Skupova Plzeň zve od pátku na Náplavku – budou tam divadelní představení, loutkářské dílny i letní kino

Skupova Plzeň zve návštěvníky nejen do divadelních sálů a prostor, jako je Divadlo Alfa, Moving Station, Papírna či DEPO2015, ale také pod otevřené nebe, tentokrát do těsného sousedství řeky Radbuzy.

Jarní servisní akce AUTO CB

Náplavka v centru města ožije od pátku 10. do neděle 12. června festivalovým děním. Kromě divadelních představení se zde uskuteční loutkářské dílny pro veřejnost a ve večerních hodinách bude promítat letní kino. Vstup na Náplavku je zdarma. 

Bienále Skupova Plzeň je především soutěžní přehlídkou českých loutkových a alternativních divadel. Pro srovnání a inspiraci ale přináší mimo soutěž další zajímavá představení od nás i z ciziny a také bohatý doprovodný program v podobě výstav, koncertů a filmových projekcí. V soutěži se letos utká 16 inscenací, které z 50 přihlášených vybrala dramaturgická rada festivalu. Celkově je připraveno 39 divadelních a filmových představení.

V posledních letech se část festivalu vždy odehrávala na venkovních pódiích v centru města, letos poprvé se namísto ulic stane dějištěm Skupovy Plzně Náplavka. „Program na Náplavce je určený malým i velkým, všem, které baví loutky, animované filmy nebo nový cirkus,“ říká Jakub Hora, ředitel Skupovy Plzně a Divadla ALFA, které je organizátorem festivalu. 

Pod otevřeným nebem se odehrají kultovní Tři mušketýři domácí Alfy, kteří slaví letos deset let od vzniku představení, netradiční zpracování pohádky Perníková chaloupka Studia Damúza či Don Juan slovenského Tyjátru, v čele se slovenským loutkářským mistrem Ivanem Gontkem. Jako stvořená pro říční náplavku je cirkusová humoreska Plovárna uskupení Bratři v tricku, volně inspirovaná Vančurovým Rozmarným létem.

Sobotní i nedělní odpoledne budou u řeky patřit loutkářským dílnám pro děti a rodiče, které povedou zkušení výtvarníci Miroslav Trejtnar a Vladimír Sosna. „Otevřené dílny pro veřejnost jsme si vyzkoušeli vloni, při mimořádném ročníku Skupovy Plzně v rámci města kultury 2015. Potěšilo nás, že o ně byl velký zájem, a tak jsme se rozhodli je letos zopakovat,“ říká Jakub Hora.


V pátek a v sobotu ve 21:30 začne na Náplavce promítat letní kino Anima Cinema. Připraveny jsou dva snímky z nové české produkce, které pracují s loutkami a animací. Nejprve to bude v pátek snímek Malý pán. Děj dobrodružného příběhu režiséra Radka Berana hrají loutky, je ale zasazen do skutečného lesa. O den později se návštěvníci mohou podívat na letošní novinku, trikový celovečerní film Smrtelné historky režiséra Jana Bubeníčka.

Spojujícím prvkem nadcházejícího 32. ročníku Skupovy Plzně je loutka napříč uměleckými obory, druhy a žánry. Program zavede diváky do prostředí nejen tradičního či méně tradičního loutkového divadla, ale i do světa grotesky, opery, němého filmu, rockových koncertů či do oblasti non-verbálního divadla, klasické hudby, malby, videoartu nebo sochařství. 

Diváci se mohou těšit mimo jiné na letošní nový projekt Cirku La Putyka Biograf, novinky Divadla DRAK, Naivního divadla Liberec, domácího Divadla ALFA nebo na pozoruhodnou inscenaci La Loba, oceněnou festivalem v Edinburghu. Kromě soutěžních představení to budou i mimořádné zahraniční novinky - inscenace Sibiria německého souboru Figurentheater Wilde & Vogel, dubnová premiéra slovenského uskupení Med a Prach, unikátní loutkářská verze Mozartovy Kouzelné flétny v podání německého uskupení Thalia Kompagnons and ensemble KONTRASTE a mnoho dalších špičkových počinů české i světové loutkářské a alternativní scény. 

Podrobnosti na www.skupovaplzen.cz 




The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Jarní servisní akce

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka