Sedmičlenná komise dnes hodnotila soutěžní výrobky za Plzeňský kraj. Tvořili ji zástupci Ministerstva zemědělství ČR, krajského úřadu, Státního zemědělského intervenčního fondu, Státní zemědělské a potravinářské inspekce, Státní veterinární správy ČR, Agrární komory ČR a Potravinářské komory ČR.
Značku Regionální potravina získávají každoročně nejkvalitnější zemědělské nebo potravinářské výrobky, které zvítězí v krajských soutěžích. Jedná se o produkty vyrobené v konkrétním regionu, což je základní podmínka soutěže. Zároveň i podíl místních surovin je stanoven nejméně na 70 procent, hlavní surovina přitom musí být stoprocentně tuzemského původu. Výrobky tím mají pevnou vazbu kregionu, například se může jednat o krajové speciality.
O soutěž je každoročně velký zájem. Letos bylo přihlášeno 81 výrobků. Zatímco v loňském roce byl největší zájem o kategorii Masné výrobky tepelně opracované včetně uzených mas, letos vévodila kategorie Alkoholických a nealkoholických nápojů.
K udělení značky Regionální potravina Plzeňského kraje 2017 navrhla hodnotitelská komise následujících osm výrobků:
Kategorie: | Výrobek a výrobce: | |
1. | Masné výrobky tepelně opracované včetně uzených mas | ŘEZNICKÝ COP PIKANTNÍ ŘEZNICTVÍ – PIRNÍK, SPOL. SR.O. |
2. | Masné výrobky trvanlivé, tepelně neopracované, konzervy a polokonzervy | BEZ OCENĚNÍ |
3. | Sýry včetně tvarohu | ŠÁDIN ING. OLGA LUKŠOVÁ |
4. | Mléčné výrobky ostatní | KEFÍR VÁCLAV DUB |
5. | Pekařské výrobky včetně těstovin | KLATOVSKÝ SVATEBNÍ KOLÁČ STŘEDNÍ ŠKOLA ZEMĚDĚLSKÁ A POTRAVINÁŘSKÁ KLATOVY |
6. | Cukrářské výrobky včetně cukrovinek | MÜSLENKY S VIŠNĚMI LENKA HAVLOVÁ |
7. | Alkoholické a nealkoholické nápoje | KAROLÍNA SVĚTLÁ 13° ROBERT BENEŠ |
8. | Ovoce a zelenina včerstvé nebo zpracované formě | KOUZELNÉ HRUŠKY SE SKOŘICÍ OD MACHÁČKŮ S.R.O. |
9. | Ostatní | SIVEN UZENÝ SHLAVOU ZPRACOVNA RYB KLATOVY A.S. |
Soutěž Regionální potravina je projektem Ministerstva zemědělství určeným na podporu malých a středních zemědělců a producentů potravin v jednotlivých krajích České republiky. Státní zemědělský intervenční fond značku spravuje. Oceněný výrobek získá právo zdarma užívat značku Regionální potravina po dobu čtyř let na obalu svého výrobku. V současné době spotřebitelé najdou značku u 416 produktů ze 13 regionů Čech a Moravy. Podrobné informace o soutěži jsou k dispozici na webových stránkách www.regionalnipotravina.cz.