Slavnosti svobody v Plzni 2018 skončily, přilákaly na 90 tisíc lidí

Kolem 90 tisíc lidí, tedy obdobně jako loni, si nenechalo ujít Slavnosti svobody v Plzni, jež začaly ve čtvrtek 3. a skončily v neděli 6. května.

Jarní servisní akce AUTO CB

 Akce, na niž přijeli i tři američtí a čtyři belgičtí veteráni, vnuk generála Pattona, velvyslanci Belgického království i Spojených států amerických v České republice i další vzácní hosté, vyvrcholila v neděli odpoledne vzpomínkovým aktem u obnoveného památníku Díky, Ameriko! Do organizace jedné z největších připomínek konce druhé světové války v Evropě se zapojily desítky lidí, dohled zajišťovalo několik stovek státních i městských policistů, pořadatelům pomáhala i stovka dobrovolných hasičů. Město Plzeň oslavy vyšly na zhruba pět milionů korun. 

„Denně se v centru pohybovalo 20 až 25 tisíc lidí. Návštěvnost je i díky příznivému počasí obdobná jako loni, nově jsme však zaznamenali výrazně více turistů, a to nejen z ostatních regionů republiky, ale i ze zahraničí. Co se týká bezpečnostních složek, byly letošní oslavy klidné, neevidujeme žádné zásadní narušení veřejného pořádku,“ zhodnotil Slavnosti svobody Plzeň 2018 primátor Martin Zrzavecký. Z programu byl během letošních oslav největší zájem o přehlídku historických vojenských vozidel Convoy of Liberty, již si v sobotu nenechalo ujít kolem 20 tisíc lidí.  V obležení byly také dobové vojenské kempy, velký ohlas sklízely i akce doprovodného programu.

I letos patřila hlavní pozornost veteránům, kteří byli před 73 lety součástí armády osvobozující Plzeň. Muži, jimž je přes 90 let, měli připravený speciální program. Zúčastnili se řady pietních aktů, besedy s veřejností, prohlédli si dobové kempy, jeli v čele Convoy of Liberty a další. „Měli jsme velké štěstí, že jsme došli až do Plzně. Tři tisíce mužů z naší 2. pěší divize takové štěstí neměly a my jsme tady proto, abychom na ně vzpomněli,“ řekl při jednom z pietních aktů James Duncan. Z úst veteránů zněla slova díků za nadšené přijetí Plzeňany nejen na konci druhé světové války, ale i během posledních bezmála třiceti let, kdy se oslavy v Plzni konají.  

Slova díků žijícím i již zesnulým veteránům zazněla i během nedělního hlavního vzpomínkového aktu u památníku Díky, Ameriko!, jenž Slavnosti svobody 2018 oficiálně zakončil. Za veterány při něm promluvil Earl Ingram z pluku 2. pěší divize. „Nikdy bychom neměli zapomenout, že jeden z nejhorších mužů, kteří kdy chodili po této zemi ve 20. století, se dostal k moci díky volebním lístkům. Jestliže se budeme zajímat o to, kdo nás vede, pak se té stejné chyby nedopustíme a pak ani už nikdy nebude potřeba budovat takové památníky, před jakým stojíme právě teď,“ uvedl Earl Ingram. Vzpomínkového aktu se vedle veteránů zúčastnili také předseda vlády České republiky v demisi Andrej Babiš, ministryně obrany v demisi Karla Šlechtová, zástupci Parlamentu České republiky, belgický a americký velvyslanec v České republice, zástupci Plzeňského kraje, členové Rady města Plzně a další významní hosté.

„Poděkování patří všem policistům, strážníkům, profesionálním i dobrovolným hasičům i záchranné službě. Bezpečnostní opatření byla letos v Plzni posílena, na Slavnosti svobody dohlíželo několik stovek státních i městských policistů,“ řekl Aleš Průša, vedoucí Odboru bezpečnosti, prevence kriminality a krizového řízení Magistrátu města Plzně.

Fotogalerie
The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Jarní servisní akce

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka