Sládek plzeňského pivovaru předal originální dar papeži Františkovi

Během generální audience ve Vatikánu předal ve středu plzeňský sládek Václav Berka papeži Františkovi unikátní dar v podobě desetikilového zvonu.

Cílená propagace v Plzni

Při jeho výrobě byl nezbytnou součástí také plzeňský ležák. Společně s  darem pro papeže doputovala do Vatikánu i požehnaná várka Pilsner Urquell. Tato tradice má kořeny z dob před více než 100 lety, kdy tehdejšímu papeži vozili plzeňské pivo na doporučení lékařů.

Poprvé Pilsner Urquell do Vatikánu dorazil už v roce 1903, tehdy si ho na doporučení svých lékařů nechal z Plzně poslat papež Lev XIII. Podle dostupných informací si tehdejší hlava katolické církve plzeňské pivo velmi pochvalovala a nechala si ho pak dovážet pravidelně. Tuto více než sto let trvající tradici plzeňského piva obnovili v pivovaru před sedmi lety. Každý rok na velikonoční svátky putuje požehnaná várka Pilsner Urquell z Plzně do Vatikánu, aby tam světově proslulý ležák obohatil atmosféru oficiálních oslav Velikonoc. Surovinám, z nichž se velikonoční pivo vaří, žehná tradičně plzeňský biskup, letos jim dal poprvé své požehnání Monsignore Tomáš Holub.

„Pivo čepované k příležitosti velikonočních oslav ve Vatikánu je uvařené podle původní receptury, ze stejných surovin, jaké v roce 1842 použil sládek Josef Groll, když uvařil úplně první várku Pilsner Urquell. Stejné pivo si před více než 100 lety dopřál i tehdejší papež Lev XIII. a v nezměněné podobě poputuje do Vatikánu i letos, když slaví už 175. narozeniny,“ doplňuje Václav Berka, starší obchodní sládek Plzeňského Prazdroje.

Společně s velikonoční várkou piva putoval do srdce Říma speciální dar pro papeže Františka. Ten mu sládek Václav Berka předal na včerejší generální audienci. Dar odkazuje k legendě, že všechny zvony na Zelený čtvrtek utichají a odlétají pro požehnání papeže do Říma. Deset kilogramů vážící a třicet centimetrů vysoký zvon, litý ze směsi mědi a cínu, vyrobila tradiční zvonařská dílna na Slovensku. Rodina Trvalcových si zvonařské řemeslo hýčká již druhou generaci a na fakt, že „jejich“ zvon se dostane až k papeži je náležitě pyšná. „Ročně vyrobíme asi 15 zvonů různých velikostí a je mi velkou ctí, že se naše práce dostane až k samotnému papeži. Zvon pro Františka jsme vyráběli několik měsíců a zdobí ho například reliéf Baziliky svatého Petra,“ říká Michal Trvalec a dodává: „Je symbolické, že při výrobě zvonu nesmí chybět pivo, které používáme pro lepší přilnavost a pevnost formy. Nejlépe se nám osvědčil právě Pilsner Urquell, který obsahuje látky, které pomáhají scelení.“ Aby se vzácný objekt dopravil k papeži v pořádku, vyrobili mu plzeňští bednáři na míru speciální „kabátek“. Ručně vyrobený dřevěný obal chránil zdobený zvon po celou 1300 km dlouhou cestu k novému majiteli.


Fotogalerie
The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka