Slavnosti vína a medu, speciální prohlídky i zvýhodněné vstupné nabídnou o víkendu památky v kraji

Klášter Kladruby zasvětí víkend 9. a 10. září netradičním prohlídkám běžně nepřístupných částí nového konventu.

Cílená propagace v Plzni

Kromě toho mohou návštěvníci kladrubského kláštera v sobotu okusit sudová a lahvová vína, burčák, medovinu nebo dobroty z medu během Slavností vína a medu.

Zámky Horšovský Týn, Červené Poříčí a Nebílovy a hrad Švihov se tuto sobotu a neděli zapojí do oslav Dnů evropského dědictví (EHD) speciálními akcemi.

Klášter Kladruby
Třetí ročník speciálních prohlídek kláštera Kladruby s názvem „Víme, kudy chodíme“ zavede architektury milovné návštěvníky ve dnech 9. a 10. 9. do běžně nepřístupných částí budovy nového konventu. „Pro tyto speciální prohlídky vybíráme místa, která jsou špatně přístupná, nebo jsou v nevyhovujícím technickém stavu“, vysvětluje výběr netradičních míst kastelán Zoubek a dodává: „Například na jaře jsme zpřístupnili krovy kostela“.  
Neopravené a silně poškozené interiéry této monumentální stavby zahrnují konventní kapli, ambitové chodby, mnišské cely a další zajímavé prostory. „Budovu nového konventu měl původně projektovat Jan Blažej Santini, autor přestavby klášterního kostela Nanebevzetí Panny Marie, ale zemřel předčasně - 3 roky před jejím dokončením. Santiniho projekt konventu na půdorysu rovnostranného trojúhelníku tedy realizován nebyl a do současnosti se ani nedochoval. V letech 1727 – 1775 byl nakonec realizován projekt Kiliána Ignáce Dientzenhofera“, přibližuje historii budovy kastelán Milan Zoubek.

Budova je v současné době ve špatném technickém stavu, ale v příštím roce ji čekají rozsáhlé stavební úpravy v rámci projektu revitalizace kláštera nazvaného Život v řádu, který bude dokončen v roce 2021. „Návštěvníci mají jedinečnou šanci prohlédnout si neopravenou budovu a za čtyři roky porovnat výsledek její obnovy“, říká kastelán Zoubek.
Prohlídky začínají v 12:00, 14:00 a 16:00 hodin. Vstupné je 150,- Kč za osobu.

Ti návštěvníci, kteří zavítají do kladrubského kláštera v sobotu, se mohou na nádvoří účastnit Slavnostní vína a medu, které nabízejí ochutnávky a prodej sudových a lahvových vín, burčáku, medu či medoviny. Místní svaz včelařů připravil i zajímavou výstavu. Pro děti budou připraveny tematicky zaměřené dílničky, v nichž si budou moci ozdobit medové perníčky nebo vyrobit svíčku z včelího vosku. Příjemnou atmosféru dokreslí cimbálová muzika Milana Broučka.

Oslavy Dnů kulturního dědictví na plzeňských památkách
Čtyři plzeňské památky se zapojí během víkendu 9. a 10. září k oslavám Dnů evropského dědictví, které každoročně v měsíci září organizuje Sdružení historických sídel Čech, Moravy a Slezska. Návštěvníkům se otevřou prostory, které jsou jinak zčásti nebo zcela nepřístupné. Na hradě Švihov a na zámcích Červené Poříčí a Nebílovy mohou uplatnit reciproční vstupenku.

Zámek a hrad v Horšovském Týně se zapojí v sobotu 9. 9. oblíbenými prohlídky s kastelánem Janem Rosendorfským s názvem Jak se co dělá.  „Tentokrát se spolu vypravíme po stopách hraběnky Mitsuko Coudenhove-Kalergi, první trvale žijící Japonky v Evropě, které je věnována jedna z expozic na Horšovském Týně. Cestou se podíváme do hradní kaple, kde si řekneme něco o jejím restaurování, a přes půdy se dostaneme až na zámeckou terasu, kde prohlídku zakončíme“, popisuje kastelán Horšovského Týna Jan Rosendorfský. Prohlídky začínají v 18:00 a 20:00 hodin.

Výjimečně budou zpřístupněny hradní sklepy ukryté 7 metrů pod úrovní nádvoří, které si návštěvníci projdou sami se svíčkou a bez časového omezení. Sklepy budou otevřeny od 16:00 do 18.00 hodin.

Předem objednané skupiny z dětských domovů a domovů pro seniory mají vstup na běžnou prohlídku zdarma.

V rámci Dnů evropského dědictví návštěvníci mohou uplatnit na hradě Švihov a na zámcích Červené Poříčí a Nebílovy reciproční vstupenku. „Pokud ve dnech 9. a 10. září navštívíte některý z těchto objektů, nevyhazujte vstupenku, ale předložte ji na pokladně druhého vámi vybraného objektu, kde získáte vstup zdarma!“, doporučuje návštěvníkům kastelán zámku Červené Poříčí Marcel Čermák. Reciproční vstupenka platí pouze pro jednotlivce a rodinné vstupenky, neplatí pro hromadné skupiny.

Navíc na hradě Švihov bude v rámci prohlídkového okruhu Hrad mimořádně zpřístupněno přízemí severního paláce s galerií transferů gotických nástěnných maleb z kostela sv. Wolfganga v Doupově. „V sále bude také ukázka virtuální prohlídky, která umožňuje zpřístupnění švihovského hradu pro návštěvníky s pohybovým omezením“, doplňuje kastelán Švihova Lukáš Bojčuk.



The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka