Špičák zahajuje v sobotu letní sezonu

Špičácký areál zahájí od 15. června každodenní provoz. Rozhledna bude osazena dalekohledy a poblíž ní se turisté dočkají i nových toalet.

Jarní servisní akce AUTO CB

Po prvních 14 dnech, kdy Ski&Bike Špičák nabídl poprvé od roku 2006 své služby veřejnosti už o svátcích 1. a 8.května a o víkendech, začne od soboty 15.června jezdit lanovka na vrchol Špičáku každý den až do 15. září. Je s tím mj. spojeno i otevření turistických tras na ledovcová jezera (Černé a Čertovo včetně cesty na Rozvodí), což jsou tradiční cíle většiny turistů. V období od 15. 6. do 15. 9. středisko funguje od 9 do 17 hodin, v pátek a sobotu až do 18 hodin.

Areál připravuje ještě letos (zhruba v září) instalaci dvou nových dalekohledů na ochozu špičácké rozhledny, které ještě vylepší pozorování ať už alpských vrcholů nebo scenérií směrem do údolí řeky Úhlavy (směr Klatovy, Plzeň). Poblíž rozhledny se také vybuduje nové sociální zařízení pro veřejnost. „Půjde o přírodní WC, jehož umístění na vrcholu Špičáku, kde dosud chybělo, doporučila i nová studia EIA. Využitelné by mělo být už letos v zimě a všem turistům bude k dispozici zadarmo,“ říká provozní ředitel Ski&Bike Špičák Vladimír Kasík.

Středisko získalo na nové toalety finanční příspěvek z fondu životního prostředí a na pořízení dalekohledů spolupracuje se sítí národních geoparků v ČR. V souhrnu přijdou obě tyto novinky na milion korun včetně vlastního spolufinancování. Celkové investice do letošního léta (mimo výše uvedené se ještě jedná o modernizace tras bikeparku a jeho zázemí, nebo pořádání mezinárodních cyklistických závodů) pak dosahují dva miliony korun.

Hned následující týden v sobotu 22.6. se tu koná Summer start party včetně koncertů tří kapel – dvou českých (Lusky a Acid Row) a jedné německé (Swallows Rose). Hrát budou postupně od 19 do 22 hodin v prostoru u lanovky. V průběhu dne si jezdci i diváci užijí atraktivní dovednostní soutěže (skok do Big Air Bagu a Bunnyhop = skok na kole do výšky).

Mimo bikepark (širší info níže), čtyřsedačkovou lanovku pro pěší i cykloturisty či rozhlednu mohou návštěvnici Ski & Bike Špičák ještě využívat:

Naučné stezky pro pěší turisty. Datlíkova stezka vede od rozhledny na vrcholu Špičáku k Rozvodí (linie jednoho ze tří hlavních evropských rozvodí mezi Černým a Severním mořem/Labem a Dunajem) a dál k Černému jezeru. Trasa dlouhá 4 km vede místy spojenými s jednou historickou etapou ČR-  kopíruje totiž linii státní hranice bývalého Československa do roku 1989, kdy nás od tehdejší svobodné Evropy oddělovaly ostnaté dráty. Turisté pak doputují stezkou „Po stopách zajíce“ (je zhruba stejně dlouhá = 4 km) k druhému z jezer -  Čertovu. Na všechny děti čeká po návratu do areálu po odevzdání kvízů z jedné či druhé trasy odměna.

U rozhledny se objeví tři nové info panely popisující geomorfologii zdejších hor. Budou opatřeny QR kódy pro získání širších informací (spolupráce se společností Amazoneta).                 

Letní půjčovna kol v areálu má široký výběr. Mimo speciálů pro downhill (viz v sekci bikeparku) nabízí též klasická horská kola (včetně dětských) nebo elektrokola. Poblíž lanovky je též dětské hřiště.

Letošními novinkami v bikeparku jsou zcela zrekonstruovaná trať Black Friday, pumptrack a skill centrum pro výuku začátečníků.
Ski&Bike Špičák – jako uznávané centrum mezinárodních cyklistických závodů

Špičák figuruje už deset let na mapě nejvýznamnějších mezinárodních závodů především v cyklistickém downhillu. Poslední sezony si pak ještě získal uznání při pořádání endura. Areál se tak stal centrem prestižních sportovních akcí s bohatou účastí bikerů a cyklistů z celého světa. Za deset let pořádání EP v downhillu se jen na tratích bikeparku představilo okolo 4000 bikerů z více než 40 zemí světa včetně zámořských (např. z Argentiny, Chile, Venezuely, Kolumbie, USA, Austrálie, Nového Zélandu nebo Jižní Afriky).

Zařadil se tak v rámci propagace horských středisek v ČR mezi jednu z nejvýznamnějších adres, stejně tak jako patří i v létě mezi hlavní centra turistického ruchu Plzeňského kraje.       

Termíny významných sportovních podniků, které se letos pojedou na Špičáku:

Jubilejně už podesáté v řadě se pojede závod série iXS European Downhill Cupu. Tentokrát v srpnovém termínu 16.-18.8. 2019. Určitě se tu mimo české špičky znovu objeví bikerská esa z řady zemí světa – např. Německa, Rakouska, Slovinska, Slovenska a už zmíněných zámořských destinací.   

14.-15. září 2019 bude Ski&Bike Špičák opět hostit Giant Enduro Race - pojede se tu jeden ze závodů této české enduroserie. V areálu a jeho okolí se koná celkem 6 rychlostních zkoušek. Na konci května (víkend 25.-26.5.) tady ještě pořádaly společný camp bikerky z ČR a Rakouska.      

K provozu a letošním novinkám bikeparku

Všech 6 hlavních tratí různé náročnosti od hobby až po profi kategorie jezdců bylo letos poprvé od jeho vybudování v roce 2006 otevřeno už ve středu 1.května. „Pro nás to mělo i tu výhodu, že jsme termínově předstihli alpská střediska, kde mají 1.května většinou ještě sníh,“ říká Jan Kasík ze Ski&Bike Špičák, který má zdejší bikepark na starosti. 

S přípravami se vzhledem k časnějšímu startu bikové sezony začalo už na podzim 2018. V polovině dubna přitom ležel skoro na 50 procentech tratí sníh, takže podzimní příprava se i proto vyplatila. Bylo též ještě potřeba odstranit hodně stromů popadaných při lednové sněhové kalamitě.

Nově zrekonstruovaná je oblíbená trať Black Friday. „Vylepšili jsme její povrch, aniž bychom zasáhli do jeho přírodního charakteru, na čemž si hodně zakládáme. Přidali jsme tady ještě jeden atraktivní skok přes trať, kde si jezdci mohou vybrat, zda ji přeskočí nebo objedou jinudy,“ popsal novinku Jan Kasík. 

K dalším novinkám patří ještě nově vybudovaný pumptrack (naučí se tu pracovat s kolem, těžištěm, průjezdy klopenou zatáčkou, rychlost se udržuje tzv.pumpováním bez nutnosti šlapání) skill (dovednostní) centrum pro výuku začátečníků. To je umístěné v místech pod novým parkovištěm společně s tréninkovým hřištěm. 

Jinak Ski&Bike Špičák už několik let stále jako jediné středisko v ČR vydává a akceptuje Gravity Card, což je společná jízdenka pro už 20 nejlepších bikeparků v několika zemích Evropy. Nadále pokračuje spolupráce s německým Geisskopfem – možnost uplatnit celosezónní společnou jízdenku pro léto.
Od 15.6. bude otevřena Gravity Academy - výuka jízdy na horském kole pro všechny věkové kategorie. Postarají se tady i o celé skupiny zájemců včetně firemních akcí i naplánování aktivit pro ně na celý víkend/týden. „O bikové školu roste každoročně zájem. Dosahujeme pravidelně dvouciferných procentuálních nárůstů jejích účastníků,“ uvádí J.Kasík       

Půjčovna speciálů pro downhill, které sem dodává značky Kona, má opět z jedné poloviny zcela nová kola. Vypůjčit si tu lze veškeré další vybavení pro jezdce jako např. chrániče, helmy aj.

Podrobnosti a specifika jednotlivých tratí jsou na webu www.spicak.cz 

Pokračuje program údržby sjezdovek na zimu přírodní cestou

Také v letošním létě bude pokračovat údržba sjezdovek před zimou navážením speciálního kompostu z nedalekých šumavských luk. Jeho složení je odladěno se správou CHKO Šumava, nesmí např. obsahovat zárodky rostlin, které do naší oblasti nepatří. Jedná se o jeden z bodů environmentálního rozvoje střediska, jemuž se na Špičáku věnují už několik let.

Díky navezení humusu jsou sjezdovky v létě více porostlé zelení. Svahy pak více zarovnané bez rigolů, prohlubní a kamenů. Na zasněžování v zimě se pak na těchto upravených úsecích spotřebuje méně vody a elektřiny. Pro představu-zatímco na vegetací neporostlý nebo chudě zarostlý svah je potřeba zhruba 30 centimetrů technického nebo přírodního sněhu, na tom v létě takto upraveném se může začít lyžovat už při jeho polovičním množství.



The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka