu na vleky v ceně 100 Kč. Tu mu klidně, pokud nás kontaktuje mailem/telefonicky, zašleme poštou domů. Pak si přes náš e-shop na webu spicak.cz zakoupí jakýkoli skipas,“ přibližuje postup Kasík. Po příjezdu nastupuje už rovnou na lanovku, zvolený tarif se mu aktivuje při prvním průchodu turniketem. Když po posledním lyžování kartu vrátí, vyplatíme mu v kase areálu 100 korun zpět.

Ceny skipasů zimní sezony 2017/18
 
Loni areál hlavní skipasy nezdražoval, letos pak i vzhledem k pravidelným investicím zvedl cenu denního skipasu pro dospělého v hlavní sezoně o cca 3 % na 630 Kč (z 610 Kč). Ve stejné relaci pak bude stát celodenní dětský skipas -  445 Kč, či rodinná celodenní jízdenka (dva dospělí a neomezený počet vlastních dětí) - 1515 Kč. V loňské sezoně premiérově nabízený juniorský skipas (mládež 15 – 18 let) přijde na 550 Kč. „ Osvědčil se nám i lyžařům, v rámci prodejů všech skipasů si jej loni zakoupila zhruba desetina našich návštěvníků,“ říká k loňské novince mezi skipasy V.Kasík.      

V nabídce nadále zůstává první společný skipas po oblast Železnorudska – spolu se Ski&Bike Špičák zahrnuje i střediska Belveder a Nad Nádražím (jednodenní a vícedenní jízdenky lze zakoupit jako společné pro všechny tři areály). Ceny kopírují ty ze Špičáku.

Ski&Bike Špičák figuruje i v seznamu horských středisek v ČR, kde lze lyžovat na tzv. Český skipas. Ten stojí 11 000 Kč (koupit se dá od 1.11.2017 i na Špičáku). Využít se dá už ve 23 areálech po celé ČR, které dohromady nabízí 190 km sjezdovek.   

Více informací k cenám jednotlivých skipasů na www.spicak.cz/Ceníky


Zimní sezona 2017/18 v lyžařské škole – již po 44.
 

Vlastní lyžařská škola letos rozšiřuje nabídku po nejmenší děti ve věku 3-4 let. „ Půjde o individuální lekce pro nejmenší děti, aby si vyzkoušely svoje první lyžování. O tyto kurzy byl zájem, stejně jako o další individuální výuku pro dospělé/větší děti, kde si oni sami mohou vybrat svého instruktora a zvolit čas začátku,“ říká Tereza Machová, který je vedoucí lyžařské školy ve Ski&Bike Špičák.  

Oblíbené víkendové lyžařské kurzy pro děti (od 6 let) i dospělé startují 13. ledna 2018. Doprava autobusy z různých částí Plzeňského kraje je zajištěna včetně obědů a celodenního zázemí vytopené tělocvičny. Instruktoři Ski&Bike Špičák zajišťují výuku lyžování/snowboardingu také Nad Nádražím a Belvederu. Lyžařská škola Ski&Bike Špičák má jako jedna z mála v oblasti akreditaci ministerstva školství k výuce a udílení kvalifikace instruktorů lyžování a snowboardingu.
  

Jak pokračují aktivity spojené s výstavbou multifunkční budovy/nové restaurace?

Vloni ohlášený projekt výstavby nové multifunkční budovy hned u nástupu na lanovku včetně restaurace alpského střihu pro 250 hostů, má zhruba roční zpoždění. To se nabralo kvůli schvalování změn v tzv. regulačním plánu, do něhož musí být zaneseny všechny požadované změny pro dané místo. „ My jsme o něj požádali už loni na podzim. Jenže jeho projednávání je vázáno na vytvoření podkladů od externího zpracovatele. Čekalo se i na podání vícero změn u jiných projektů na Železnorudsku, aby se neprojednávaly jen jednotlivosti. To způsobilo ten posun,“ vysvětluje zhruba roční skluz Vladimír Kasík.

V současné době špičácký projekt prošel bez připomínek na příslušných úřadech a do konce tohoto roku by mohla být změna regulačního plánu schválena zastupitelstvem Ž.Rudy. Pak se bude žádat o vydání stavebního povolení.           

Přípravné práce na této investici za více než 50 milionů korun však pokračují. „Projektanti na něm normálně dál pracují, abychom měli vše kompletně připraveno před zahájením demolice původních objektů,“  dodává V.Kasík. Mimo restauraci se tady počítá s novou půjčovnou lyží/kol a dalšího sportovního vybavení, administrativním zázemím areálu (přesun z chaty Blaženka) a dvěma patry ubytovacích kapacit.

Další nabídka sportovních aktivit a služeb sezony 2017/18   

Vhodné zázemí pro lyžování dětí (případně začátečníky) – několik cvičných svahů (pod hotelem Sirotek, pod novým parkovištěm, Spodní Šance, prostor před chatami Blaženka a Hanička) včetně pohyblivého koberce, dětská hřiště. Večerní lyžování v sezoně vždy ve středu, pátek a sobotu od 18:30 na osvětlené Spodní Šanci. Tříkilometrový okruh pro běžkaře přímo v areálu a v okolí desítky kilometrů dalších upravovaných stop, trasy do blízkého Německa.

Půjčovna lyží každou sezonu vybavena novým lyžemi značky Rossignol. Možnost testování nejvyšších modelů lyží z jednotlivých pánských i dámských řad včetně závodní řady Hero.

Celková kapacita půjčovny: přes 200 sjezdových kompletů (z toho 65 nových párů lyží, 50 snowboardových, 30 běžeckých). Samozřejmostí půjčení helmy a chrániče páteře. Dále vybavení pro skialpinisty, sněžnice, sáně, fatbike (jízdní kolo na sníh, šířka plášťů 4“), snowscoot (hybrid snowboardu a kola), biski pro vozíčkáře, kompletní servis lyží a snowboardů -  špičkový stroj Wintersteiger Omega SBI.

Základní charakteristika střediska

Ski&Bike Špičák -  stálice mezi tradičními TOP českými areály, přitom ale i dlouhodobě cenově nejpřívětivější. Sportovní sjezdovky v kombinaci s lehčími tratěmi pro rodiny s dětmi. Oslovuje širokou skupinu lyžařů a snowboardistů všech úrovní sjezdového lyžování. Tady nejsou přeplněné sjezdovky a dlouhé fronty, kde by se promenádovaly celebrity na zlatých lyžích. Na Špičáku najdete pohodové vyžití jak pro začátečníky, tak i lyžařské fajnšmekry. Tradiční raritou nejprudší česká sjezdovka – Šance, se sklonem až 100 % (45°). Na sjezdovce Lubák opět specializovaná firma se zkušenostmi z alpských středisek vybuduje snowpark Freestyle Area. Určen je i pro méně zdatné jezdce a děti. 

Na sjezdovce Spodní Šance stojí trať měřeného slalomu i fotobuňka na měření rychlosti jízdy. Letos nově Funline.       

Ski&Bike Špičák: 8,5 kilometrů sjezdovek, 88 % zasněžováno technickým sněhem. Celkem 5 hlavních: černá – Šance (nejprudší v ČR), červené - U Zalomeného, Slalomová, modré – Spodní Šance,Turistická, Freestyle Area – Lubák, dětský areál a hřiště pod hotelem Sirotek. Přepravu zajišťuje čtyřsedačková lanovka (2400 osob/hodina, délka 1272 m) a 10 dalších vleků s celkovou kapacitou 7550 osob/hodina. Pro běžkaře vlastní okruh a desítky kilometrů upravovaných tratí v okolí. Více na www.spicak.cz


Základní informace k infrastruktuře sportovního areálu

Občerstvení a ubytování

Občerstvení: Přímo v areálu fungují tři restaurace a čtyři stánky rychlého občerstvení (stále i přímo na vrcholu Špičáku u horní stanice lanovky), v jeho bezprostřední blízkosti lze pak využít služeb čtyř hotelových restaurací, v okruhu 5 km jich je dalších padesát. Běžný oběd se v areálu a okolí pohybuje v cenové relaci od 90 - 150 Kč (záleží na cenové úrovni restaurace).

Ubytování: Ceny ubytování se na Špičáku pohybují od 200 Kč za noc a lůžko až po 1200 Kč za noc a lůžko, v závislosti na kategorii hotelu, ubytování přímo v areálu na turistických chatách Blaženka a Hanička je možné pořídit do 230,- Kč za noc a lůžko. Přímo v areálu je také sportovní hala. Nejlepší zařízení nabízejí i doplňkové služby nejvyšší úrovně.

Dopravní dostupnost.
 
Autem z Prahy (170 km) po dálnici D5, pak směr Klatovy/Ž. Ruda (Špičák), doba jízdy přes 2 hodiny.

Dále vlakem – z Prahy za 3 hodiny 40 min, cena základní jízdenky je 279 Kč, se zákaznickou kartou IN50 za 140 Kč, s IN25 za 209 Kč (jedním směrem), nádraží (Špičák) je vzdáleno cca 200 metrů od první lanovky. Podařilo se zachránit lyžaři hojně využívané ranní spoje z Plzně na Špičák, které měly být původně zrušeny. 

Z Plzně cca 80 km autem, cca 2 hodiny vlakem za 130 Kč u základní jízdenky, 65 Kč se zákaznickou kartou IN50 a 98 Kč se zákaznickou kartou IN25 (cesta tam). České dráhy opět připravují vypravení speciálních zrychlených vlaků z Plzně. Skiareál Špičák pak ve spolupráci s nimi nabídne 20% slevu na cenu vleků pro všechny, kdo se prokáží vlakovou jízdenkou, na níž přicestovali na Špičák a nastoupili kdekoliv na trase Plzeň – Klatovy - Špičák.


Tipy na trávení času (když se nelyžuje)

? v Železné Rudě nově otevřeno centrum přírody, plus nové turistické a informační centrum, 3D kino, různé expozice (představení místní přírody a živočichů i historie lyžování na Šumavě)
? bazén, sauna, masáže a další služby ve Wellness hotelu Horizont (3 km), k vidění i expozice skupiny soch akademického sochaře Olbrama Zoubka
? bowling Turner Železná Ruda
? diskotéky v Železné Rudě
? minipivovar s místním železnorudským pivem v hotelu Belveder
? Muzeum motocyklů – Zámeček v Železné Rudě
? Muzeum Šumavy v Železné Rudě - výstava skla, hamernictví, měšťanský interiér, historie rodu Abele
? Pohádková dílna a ráj skřítků (plus menší pivovarské muzeum) v centru Ž.Rudy
? Český kráter – stálá expozice geologického vývoje Česka v železnorudském zámečku



The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
17.11.2017 10:36



0 +
 
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka