Škoda Transportation předvela model nové tramvaje úspěšné v Německu

Skupina Škoda Transportation na slavnostní akci v Mannheimu předvedla mock-up tramvaje pro dopravní podnik Rhein-Neckar-Verkehr (rnv).

Jarní servisní akce AUTO CB

Nejméně osmdesát tramvají ze Škodovky bude v příštích letech provozováno na tratích mezi městy Mannheim, Ludwigshafen a Heidelberg.

Mock-up tramvaje je vícečlánkový model v životní velikosti, který měří 16,5 metru a váží více než deset tun. Tento model je proveden ve finálním designu, rovněž interiér obsahuje originální díly – například sedadla, držadla, dveře, tlačítka, displeje nebo dotykové ovladače. Součástí je také kabina řidiče, která je inspirována naším modelem ForCity Smart Jokeri, která bude sloužit v Helsinkách. K samotné výrobě mock-upu byly použity překližky, plexiskla a sklolamináty.

„Na slavnostní akci jsme představili mock-up tramvaje ForCity Smart pro našeho významného německého zákazníka. Díky tomuto unikátnímu modelu můžeme ukázat vnější design a interiér vozidel nejen dopravnímu podniku, ale také veřejnosti. Těšíme se na ohlasy veřejnosti, které společně s rnv vyhodnotíme a zcela jistě ovlivní finální design před samotnou výrobou vozidel. Kontrakt pro rnv je jednou z našich hlavních priorit, jedná se o největší exportní tramvajovou zakázku v naší historii,“ říká předseda představenstva a generální ředitel skupiny Škoda Transportation Petr Brzezina.

Vozidla budou provozována ve třech spolkových státech Německa. Jedná se o Bádensko-Württembersko, Hesensko a Porýní-Falc. Soutěž na tramvaje byla vypsána už v březnu 2017. Tendru se zúčastnili významní světoví výrobci kolejových vozidel. První vozidla budou nasazena do provozu začátkem roku 2021. Součástí kontraktu je rovněž opce na dalších 34 vozidel. Celková hodnota dodávky včetně opcí bude dosahovat téměř 10 miliard korun.

„Tramvaje pro dopravní podnik Rhein-Neckar-Verkehr vychází z rodiny vozidel ForCity Smart. Více než sto těchto moderních vozidel je v provozu v Helsinkách a brzy budou k vidění také v dalším finském městě Tampere. Usilujeme o další zakázky, kde uplatníme moderní technická řešení rodiny ForCity Smart. Potvrzením této modulární strategie je právě získaný kontrakt až na 40 tramvají pro Ostravu. Jedná se o osvědčený a technicky propracovaný produkt,“ doplňuje Zdeněk Majer, viceprezident skupiny Škoda Transportation a předseda představenstva Transtech Oy.

Škoda Transportation dodá tři délky tramvají stejného technického provedení – tříčlánkové, čtyřčlánkové a šestičlánkové. Společnost pro německý trh vyrobí zhruba 31 kusů třicetimetrových vozů, 37 vozidel čtyřicetimetrových a dvanáct šedesátimetrových tramvají, které budou nejdelší na světě.  Jedná se o obousměrné nízkopodlažní tramvaje s otočnými podvozky a rozchodem 1000 mm. Vozidla budou vybavena nejmodernějšími informačními systémy, kamerami a mnoha dalšími inovacemi. Maximální provozní rychlost vozidel bude 80 km/h. Vozidla rovněž poskytnou bezbariérový přístup pro cestující na vozíčku a dětské kočárky.

Fotogalerie
The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
The Loop Jazz Club

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka