Soutěžící v kampani Do práce na kole najeli v Plzni v květnu téměř 100 000 kilometrů

Skončila celorepubliková květnová soutěžní kampaň DO PRÁCE NA KOLE. V Plzni se jí účastnilo 515 soutěžících ze 142 firem a institucí.

Jarní servisní akce AUTO CB

Dvou až pětičlenné firemní týmy soutěžily celý květen v dojíždění do práce na kole, mohly také běhat nebo chodit pěšky. Soutěžilo se v pravidelnosti, výkonnosti a kreativitě, firmy mohly soutěžit o titul Cyklozaměstnavatel roku. Soutěžící dohromady uskutečnili 15 063 jízd, při nichž najezdili (uběhli a ušli) 95 703 „bezemisních“ kilometrů, čímž ušetřili asi 12 tun oxidu uhličitého. Výsledky budou vyhlášeny při závěrečné cyklopárty 14. června v DEPO2015.

Cílem kampaně DO PRÁCE NA KOLE je ulevit obcím přetíženým automobilovou dopravou a přivést co nejvíce lidí k šetrnějším způsobům přepravy. V Plzni jezdilo 515 lidí, kteří si vyzkoušeli, že jet do práce na kole může být příjemné zahájení dne. Mnoho z nich chce pokračovat  v dojíždění i po skončení kampaně. Celorepublikovou kampaň organizuje spolek Auto*Mat. V Plzni ji koordinuje iniciativa Plzeň na kole a SK ASK ČR Klub cestovatelů Plzeň s podporou Nadačního fondu Zelený poklad, který věnoval do soutěže hlavní ceny.

U příležitosti zakončení kampaně 31. května nachystali organizátoři SNÍDANI PRO CYKLISTY. Konala se v ranních hodinách u Papírenské lávky. Kdo přijel na kole, mohl si dát čaj, kávu, buchty i domácí chleba s pomazánkou zdarma. Toho využilo na osm desítek cyklistů, kteří si akci chválili a dožadovali se, aby se konala každý den. „Jezdila jsem z Malesic do centra města. Potkávat lidi na cestě do práce na kole je prostě příjemné,“ myslí si cyklistka Irena Macháčková, která na snídani přijela. „U nás kampaň podporuje zaměstnavatel, takže nás v práci jezdí celkem dost. Myslím, že je to dobrý nápad,“ říká cyklista Jan Kýček, pro kterého bylo nejtěžší najít po ránu motivaci a donutit se sednout místo do auta na kolo. „Nějak mě to netrápí jet mezi auty, ale samozřejmě to, že cyklostezky nenavazují, je vidět na každém kroku," dodává ke stavu sítě cyklostezek v Plzni Kýček.  

Vyhlášení výsledků soutěžní kampaně DO PRÁCE NA KOLE proběhne v úterý 14. června v DEPO2015 (Presslova 14) při závěrečné cyklopárty, která bude probíhat od 18 do 21 hodin. Již však mezi 17-18 hodinou si cyklisté mohou přijít opravit a poštelovat svá kola na veřejnou cyklodílnu, která se bude konat na stejném místě. Od 18 hodin začne hlavní program: vyhlášení výsledků jednotlivých kategorií a živá hudba – zahrají Cold Meat Party (alternative rock) a Mařenka & Chi (hudební duo akordeon, zpěv). Od 20 hodin proběhne jedinečné vystoupení Tanec Praha - Still House / Dan Canham (UK): Of Riders & Runnin. Celá akce je zdarma a je otevřena všem zájemcům, tzn. i těm, kteří se kampaně DO PRÁCE NA KOLE neúčastnili.

Podrobné informace o soutěži v Plzni, o partnerech soutěže i výhrách najdou zájemci na www.dopracenakole.cz/locations/plzen. Ceny pro vítěze postupně přibývají. Vyhrát je možné poukazy na cyklovybavení v hodnotě několika tisíc korun, poukazy na cykloservis, bikesharing KolemPlzne.cz, na vstup do únikové místnosti nebo na osobní koučink. Lákadlem může být i originální pivo Raven nebo neviditelná helma, která funguje jako airbag pro cyklisty.

Motto kampaně „Je tisíc důvodu, proč jezdit Do práce na kole” upozorňuje na pozitivní dopady každodenního pohybu na lidské zdraví, kondici, ale i životní styl a město jako celek. V celé ČR se letos do kampaně zapojuje třicítka měst a přes 10 000 soutěžících. Vloni jezdilo ve 24 městech celkem 7 280 soutěžících z 1 156 firem a institucí a dohromady najeli 1,5 miliónu „bezemisních” kilometrů. V Plzni vloni 245 soutěžících najezdilo 40 297 km během 5 308 jízd. Nejzdatnější soutěžící ujela za květen 886 km.

 „Rádi jsme v Plzni podpořili kampaň Do práce na kole, která podporuje šetrné formy přepravy, a věnovali hlavní ceny do soutěže. Líbí se nám, že se iniciativa Plzeň na kole dlouhodobě věnuje rozvoji městské cyklistiky v našem městě,“ řekla ke kampani Lucie Davídková, předsedkyně správní rady Nadačního fondu Zelený poklad.

V Plzni kampaň organizují iniciativa Plzeň na kole (www.plzennakole.cz) a SK ASK ČR Klub cestovatelů Plzeň (www.klubcestovatelu.com) za podpory Nadačního fondu Zelený poklad (www.zelenypoklad.org).


The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
so 04.06.2016 07:12



3 +
 
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka