Špičák před zimou. Nová sněžná děla, dražší skipasy

Ski&Bike Špičák před letošní zimou vybudoval nové rozvody pro technické zasněžování včetně výtahových věží pro sněžná děla.

Jarní servisní akce AUTO CB

V mezidobí mezi dvěma velkými investičními akcemi (parkoviště dokončené v roce 2015 a připravovaná stavba nové restaurace) investoval Ski&Bike Špičák v letošním roce zhruba 10 milionů korun především do modernizace techniky a nového vybavení.

Modernizace infrastruktury

Areál před letošní zimní sezonou vybudoval nové rozvody zasněžovacího systému na jedné z páteřních sjezdovek č. 2 U zalomeného v délce cca 800 metrů. Jedná se o její dolní úsek zhruba od chaty Kamzík až po horní stanici vleku Zalomeného. „K dispozici tady budeme mít i dvě speciální výtahové věže na sněžná děla. Zasněžování až z výšky 4 metrů nám umožní lepší rozptyl i dokonalejší pokrytí plochy sjezdovky technickým sněhem. Nyní jsme schopni bez prodlev spojených s dřívější logistikou technicky zasněžovat všechny naše sjezdovky s výjimkou nejprudší černé Šance, kde i nadále spoléháme na přírodní sníh,“ říká ředitel Ski&Bike Špičák Vladimír Kasík.  

Nakoupena byla další sněžná děla - celkem jich nyní ve středisku využívají 33 kusů, 19 tyčí a 14 vrtulových, což je nejvíce v celé oblasti. Jinak už od loňska na Špičáku disponují nejmodernějšími rolbami na úpravu sjezdovek. Využívají se i pro přípravu zábavných tratí jako je funline (pozn.: trať na způsob skikrosu s terénními vlnami) či snowpark.    

Trend posledních let velí rozšiřovat a pořád doplňovat klasickou nabídku o nové herní prvky. Lidé si kromě perfektních podmínek na sjezdovkách pro lyžování či snowboard, chtějí ještě více užívat zábavy a atrakcí. „Proto letos znovu vylepšíme funline na Spodní Šanci ve třech úsecích podél lesa. Pokračujeme také ve spolupráci s profesionální firmou, která se zabývá stavbou snowparků. Opět po nich chceme, aby na Lubáku, kde jsme pro něj už před lety vyčlenili místo, vznikly takové prvky a překážky, aby si je mohla užít většina lyžařů/snowboardistů včetně dětí, nikoli jen specialisté,“ uvádí V.Kasík.   

Dobíjené elektromobilů na parkovišti

Na hlavním parkovišti budou letos do startu zimní sezony ve spolupráci se společností Innogy vybudována dvě místa speciálně určená jako dobíjecí stanice pro elektromobily. V první etapě se zatím nepočítá s podmínkou jejich povinné rezervace, ale pokud by byl v hlavní sezoně o ně velký zájem, areál se tomu přizpůsobí. Pro zajímavost – dobití na plnou kapacitu baterie tady potrvá mezi 4-8 hodinami a v první fázi řidiči za něj nebudou nic platit, pak by se měli vejít do sta korun za jedno dobití.        

Ceny skipasů zimní sezony 2018/19
 
V cenách skipasů (meziroční navýšení v průměru o 3 - 4 %) pro letošní sezonu byla zohledněna inflace, růst cen energií a samozřejmě i pravidelné investice do modernizace. Z hlavních jízdenek cena denního skipasu pro dospělého v hlavní sezoně vyjde na 660 Kč. Celodenní dětský skipas stojí 465 Kč, juniorský (15-18 let) 575,- Kč a rodinná celodenní jízdenka (dva dospělí a neomezený počet vlastních dětí) 1580,- Kč.

„Stále patříme k cenově nejvýhodnějším českým TOP lyžařským střediskům a ceny některých skipasů jako například rodinná jízdenka jsou u nás trvale nejlevnější. Tento trend držíme už druhé desetiletí,“ shrnuje cenovou politiku Ski&Bike Špičák Vladimír Kasík. Viz i tabulka srovnání cen skipasů u vybraných TOP lyžařských středisek v CR a blízkém zahraničí dále v textu. „Velká cenová zvýhodnění mají u nás každoročně garantovány školní lyžařské kurzy, kde jsou ceny skipasů nižší až o čtvrtinu (25 %),“ popisuje Kasík.        

V nabídce již několik let stále je i jediný společný skipas po oblast Železnorudska – se Ski&Bike Špičák zahrnuje střediska Belveder a Nad Nádražím. Ceny kopírují ty ze Špičáku.

Ski&Bike Špičák stále figuruje na seznamu horských středisek v ČR, kde lze lyžovat na tzv. Český skipas. Ten stojí 11 000 Kč/dospělí. Koupit se dá od 1.11.2018 i na Špičáku. Využívá se ve 23 areálech po celé ČR, které dohromady nabízí 190 km sjezdovek, 34 lanovek a 141 vleků. „Nevím, jak v jiných českých areálech, ale nám loni rostly prodeje Českého skipasu o stovky procent,“ dodává jednu zajímavost s ním spojenou V.Kasík.    

Více informací k cenám jednotlivých skipasů na www.spicak.cz/Ceníky

Libovolný skipas se dá zakoupit i online (podmínky jsou uvedeny na webu). Po příjezdu s online zakoupeným skipasem (na kartě vydané areálem) lyžaři nemusí především v exponovaných termínech sezony stát fronty u kas, ale nastupují rovnou na vleky. Online zakoupený tarif se jim aktivuje při prvním průchodu turniketem.


45. ročník vlastní lyžařské školy–instruktoři ze Ski&Bike Špičák i na Alpalouce a nový software
 

Lyžařská škola Ski&Bike Špičák bude letos kromě domovského areálu a dvou hlavních železnorudských středisek – Nad Nádražím a Belveder, premiérově zajišťovat výuku i na Alpalouce. Nově zakoupený software, mj. i s propojením na mobilní telefony instruktorů, zjednoduší přihlašování zájemců o výuku. Bude také pohodlnější pro učitele lyžování, kteří před zahájením lekce komunikují přímo s kanceláří školy. Instruktor i žák mají bez složitého vyptávání a hledání dopředu k dispozici veškeré termíny, časy i jména.   

Jinak škola mj. nabízí individuální kurzy i pro nejmenší děti ve věku 3-4 let. Oblíbené víkendové lyžařské kurzy pro děti od 6 let i dospělé startují v letošní zimní sezoně 12. ledna 2019. Doprava autobusy z různých částí Plzeňského kraje je zajištěna včetně obědů a celodenního zázemí vytopené haly. Lyžařská škola Ski&Bike Špičák má jako jediná v oblasti akreditaci ministerstva školství k výuce a udílení kvalifikace instruktorů lyžování a snowboardingu.
  

Kdy začne výstavba multifunkční budovy/nové restaurace?

Řízení spojené s povolením stavby patří v ČR mezi nejsložitější procedury a náš stát v něm figuruje mezi nejhoršími zeměmi na světě. Podle údajů Světové banky jde o největší brzdu české ekonomiky a podle jejích údajů trvá v ČR proces získání všech potřebných povolení u běžného domu asi 10 let…. 

Na Špičáku zažívají v souvislosti s výstavbou nové restaurace alpského střihu a multifunkční budovy už pár let tento příběh také. Po vyřízení připomínek správy CHKO k vzhledu stavby (hlavně střechy), zhruba rok trvajícím schvalování změn v tzv. regulačním plánu a dalších schvalovacích procedurách, se konečně mohlo začít projektovat.

„Aktuálně dokončujeme na motivy úvodních studií jednotlivé projekty, které potřebujeme k vydání stavebního povolení. O něj bychom chtěli požádat na jaře 2019. Věřím, že rok nato-na jaře 2020 konečně začneme stavět. Snad k nám bude veřejnost benevolentní a zdržení nám vzhledem k tomu, co musíme absolvovat, promine,“ vysvětluje Vladimír Kasík.

Nová multifunkční budova za zhruba 50 milionů korun včetně restaurace pro 250 hostů bude stát hned u nástupu na lanovku. Počítá se zde i s novou půjčovnou lyží/kol a dalšího sportovního vybavení, administrativním zázemím areálu (přesun z chaty Blaženka) a dvěma patry ubytovacích kapacit.

Základní charakteristika střediska

Ski&Bike Špičák -  stálice mezi tradičními TOP českými areály, přitom ale i dlouhodobě cenově nejpřívětivější. Sportovní sjezdovky v kombinaci s lehčími tratěmi pro rodiny s dětmi. Oslovuje širokou skupinu lyžařů a snowboardistů všech úrovní sjezdového lyžování. Na Špičáku najdete pohodové vyžití jak pro začátečníky, tak i lyžařské fajnšmekry. Tradiční raritou nejprudší česká sjezdovka – Šance, se sklonem až 100 % (45°). Na sjezdovce Lubák opět specializovaná firma se zkušenostmi z alpských středisek vybuduje snowpark Freestyle Area. Určen je i pro méně zdatné jezdce a děti. 

Na sjezdovce Spodní Šance stojí trať měřeného slalomu, má i fotobuňku na měření rychlosti jízdy a u lesa tři úseky funline. Koná se tu i večerní lyžování vždy ve středu, pátek a sobotu od 18:30. Pro běžkaře tříkilometrový okruh přímo v areálu a v okolí desítky kilometrů dalších upravovaných stop, trasy do blízkého Německa.

Půjčovna lyží každou sezonu vybavena novým lyžemi značky Rossignol. Možnost testování nejvyšších modelů lyží z jednotlivých pánských i dámských řad včetně závodní řady Hero. Celková kapacita půjčovny: přes 200 sjezdových kompletů (z toho 65 nových párů lyží, 50 snowboardových, 30 běžeckých). Samozřejmostí půjčení helmy a chrániče páteře. Dále vybavení pro skialpinisty, sněžnice, sáně, fatbike (jízdní kolo na sníh, šířka plášťů 4“), snowscoot (hybrid snowboardu a kola), biski pro vozíčkáře, kompletní servis lyží a snowboardů.

Zázemí pro lyžování dětí/začátečníků 

Především několik cvičných svahů (pod hotelem Sirotek). Dále sjezdovky pod hlavním parkovištěm a na ni navazující Spodní Šance. Prostor před chatami Blaženka a Hanička včetně pohyblivého koberce/pasu a dětského hřiště je určen pro nejmenší děti.

8,5 kilometrů sjezdovek, 88 % zasněžováno technickým sněhem. 5 hlavních tratí: černá – Šance (nejprudší v ČR), červené - U Zalomeného, Slalomová, modré – Spodní Šance,Turistická, Freestyle Area – Lubák, dětský areál a hřiště pod hotelem Sirotek. Přepravu zajišťuje čtyřsedačková lanovka (2400 osob/hodina, délka 1272 m) a 10 dalších vleků s celkovou kapacitou 7550 osob/hodina.

Základní informace k infrastruktuře sportovního areálu


Občerstvení a ubytování

Občerstvení: Přímo v areálu fungují tři restaurace a čtyři stánky rychlého občerstvení (i na vrcholu Špičáku u horní stanice lanovky), v jeho bezprostřední blízkosti lze pak využít služeb čtyř hotelových restaurací, v okruhu 5 km jich je dalších padesát. Běžný oběd se v areálu a okolí pohybuje v cenové relaci od 90 - 150 Kč (záleží na cenové úrovni restaurace).

Ubytování: Ceny ubytování se na Špičáku pohybují od 200 Kč za noc a lůžko až po 1200 Kč za noc a lůžko, v závislosti na kategorii hotelu, ubytování přímo v areálu na turistických chatách Blaženka a Hanička je možné pořídit do 310,- Kč za noc a lůžko. Přímo v areálu je také sportovní hala. Nejlepší zařízení/hotely nabízejí i doplňkové služby nejvyšší úrovně.


Dopravní dostupnost

 
Autem z Prahy (170 km) po dálnici D5, pak směr Klatovy/Ž. Ruda (Špičák), doba jízdy přes 2 hodiny.

Dále vlakem – z Prahy za 3 hodiny 28 min., cena základní jízdenky je 287 Kč, se zákaznickou kartou IN50 za 144 Kč, s IN25 za 215 Kč (jedním směrem), nádraží (Špičák) je vzdáleno cca 200 metrů od první lanovky. 

Z Plzně cca 80 km autem, cca 1 hodinu a 50 minut vlakem za 133 Kč u základní jízdenky, 67 Kč se zákaznickou kartou IN50 a 100 Kč se zákaznickou kartou IN25 (cesta tam). České dráhy opět připravují vypravení speciálních zrychlených vlaků z Plzně. Skiareál Špičák pak ve spolupráci s nimi nabídne 20% slevu z jednodenního skipasu těm, kdo se prokáží vlakovou jízdenkou (v termínu od 12.1 do 31.3. 2019), na níž přicestovali na Špičák.

Další 20 % zvýhodnění na jednodenní skipas pro dospělého lze pak využít v rámci innogy karty (ale jen jednou denně). Další slevy pak podrobněji na www.spicak.cz

Tipy na trávení času (když se nelyžuje)

? v Železné Rudě nově otevřeno centrum přírody, plus nové turistické a informační centrum, 3D kino, různé expozice (představení místní přírody a živočichů i historie lyžování na Šumavě)
? bazén, sauna, masáže a další služby ve Wellness hotelu Horizont (3 km), k vidění i expozice skupiny soch akademického sochaře Olbrama Zoubka
? bowling Turner Železná Ruda
? diskotéky v Železné Rudě
? minipivovar s místním železnorudským pivem v hotelu Belveder
? Muzeum motocyklů – Zámeček v Železné Rudě
? Muzeum Šumavy v Železné Rudě - výstava skla, hamernictví, měšťanský interiér, historie rodu Abele
? Pohádková dílna a ráj skřítků (plus menší pivovarské muzeum) v centru Ž.Rudy
? Český kráter – stálá expozice geologického vývoje Česka v železnorudském zámečku



The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka