Společnost Tady a teď pomáhá chudým rodinám a otevírá Klub přátel

Společnost Tady a Teď již 13 let pomáhá v Plzni hlavně dětem z chudých rodin. Tyto děti na rozdíl od řady svých vrstevníků nemají svůj vlastní pokojík a psací stůl pro přípravu domácích úkolů, jejich rodiče jim často nemohou s učením pomáhat.

Jarní servisní akce AUTO CB

Některé totiž bydlí na ubytovně v jedné místnosti s celou rodinou, jiné žijí třeba jen s matkou, která tak tak zvládá zajištění základní péče o děti, když musí chodit do dvou mizerně placených zaměstnání naráz. Společnost Tady a Teď pro stabilizaci své činnosti ve prospěch těchto rodin a dětí shání pravidelné dárce a otevírá Klub přátel.

Organizace přijímá i jednorázové dary, pravidelní dárci, tedy budoucí členové Klubu přátel, jsou však pro ni velmi významní. „Oproti jednorázovým nám pravidelné dary pomohou v lepším plánování naší činnosti. Na rozdíl od předchozích let bychom nemuseli do poslední chvíle trnout nad tím, zda se nám podaří sehnat peníze například na letní vzdělávací kurz,“ vysvětluje ředitel organizace Miroslav Gažák. Peníze získané od dárců plánuje organizace využívat především na pravidelnou práci s dětmi a rodinami. Měsíční dar 200 Kč umožní například nákup školních pomůcek, pravidelnou účast dítěte v zájmovém kroužku, nebo návštěvu kulturní akce. „To jsou pro mnohé z nás běžné věci. Pro děti, se kterými pracujeme, však jde o téměř nedosažitelné záležitosti,“ uvádí Miroslav Gažák.

Situaci podporovaných rodin dokládá příběh dvou sourozenců, kteří aktuálně navštěvují 5. a 6. třídu. „Loňský školní rok pro ně byl hodně náročný. Rodina se potýkala s celou řadou životních nesnází a musela se několikrát stěhovat. Doučování proto probíhalo improvizovaně, často i mimo domácnost,“ popisuje pracovnice organizace Kateřina Trčková. I přes tyto překážky byla podle ní na dětech vidět chuť se učit a zlepšovat se. Doučování navštěvovaly třeba i v pátek k večeru a také během letních prázdnin. „Společně jsme dodělávali úkoly, připravovali referáty. Děti si z naší knihovny půjčily několik knih, protože rády čtou. Díky podpoře dárců se mohli oba dva zúčastnit letního vzdělávacího kurzu v Českém ráji, ze kterého byli nadšení,“ dodává Kateřina Trčková. Příklad ilustruje dlouholetou zkušenost Společnosti Tady a Teď – většina dětí má chuť se učit, jen k tomu nemají vždy vhodné podmínky. 

„Právě zlepšení těchto podmínek a podněcování zájmu o vzdělání je jedním z našich hlavních cílů. Budeme rádi, když zvážíte možnost nás finančně podpořit, díky čemuž bychom mohli pomáhat třeba zmíněným sourozencům, nebo jiným dětem v podobné situaci,“ vzkazuje Miroslav Gažák. Podle něj je možné si dar odečíst z daní a potenciální členové Klubu přátel najdou více informací o možnosti pravidelné podpory i o činnosti Společnosti Tady a Teď na webu: www.tadyated.org.


The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
út 07.11.2017 17:07



0 (1)
 
Jarní servisní akce

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka