Skvosty s vůní benzínu míří do depa. Chystá se přehlídka historických i současných automobilů

Zatímco v Ženevě je právě v těchto dnech v plném proudu největší světový autosalon, Plzeň nechce zůstat pozadu.

Jarní servisní akce AUTO CB

Nadační fond Plzeň sobě pracuje na sestavení unikátní a jedinečné sbírky automobilových skvostů, které návštěvníkům odhalí o víkendu 21.–23. července 2017. V historicky první expozici nazvané Skvosty s vůní benzínu budou moci obdivovat sběratelské lahůdky nejrůznějších značek. Vareálu bývalého depa dopravních podniků zaparkuje na dvě stě historických automobilů i moderních bouráků.

„K městu Plzni technika i automobilový průmysl neodmyslitelně patří. Po první světové válce se v plzeňské Škodovce vyráběly nejluxusnější vozy své doby – Škoda Hispano Suiza. Dále jsou s Plzní spojeny parní nákladní automobily Sentinel nebo od 70. let firma Metalex, která vyráběla a dodávala závodní vozy téměř do celého východního bloku,“ uvádí předseda Nadačního fondu Plzeň sobě Roman Jurečko. Podle něho je škoda, že vzápadočeské metropoli není kvidění žádná stálá expozice automobilů či historických vozidel. „Plzeň si takovouto unikátní sbírku zaslouží. Mnoho z vozů je častokrát „uvězněno“ v garážích a špatných podmínkách neslučujících se s dlouhodobou životností automobilových veteránů. Areál DEPO2015, kde tyto skvosty lidem předvedeme, je díky svému industriálnímu charakteru tím nejvhodnějším místem,“ věří Roman Jurečko.

Chystanou třídenní akci si nenechá ujít známý automobilový nadšenec a plzeňský moderátor Míra Hejda: „Jsou auta, na která se stačí jen dívat na obrázku a dostaví se neskutečná euforie. Co teprve, když takové skvosty uvidíte v Plzni naživo!“

A je na co se těšit. Vhlavních rolích se představí Bugatti T35 Elišky Junkové zroku 1924 i jeho mladší bratr, luxusní Bugatti Veyron, který zcelé republiky vlastní pouze dva Češi. Závodní automobil Bugatti T35 navrhl a zkonstruoval Italo-Francouz Ettore Bugatti v roce 1924. Kromě skvělých jízdních vlastností se vyznačoval i nádhernou karosérií, který zněj rychle udělal oblíbený sportovní vůz pro bohaté a zároveň jeden z nejúspěšnějších soutěžních vozů všech dob. VČechách, kam se dostalo jen asi patnáct kousků, ho proslavila Eliška Junková, když v roce 1928 obsadila páté místo v závodě Targa Florio. Plzeňané mohli závodnici vmodré bugatce vidět během rychlostního závodu do vrchu na trase Lochotín-Třemošná.

Příležitostně brázdí plzeňské silnice také další slavný veterán, Hakar zroku 1950, nesoucí ve jméně místo svého narození: Hradec Králové. Je jediným automobilem svého druhu na světě. Vpadesátých letech se stal legendou československých rallye, v roce 1958 HAKAR na závodních tratích skončil. Jeden zvzácných exemplářů vlastní Plzeňan František Čečil. „Mám

ho především pro radost, ale také pro výstavy, přehlídky a hlavně pro veteránské závody,“ říká sběratel a viceprezident Autoklubu ČR pro mimosportovní činnosti a předseda Asociace Veteran Car Clubů AČR František Čečil. Vroce 1995 si sním dojel pro druhé místo v okruhovém mistrovství Evropy historických závodních automobilů, dalších deset let pak jezdil Mistrovství Evropy v závodech do vrchu historických automobilů, dvakrát ho dokonce vyhrál.

Na přehlídce nebude chybět ani ozdoba veteránských srazů Mercedes-Benz 190 SL (ns snímku). Značně oblíbený sportovní automobil se vyráběl v letech 1955 až 1963 vNěmecku, jeho elegantní tvary oceňovali i filmaři. Diváci ho znají například z filmu „Deset tisíc ložnic“, kde se v něm proháněly hvězdy Grace Kelly a Frank Sinatra.

Mezi další lahůdky se řadí okřídlená legenda Mercedes Gullwing, zařazený v anketě Auto století mezi stovku nejvýznamnějších aut dvacátého století, nebo luxusní sporťák Jaguar XJ220, kterých bylo vyrobeno pouhých 282 kusů.

Skvosty svůní benzínu slibují nadchnout automobilové profesionály, závodníky, sběratele a znalce i milovníky rychlých kol všech věkových kategorií. Kromě rozsáhlé sbírky noblesních historických sporťáků, luxusních limuzín, ale i legendárních Velorexů či užitkových vozů bude kvidění také umění spojené sláskou kmotorům a zábavný program pro celou rodinu. Akce nabídne jízdu na motokárách, kvalitní pouliční občerstvení, hudbu, přednášky, výtvarné umění, design, filmy sautomobilovou tematikou i workshopy pro děti.

Vstupné se bude pohybovat vrozmezí 190 – 250 Kč (jednodenní a celofestivalová akreditace). Včasní zájemci mohou využít limitované edice prvních 500 vstupenek za cenu 150 Kč, která platí jen do 14. 4. 2017.

Podrobnosti kakci budou postupně zveřejněny na webu www.skvosty-plzen.cz.

Autor: Lars-Göran Lindgren Sweden – Vlastní dílo, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=4064612


The Loop Jazz Club

Komentáře

  • Před 7 roky

    Prosím mohu si už ted koupit 2 vstupenky, vozíčkář a doprovod.
    Děkuji za odpověď. Hezký den. Anna

    • Před 7 roky

      Anno, obraťte se prosím přímo na http://skvosty-plzen.cz/kontakt/, děkujeme. REGIONPLZEN

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka