Skupina Škoda Transportation dodá jídelní vozy pro finské dráhy

Společnost Škoda Transtech ze skupiny Škoda Transportation dodá sedm nových jídelních vozů finským drahám.

Jarní servisní akce AUTO CB

Celková hodnota kontraktu je zhruba 600 milionů korun. Vozy budou uvedeny do provozu v letech 2021-2022. Vozy budou vyráběny v finském Kajaani.

„Daří se nám posilovat naše postavení na skandinávském trhu jakožto přední dodavatel kolejových vozidel. Jsme rádi, že díky této zakázce budeme nadále pokračovat v naší spolupráci s finskými drahami, které mají ve své flotile více než 290 škodováckých vagónů,“ říká Petr Brzezina, předseda představenstva a Prezident skupiny Škoda Transportation.

Škoda Transtech pro Finské dráhy již dříve vyrobila 26 restauračních vozů. Společnost má ve svém portfoliu i několik dalších typů dvoupodlažních vagónů. Jedná se o osobní, řídící a spací vozy. První osobní vůz byl na finské tratě nasazen již v červnu 1998.

„Restaurační vozy ze Škody Transtech nabízejí kompletní servis pro pasažéry. Součástí restauračního oddílu ve spodním podlaží vozu jsou kuchyně, prodejní pult a jídelna. Na jednom konci vozu je umístěna kavárna, která nabízí otevřený prostor pro setkání cestujících a zároveň může být místem pro kulturní program. Na druhém konci vozu je umístěn kiosek, který zároveň zajišťuje obsluhu horního podlaží. Oddíl pro cestující v horním podlaží je možné využít i jako konferenční místnost až pro 41 osob,“ doplňuje Zdeněk Majer, předseda představenstva Škoda Transtech a senior Viceprezident skupiny Škoda Transportation.

Všechny typy vozů jsou koncipovány jako tlakotěsné a vynikají výbornou tepelnou izolací, která je předurčuje pro provoz v náročných severských podmínkách s teplotami klesajícími až k -35 stupňů Celsia. Tlakotěsností vynikají i přechodové uličky, díky nimž je pohyb mezi vagóny pohodlný a bezpečný. Vozidla splňují TSI a jejich maximální rychlost je 200 km/hod. Všechny vozy mají silnou hliníkovou konstrukci, která je navržena dle platných bezpečnostních norem tak, aby deformační zóny v případě nehody pohltily důsledky střetnutí a prostor pro cestující zůstal uchráněn následků kolize.

 „Zákazníci oceňují naše restaurační služby a jejich popularita roste - v posledních několika letech o 20 %. Současně pokračujeme ve zvyšování kapacity našich vozů včetně restauračních. Od roku 2015 jsme investovali do obnovy vozů 235 milionů Euro,“ říká Maisa Romanainen, první senior Viceprezidentka Finských státních drah VR.

Skupina Škoda Transportation má na náročném skandinávském trhu stále silnější zvuk. V současné době je ve finských Helsinkách v provozu více než padesát tramvají typu ForCity Smart Artic. První tramvaje typu Artic jsou v hlavním městě Finska v provozu s pasažéry již od roku 2013. Celkem v minulých letech v Helsinkách objednali téměř sto škodováckých tramvají v hodnotě zhruba osm miliard korun. Další tramvaje zamíří do finského Tampere a firma se bude podílet i na dodávkách moderních tramvají pro německá města Mannheim, Ludwigshafen a Heidelberg.    

Společnost Škoda Transtech je největší výrobce kolejových vozidel ve Skandinávii. Firma byla založena roku 1985. V roce 2015 se stala členem skupiny Škoda Transportation a v roce 2018 došlo k úplném převzetí společnosti skupinou Škoda Transportation. Mezi její hlavní produkty patří dvoupodlažní elektrické vagony (provozované jako PushPull soupravy), tramvaje a strojírenské výrobky. V současnosti zaměstnává více než 700 lidí.

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka