Sportovní fotografie Herberta Slavíka zaplňují od středy Smetanovy sady

Soubor sportovních fotografií od držitele řady ocenění, významného českého fotografa Herberta Slavíka, představí výstava s názvem Hry/Jeux/Games. Její vernisáž se konala ve středu 27. července v 16 hodin ve Smetanových sadech v Plzni.

Cílená propagace v Plzni

U příležitosti blížící se letní olympiády v brazilském Rio de Janeiru ji připravilo město Plzeň, které bude mít jako jedno ze čtyř míst v České republice po celou dobu konání největší letošní světové sportovní události svůj vlastní Olympijský park, a to za OC Plzeň Plaza. 

„Více než dvě desítky velkoformátových snímků zachycují gesta sportovců, jsou dokladem energie sršící z jejich pohybu, ukazují obrovské nasazení a vypětí, na diváka dýchá jedinečnost okamžiku, z některých záběrů také celková atmosféra velkého závodu,“ uvedl první náměstek primátora města Plzně Martin Baxa. 

Zachycena je tak například tenistka Lucie Hradecká, jejíž ruka zaťatá v pěst a výkřik po jednom z odehraných míčků na olympiádě v Londýně vyjadřují sílu emocí, která sportovce ovládá. Podobnou intenzitu výrazu je možné vnímat například i u oštěpaře Romana Šebrleho, kterého Herbert Slavík zachytil po odhodu oštěpu na olympiádě v Aténách, napětí vyzařuje z tváře Plzeňanky a úspěšné střelkyně Kateřiny Emmons. Ze zahraničních sportovců jsou při své disciplíně zachyceni špičková tenistka Serena Williamsová nebo třeba jamajský sprinter Usain Bolt.  

Herbert Slavík fotografuje sport od 15 let. Spolupracovat s největším československým sportovním magazínem Stadion začal během studia na střední škole v roce 1981. Od roku 1990 byl vedoucím fotografem deníku Mladá fronta DNES. Olympijských her se jako fotograf poprvé zúčastnil v roce 1992 v Albertville a v Barceloně. Od té doby fotografoval na všech zimních i letních olympijských hrách. Nejprve jako fotoreportér deníku, od roku 2004 jako volný fotograf spolupracující s Českým olympijským výborem.

Herbert Slavík je držitelem řady cen včetně ocenění za nejlepší sportovní fotografii v letech 1986, 1996 a 1997. Je autorem či spoluautorem publikací z olympijských her v Naganu 1998, Sydney 2000, Salt Lake City 2002, Aténách 2004, Vancouveru 2010, Londýně 2012 a v Soči 2014. Soubor sportovních fotografií s názvem Hry/Jeux/Games, který průběžně doplňuje, vystavoval od roku 2005 na velkých samostatných výstavách v Praze, Paříži, Varšavě a v Moskvě. 

Výstavu připravil Odbor prezentace a marketingu Magistrátu města Plzně. Potrvá do konce srpna. 


The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka