Špičák před zimou: levnější skipasy online i nové gastroslužby

Přes nový web i e-shop levnější nákup skipasů. Ekologické toalety na vrcholu již fungují. Vrací se železnorudský skibus. Stavba víceúčelové budovy má zelenou.

Cílená propagace v Plzni

 S řadou podstatných novinek ovlivňujících především servis a vylepšení nabídky služeb pro lyžaře odstartuje letošní zimní sezonu největší šumavský areál Plzeňského kraje Ski&Bike Špičák. „Každoroční investice do zlepšení technického zasněžování považujeme stejně jako většina českých skiareálů už za automatickou nutnost. Také letos jsme pořídili další nová sněžná děla osazená na věžích v nejfrekventovanějších místech sjezdovek. Celkové investice do zimní sezony letos přesahují 5 milionů korun,“ uvedl ředitel Ski&Bike Špičák Vladimír Kasík.

Na vrcholu Špičáku již budou také fungovat na podzim vybudované ekologické toalety (likvidaci exkrementů mají na starosti žížaly). Jde o první horské středisko v ČR, kde byly zavedeny. Do oblasti se po letech opět vrací skibus pendlující mezi parkovišti a lyžařskými středisky Železnorudska. Jeho financování pokrývá město Železná Ruda a areály.          

Kdo nakoupí skipasy online přes e-shop na webu Špičáku ušetří
O pět procent levnější skipasy oproti klasickému nákupu u kas v areálu přinese letošní novinka spojená s nově fungujícím e-shopem na taktéž fungl novém webu spicak.cz. „Chceme lyžaře přesvědčit o celkové výhodnosti nákupu přes e-shop, protože ušetří nejen čas, který by třeba trávili ve frontách, ale i peníze. Třeba denní skipas v hlavní sezoně při nákupu přes náš web přijde na 646 korun, na kase pak bude stát 680,“ říká V. Kasík. Nakupovat online půjdou téměř všechny skipasy a budou též platit v rámci společného Železnorudského skipasu v dalších dvou blízkých středicích – na Belvederu a Nad Nádražím. Celkově tento krok mimo meziroční zlevnění cen jízdenek o cca 2 procenta zjednoduší a zrychlí proceduru nákupu.
Kdo již vlastní čipovou kartu špičáckého areálu nebo si ji pořídí před sezónou (stojí 50 korun a je vratná) nahraje si na ni po přihlášení a zaplacení v e-shopu vybraný skipas. Pro ty, co kartu nemají, přijedou do areálu a nechtějí kvůli tomu třeba stát frontu u kas, mají na Špičáku jednoduchou pomoc. „Zakoupili jsme tzv. pick-up box, který bude umístěný v centrální části poblíž lanovky. Je propojený s e-shopem, takže kdo si, klidně až po příjezdu k nám na parkoviště, koupí mobilem přes náš web zlevněný skipas, obdrží následně QR kód. „Načte“ jej v pick -up boxu a ten mu během pár vteřin „vyhodí“ čipovou kartu s již nahraným skipasem, který si koupil,“ upřesňuje Jan Kasík ze Ski&Bike Špičák.

Další příjemná novinka čeká na držitele sezónních jízdenek, jejichž počet rok od roku stoupá. „Většinou jde o pravidelné návštěvníky našeho střediska, kteří tady v zimě často lyžují i tráví volný čas v průběhu celého roku. Proto prodloužíme platnost těchto jízdenek ze zimy na celý rok a budou je moci využít i v letní sezoně včetně přepravy kol. Tzn. od začátku zimní sezony v roce 2019 do konce té letní v říjnu 2020,“ vysvětluje zvýhodnění pro svoji stálou klientelu V.Kasík.

Jak už bylo uvedeno - online nákup skipasů znamená meziroční zlevnění cen jízdenek o cca 2 procenta. Pro srovnání opět na ceně jednodenního skipasu – loni stál 660 korun, letošní novinka přes nákup online jej nabídne za výše uváděných 646 korun a při nákupu u kas pak letos vyjde na 680 korun. Je pak na rozhodnutí každého lyžaře, jakou cestu zvolí. Každopádně Ski&Bike Špičák si nadále drží pozici nejlevnějšího českého TOP lyžařského areálu.

Po více než deseti letech nové gastro služby, sortiment i celkový koncept aprés-ski  

Nastávající zimní sezona přináší pak zásadní změnu především v nabídce zdejších gastroslužeb. „Po více než deseti letech jsme změnili provozovatele našich gastro zařízení v horských chatách Hanička, Blaženka, na terase s kioskem umístěným mezi nimi, a i ve stánku na vrcholu Špičáku u lanovky. Slibujeme si od toho jednoznačné zlepšení služeb i nabízeného sortimentu, neb si myslím, že tam jsme měli rezervy,“ říká Vladimír Kasík.

„Na Špičák chceme přinést dobrý gastroprodukt, poctivě uvařená jídla bez použití polotovarů a správně připravené nápoje, které na hory patří, to vše podložené milou, pozitivní, profesionální a usměvavou obsluhou. Nehodláme zavádět cenové excesy známé z jiných horských koutů ČR. Ceny ale budou na druhé straně odpovídat kvalitě sortimentu. Nabízet budeme řekněme takovou česko - alpskou kuchyni. Chybět nebude například poctivý řízek s lehkým bramborovým salátem, typické české hotovky nebo hojně oblíbený kynutý knedlík s povidly, vanilkovou omáčkou, sypaný mákem. Z oblasti nápojové gastronomie se návštěvníci mohou těšit na čepovaný Pilsner Urquell, nyní už nejen letní hit Aperol Spritz, originální Bombardino nebo dle naší vlastní receptury připravený horký punč.  Chceme tu věci spojené s gastrem dělat jinak, než jak tady bylo dosud zvykem. Přesvědčit se ale budou muset lidé až sami na místě,“ říká nový provozovatel gastro zařízení na Špičáku Otakar Stráský (je mj. vlastníkem a provozovatelem plzeňského podniku My Friends Bar na Americké třídě). 

„Otvírací dobu chceme protáhnout po skončení provozu lanovky klidně až do 23 hodiny. Vyhřívaný stan s hudbou a také třeba sportovní přenosy na Blažence se stanou centrem aprés- ski špičáckého areálu, chystáme také mnoho zajímavých akcí, jako jsou lyžařské diskotéky nebo jiné tématické večírky “ dodal O.Stráský.

Novým průvodcem celé zimní sezony bude na Špičáku silueta zajíce


Na jaře 2020 budou zahájeny stavební práce spojené s multifunkční budovou/novou restaurací

Jaro 2020 by mělo po létech plánování a složitých jednání kvůli poloze v zóně CHKO Šumava také znamenat konečně start výstavby slibované multifunkční budovy, a především nové restaurace s terasou pro 250 hostů. Projekt doznal oproti původním předpokladům změn, především co se týká množství bytů, které budova nabídne. Proporcí a kapacity restaurace se ale nijak nedotkly. 

„Půjde vlastně o dva propojené objekty. Jeden dvoupatrový s restaurací včetně terasy, kde budou zároveň nové kanceláře naší společnosti a půjčovna lyží, servis a úschovna. Druhá budova bude čtyřpatrová se sedlovou střechou, kde bude 8 bytů a dole v přízemí parkovací místa pro majitele těchto bytů,“ popisuje V.Kasík.O stavební povolení bude areál žádat na začátku letošního prosince. Celkové náklady investice jsou na úrovni cca 60 milionů korun.


46. ročník vlastní lyžařské školy–instruktoři Ski&Bike Špičák v dalších 3 areálech

Lyžařská škola Ski&Bike Špičák bude kromě domovského areálu, dvou hlavních železnorudských středisek – Nad Nádražím a Belveder.

Jinak škola mj. už několik let nabízí individuální výuku i pro nejmenší děti ve věku 3-4 let a pro velký zájem byla rozšířena výuka nejmenších dětí i přidány další výukové časy. Oblíbené víkendové lyžařské kurzy pro děti i dospělé startují pak v letošní zimní sezoně 11. ledna 2020. Novinkou jsou zkrácené dvouhodinové kurzy vhodné pro absolutní začátečníky ve věku 4 nebo 5 let. Doprava autobusy z různých částí Plzeňského kraje je zajištěna včetně obědů od nového poskytovatele gastro služeb a celodenního zázemí vytopené haly. Lyžařská škola Ski&Bike Špičák má jako jediná v oblasti akreditaci ministerstva školství k výuce a udílení kvalifikace instruktorů lyžování a snowboardingu.

Základní charakteristika střediska

Ski&Bike Špičák -  stálice mezi tradičními TOP českými areály, přitom ale i dlouhodobě cenově nejpřívětivější. Sportovní sjezdovky v kombinaci s lehčími tratěmi pro rodiny s dětmi. Oslovuje širokou skupinu lyžařů a snowboardistů všech úrovní sjezdového lyžování. Na Špičáku najdete pohodové vyžití jak pro začátečníky, tak i lyžařské fajnšmekry. Tradiční raritou nejprudší česká sjezdovka – Šance, se sklonem až 100 % (45°). Na sjezdovce Lubák opět specializovaná firma se zkušenostmi z alpských středisek vybuduje snowpark Freestyle Area. Určen je i pro méně zdatné jezdce a děti. 

Na sjezdovce Spodní Šance stojí trať měřeného slalomu, má i fotobuňku na měření rychlosti jízdy a u lesa funline (pozn.: trať na způsob skikrosu s terénními vlnami). Koná se tu i večerní lyžování vždy ve středu, pátek a sobotu od 18:30. Pro běžkaře tříkilometrový okruh přímo v areálu a v okolí desítky kilometrů dalších upravovaných stop, trasy do blízkého Německa.

Půjčovna lyží každou sezonu vybavena novým lyžemi značky Rossignol. Možnost testování nejvyšších modelů lyží z jednotlivých pánských i dámských řad včetně závodní řady Hero. Celková kapacita půjčovny: přes 200 sjezdových kompletů (z toho 65 nových párů lyží, 50 snowboardových, 30 běžeckých). Samozřejmostí půjčení helmy a chrániče páteře. Dále vybavení pro skialpinisty, sněžnice, sáně, fatbike (jízdní kolo na sníh, šířka plášťů 4“), snowscoot (hybrid snowboardu a kola), biski pro vozíčkáře, kompletní servis lyží a snowboardů.

Celkem nyní ve středisku využívají 35 kusů sněžných děl, 19 tyčí a 16 vrtulových (z toho 4 na věžích, což násobí jejich výkon). Jde o nejvyšší kapacitu zasněžovací techniky v oblasti. Jinak na Špičáku disponují nejmodernějšími rolbami na úpravu sjezdovek. Využívají se i pro přípravu zábavných tratí jako je funline či snowpark.    

Zázemí pro lyžování dětí/začátečníků 

Především několik cvičných svahů (pod hotelem Sirotek). Dále sjezdovky pod hlavním parkovištěm a na ni navazující Spodní Šance. Prostor před chatami Blaženka a Hanička včetně pohyblivého koberce/pasu a dětského hřiště je určen pro nejmenší děti.

 
8,5 kilometrů sjezdovek, 88 % zasněžováno technickým sněhem. 5 hlavních tratí: černá – Šance (nejprudší v ČR), červené - U Zalomeného, Slalomová, modré – Spodní Šance,Turistická, Freestyle Area – Lubák, dětský areál a hřiště pod hotelem Sirotek. Přepravu zajišťuje čtyřsedačková lanovka (2400 osob/hodina, délka 1272 m) a 10 dalších vleků s celkovou kapacitou 7550 osob/hodina.

V nabídce již několik let stále je i jediný společný skipas po oblast Železnorudska – se Ski&Bike Špičák zahrnuje střediska Belveder a Nad Nádražím. Ceny kopírují ty ze Špičáku. Ski&Bike Špičák stále figuruje na seznamu horských středisek v ČR, kde lze lyžovat na tzv. Český skipas. Ten stále stojí 11 000 Kč/dospělí. Koupit se dá i na Špičáku. Využívá se ve 20 předních areálech po celé ČR, které dohromady nabízí 200 km sjezdovek, 153 lanovek a vleků.

Více informací k cenám jednotlivých skipasů na www.spicak.cz/Ceníky

Základní informace k infrastruktuře sportovního areálu

Občerstvení a ubytování

Občerstvení: Přímo v areálu fungují tři restaurace a čtyři stánky rychlého občerstvení (i na vrcholu Špičáku u horní stanice lanovky – ten letos také s novým pronajímatelem), v jeho bezprostřední blízkosti lze pak využít služeb čtyř hotelových restaurací, v okruhu 5 km jich je dalších padesát. Běžný oběd se v areálu a okolí pohybuje v cenové relaci od 100 - 150 Kč (záleží na cenové úrovni restaurace).

Ubytování: Ceny ubytování se na Špičáku pohybují v kapacitách samotného areálu (turistické chaty Blaženka, Hanička, Tělocvična od 260 Kč do 370 Kč za noc a lůžko, až po více než 1200 Kč jinde. Záleží na kategorii hotelu. Přímo v areálu je také sportovní hala, kterou si lze pronajmout. Nejlepší zařízení/hotely nabízejí i doplňkové služby nejvyšší úrovně včetně např. wellness.


Dopravní dostupnost

 
Autem z Prahy (170 km) po dálnici D5, pak směr Klatovy/Ž. Ruda (Špičák), doba jízdy přes 2 hodiny.

Dále vlakem – z Prahy za 3 hodiny 21 min., cena základní jízdenky je 260 Kč, se zákaznickou kartou IN50 za 143 Kč, s IN25 za 201 Kč (jedním směrem), nádraží (Špičák) je vzdáleno cca 200 metrů od lanovky. 

Z Plzně cca 80 km autem, cca 1 hodinu a 50 minut vlakem za 135 Kč u základní jízdenky, 67 Kč se zákaznickou kartou IN50 a 102 Kč se zákaznickou kartou IN25 (cesta tam). České dráhy opět připravují vypravení speciálních zrychlených vlaků z Plzně. Skiareál Špičák pak ve spolupráci s nimi nabídne 20% slevu z jednodenního skipasu těm, kdo se prokáží vlakovou jízdenkou (v termínu od 11.1 do 29.3. 2020), na níž přicestovali na Špičák.

Další 20 % zvýhodnění na jednodenní skipas pro dospělého lze pak využít v rámci innogy karty a ISIC karty). Další slevy pak podrobněji na webu spicak.cz

Tipy na trávení času (aprés - ski v oblasti střediska)
? v Železné Rudě otevřeno centrum přírody, plus turistické a informační centrum, 3D kino, různé expozice (představení místní přírody a živočichů i historie lyžování na Šumavě)
? bazén, sauna, masáže a další služby ve Wellness hotelu Horizont (3 km), k vidění i expozice skupiny soch akademického sochaře Olbrama Zoubka
? bowling Turner Železná Ruda
? diskotéky v Železné Rudě
? minipivovar s místním železnorudským pivem v hotelu Belveder
? Muzeum motocyklů – Zámeček v Železné Rudě
? Muzeum Šumavy v Železné Rudě - výstava skla, hamernictví, měšťanský interiér, historie rodu Abele
? Pohádková dílna a ráj skřítků (plus menší pivovarské muzeum) v centru Ž.Rudy
? Český kráter – stálá expozice geologického vývoje Česka v železnorudském zámečku


The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka