Skvělý úspěch plzeňské lukostřelkyně. Marie Horáčková je čtvrtou nejlepší evropskou juniorkou

Svou pilnou a cílevědomou přípravu zúročila na Mistrovsví Evropy dorostu v terčové lukostřelbě v Bukurešti Marie Horáčková z LK ARCUS Plzeň. Stala se čtvrtou nejlepší juniorkou v Evropě v divizi reflexní luk.

Cílená propagace v Plzni

Během závodu prošla plzeňská lukostřelkyně mnoha napínavými momenty v podobě rozstřelů. První absolvovala hned na závěr úterní kvalifikace, kdy střelila 635 bodů stejně jako Němka Michelle Kroppenová a muselo se rozhodnout o přesném pořadí. Rozstřel skončil 10:9 pro Marii, která tak obsadila v kvalifikaci 8. místo.

Díky tomuto vynikajícímu výchozímu postavení měla Horáčková volný postup v prvním kole páteční eliminace. Ve druhém kole stála proti Rusce Rozalině Timofejevové. Souboj skončil nerozhodně 5:5, takže přišel na řadu rozstřel. Marie trefila vnitřní desítku, tzv. X, a Ruská závodnice osmičku. V osmifinále měla Marie Horáčková za soupeřku opět Němku Michelle Kroppenovou. Tentokrát ji Marie porazila již ve čtvrtém setu poměrem 7:1. Ve čtvrtfinále se utkala s Italkou Loredanou Speraovou. Obě závodnice chtěly velmi mocně mezi čtyři nejlepší finalistky. To na souboji bylo vidět. Speraová, v kvalifikaci šestnáctá, totiž v předchozím osmifinálovém kole vyřadila vítězku kvalifikace, Turkyni Yasemin Anagozovou. Souboj Italky s naší lukostřelkyní skončil po pátém setu nerozhodně 5:5 a opět se rozhodovalo v rozstřelu. Obě závodnice daly devítku, proto přišlo na řadu měření. Horáčková měla svůj šíp o půl milimetru blíže ke středu terče a dostala se tak mezi čtyři finalistky.

V semifinále čekal Plzeňanku duel s Britkou Bryony Pitmanovou, čtvrtou závodnicí z kvalifikace. Ten Marie prohrála již po třetím setu 0:6. Bronzové finále pak střílela se Sylwií Zyzańskou z Polska. Zde ve třetím setu Horáčková uhrála jedno vítězství, ovšem Polka, velmi zkušená závodnice, v kvalifikaci druhá, si bronzovou medaili nenechala vzít. Souboj skončil poměrem 2:6. O zlatou medaili v sobotu v podvečer bojovaly Britka Bryony Pitmanová a Španělka Adriana Martinová. Druhá jmenovaná finalistka před měsícem na závodu světového poháru dospělých v Turecké Antalyi zastavila Marii Horáčkovou v postupu za olympijskou nominací na letošní Olympijské hry v Brazílii, a to ve čtvrtfinále nominačního závodu. 

„Ze semifinále a finále si téměř nic nepamatuji. Přepadla mne tréma. Snažila jsem se vnímat jen svůj luk a terč. Samozřejmě mne ta bramborová medaile v prvním okamžiku mrzela, ale s postupujícím časem si uvědomuji, že jsem udělala vlastně velký úspěch. Chtěla jsem být aspoň do osmého místa a jsem čtvrtá!“, dělí se o své pocity bezprostředně po závodu mladá závodnice z LK ARCUS Plzeň. 

V Bukurešti Marie Horáčková ještě obsadila, spolu s Alešem Změlíkem, dělené deváté místo v soutěži smíšených dvojic, kdy v kvalifikaci byli na 11. postupovém místě. V eliminaci česká juniorská dvojice neprošla přes Španěly. Jejich souboj skončil 3:5.

Českou republiku v Bukurešti reprezentovalo celkem 8 mladých lukostřelců a lukostřelkyň. Kromě Marie Horáčkové z Plzně to byli ještě Klára Grapová, Filip Vach a David Jaroch z Ostravy, Vojtěch Chochola, David Vítovec a Aleš Změlík z Prahy, Barbora Kramperová z Votic. Pro Marii Horáčkovou to byl druhý evropský šampionát dorostu. Její letošní reprezentační výjezdy podporuje finančním příspěvkem Nadace Sportující mládeže, Plzeňský kraj a Městský obvod Plzeň 1.


The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
ne 24.07.2016 04:26



3 +
 
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka