Skupova Plzeň o víkendu vrcholí

Především rodiny s dětmi, ale i příznivci loutkového a alternativního divadla si jistě užijí víkendový program 33. ročníku Skupovy Plzně.

Cílená propagace v Plzni

 České i zahraniční soubory rozehrají své umění nejen v divadelních prostorách Alfy, Moving Station, Muzea loutek či DEPO2015, ale také v centru města pod otevřeným nebem v Proluce a na Náplavce.
Připraveny jsou i výtvarné dílny a koncert divadelní kapely. Festival vyvrcholí v sobotu večer, kdy budou před představením Sliby panenské v Divadle Alfa slavnostně vyhlášeni vítězové soutěže profesionálních loutkových a alternativních divadel z České republiky a Slovenska.

Čtvrtý den 33. Skupovy Plzně – sobota 16. 6.
Hned ráno bude k vidění jedna z posledních Moliérových her Psýché. Pod názvem Krása střídá nádheru ji v prvním českém překladu sehraje divadelní společnost Geisslers Hofcomoedianten,
která ji uvedla jako první v ČR.
Už v 10 hodin dopoledne začíná v Alfě seminář pro rodiny s dětmi. Děti velmi rády pracují s přírodními materiály – a projekt Veduty je právě o krajině vytvořené z takových materiálů. Svoji krajinu si mohou děti vytvořit v dopoledních hodinách a odpoledne se přijít podívat na představení
pro jednoho a půl diváka.
Workshop pro rodiny s dětmi, které si chtějí vyrobit loutku z nejrůznějších materiálů, otevře odpoledne v Proluce Vladimír Sosna z Divadla Alfa.

Rodiny s dětmi ocení také veselou čertovskou pohádku Mordyjepardyjesaprlot! bravurně hranou s marionetami v Proluce v centru Plzně. Účinkuje plzeňské Divadlo V Boudě a dokazuje, že loutkářská tradice v Plzni nezmírá, ale má své vynikající následovníky nejen v profesionálním, ale i amatérském divadle.
Venkovní je také Noemova archa slovenského divadla Teatro Colorato. „Pokud vám vadí horko,
na náplavce u řeky Mže se vám bude zábavně zpracovaný starý biblický příběh líbit!“ zve ředitel Skupovy Plzně Jakub Hora.

Nečekaný je Bílý tesák Divadla Drak: inscenaci totiž sledují diváci z pohledu psa s vlčí krví – a kdo zná plzeňské realizace tandemu Jakub Vašíček-Tomáš Jarkovský, bude velmi překvapen novými výtvarnými a divadelními prostředky.

Loutkářským a vůbec divadelním fajnšmekrům je určený polský kousek Sliby panenské. Dnes už
je totiž málokdy k vidění inscenace hraná klasickými javajkami. „Sliby panenské divadla
z Bialystoku jsou proto výjimečnou příležitostí a skutečný znalec by si je neměl nechat ujít,“ upozorňuje Jakub Hora.

Pátý den 33. Skupovy Plzně – neděle 17. 6.
Pod širým nebem v Proluce bude hrát Cirkus Nostalgie, který navzdory názvu hýří nakažlivou
energií a posílá ji dál. Po představení následuje tvůrčí dílna, což je další tip pro rodiny s dětmi.
Zážitek komornějšího rázu a jemnějšího humoru nabízí dětem i jejich rodičům v Muzeu loutek Bílobílý svět, který – kromě výtvarných kouzel – přibližuje poezii významného současného bratislavského spisovatele a vydavatele Daniela Heviera. Příběh malého Adama a jeho světa plného fantazie posouvají a ladí písně plíhalovského střihu. A to vše v podání skupiny Šafrán Divadla Střípek, dalšího prověřeného amatérského loutkového divadla, které opět potvrzuje Plzeň jako živoucí centrum loutkářů.
Divadlo Alfa nabídne svoji novinku na motivy děl G. Orwella ? farma, ve které zkoumá praktiky totalitního režimu a v podtextu se obává, jestli umíme zabránit jeho návratu.
A divadlo ze Žiliny přiveze svoji interpretaci slavného Tracyho tygra – přijďte znovu prožít příběh Tracyho, ochutnávačů kávy, Laury Luthyové a tygra, který je vlastně černým panterem a běda, když zmizí.
Až do neděle 17. června bude v pivovaru stát speciální dřevěný stan, ve kterém se odehrává inscenace Deadtown Divadla bratří Formanů.

Podrobný program najdete na www.skupovaplzen.cz

Vstupenky na festival lze zakoupit v běžných předprodejích Plzeňská vstupenka a GoOut,
v Divadle Alfa a během festivalu na místě.

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Renault Clio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka