Školáci z kraje odevzdali k recyklaci více než dva tisíce kilogramů baterií

Školáci z Plzeňského kraje odevzdali k recyklaci 2 121 kg použitých baterií. V rámci programu Recyklohraní aneb Ukliďme si svět se v kraji do 2,5 měsíční sběrové kampaně zapojilo 40 škol.

Cílená propagace v Plzni

Nejúspěšnější byly děti ze Základní a mateřské školy v Bezvěrově, které v průměru na žáka odevzdaly rekordních 7,33 kg baterií.

V rámci celé České republiky se do sběru baterií od září do poloviny listopadu zapojilo 891 škol a společně pro recyklaci získaly 57,3 tun baterií, což je o 3 tuny více než před rokem. Žáci i studenti z mateřských, základních i středních škol tak aktivně podpořili 2. ročník Evropského dne recyklace baterií, který připadá na 9. září. 

„Sběrovou kampaň v úvodu školního roku vyhlašujeme pravidelně. Letos získala nejaktivnější škola v každém kraji odměnu 2 000 bodů na svůj účet v programu Recyklohraní aneb Ukliďme si svět. Podle množství vybraných baterií je vidět, že dětem se daří zapojit do třídění i další členy rodiny, a to je skvělé,“ říká Petr Kratochvíl, ředitel společnosti Ecobat, která je spoluvyhlašovatelem kampaně a zajišťuje recyklaci a ekologickou likvidaci baterií. 

V rámci programu získávají školy body nejen za sběr baterií a drobných vysloužilých elektrospotřebičů, ale mají možnost si se svými žáky připsat body také za plnění hravých úkolů a využívání výukových materiálů EKOABECEDA.

Pod názvem „Pátrejte s baterkou, aneb lovíme baterie“ vyhlásil Ecobat úkol, ve kterém děti sbíraly vysloužilé baterie, a vedle toho také hledaly další místa zpětného odběru baterií v novém mapovém vyhledávači na adrese mapa.ecobat.cz. V ČR jich je nyní více než 20 000. Vyhlášený úkol měl také vlastivědně zeměpisnou část, v které žáci a studenti vytvářeli z baterií mapu ČR a nezapomněli ani na označení místa svého města či obce.

 „Všechny aktivity směřujeme k tomu, aby děti zábavnou formou i prostřednictvím osobní zkušenosti přijaly třídění a recyklaci za samozřejmost,“ vysvětluje Hana Ansorgová, ředitelka obecně prospěšné společnosti Recyklohraní a dodává „Za své aktivity získávají školy body na vlastní účet a za ně pak odměny z našeho katalogu v podobě školních pomůcek, výtvarných a sportovních potřeb, her a hraček či spotřební elektroniky.“


The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka