Kulturní akce v Západočeském muzeu v Plzni v srpnu

Západočeské muzeum v Plzni, si Vás dovoluje pozvat na níže uvedené srpnové kulturní akce.

Jarní servisní akce AUTO CB

VÝSTAVY

30/03 – 31/07
Současné sakrální umění – kresba, malba, plastika

Muzeum církevního umění plzeňské diecéze (MCU), Františkánská 11, letní refektář
tel: 378 370 900, www.zcm.cz, mcu@zcm.cz
otevírací doba muzea: út – ne 10.00 – 18.00
Výstava, kterou připravili členové UVU plzeňské oblasti a jejich hosté, představuje soudobé sakrální výtvarnéumění regionu. Vystaveno je široké spektrum výtvarné tvorby, zejména obrazy, kresby, plastiky současnýchvýtvarných umělců Plzeňska. Některá díla vznikla u příležitosti Letnic umělců.

05/05 – 18/09
Co se skrývá pod drnem?

Národopisné muzeum Plzeňska (NMP), nám. Republiky 13, výstavní sál
tel: 378 370 200, www.zcm.cz, narodopis@zcm.cz
otevírací doba muzea: út – ne 10.00 – 18.00
Výstava představuje výsledky výzkumu pracovnic oddělení Záchranných archeologických výzkumů realizovaného v předcházejících letech v těsné blízkosti historického jádra Přeštic. Návštěvníci se dozví, co vše může ukrývat půda na ploše jedné jediné stavební parcely vcentru města a prostřednictvím vystavených exponátů mají příležitost nejen „putovat proti proudu času“, ale seznámit se také shmotnou kulturou a regionální historií i prehistorií užšího Přešticka. V přilehlých prostorách Národopisného muzea Plzeňska je pro zájemce připraven také interaktivní doprovodný program.
Doprovodný program k výstavě:

14. 7. –31. 8., Národopisné muzeum Plzeňska, náměstí Republiky 13, atrium
každý čtvrtek od 13.00 –18.00 hod.
Archeologie hrou

90minutový program se skládá ze dvou částí – komentované prohlídky (30 min.) a dílny (60 min.). Program je určen dětem ve věku 10 až 15 let, ale srozumitelný bude i pro ty mladší. Nejdříve se děti vrámci výstavy seznámí s nejstaršími dějinamijejich regionu. Vdalší části programusimohou zkusit práci archeologa vterénu a vlaboratoři nebo si vyzkoušet některé zběžných denních činností našich dávných předků.

09/06 – 21/08
Jadran Šetlík - FOTOGRAFICKÉ OBRAZY

Hlavní budova (HB ZČM), Kopeckého sady 2, výstavní sál 2
tel: 378 370 111, www.zcm.cz, info@zcm.cz
otevírací doba muzea: út – ne 10.00 – 18.00
Autor představuje na výstavě díla ze současné i retrospektivní tvorby. Od dětského a rodinného portrétu až poilustrativní fotografie z cyklu volné tvorby. Součástí výstavy jsou také ukázky z připravovaného galerijníhosouboru "Významné osobnosti města Plzně", jako je například Miroslav Zikmund, Miroslav Horníček, Karel Gott, biskup František Radkovský a další. Tento cyklus portrétů je stále otevřený, to znamená, že budepostupně rozšiřován o nové a další osobnosti.

24/06 – 18/09
Helena Samohelová - Keramické plastiky

Národopisné muzeum Plzeňska (NMP), nám. Republiky 13, atrium
tel: 378 370 200, www.zcm.cz, narodopis@zcm.cz
otevírací doba muzea: út – ne 10.00 – 18.00
Jako každé léto i tentokrát hostí Letní keramický dvoreček v Národopisném muzeu Plzeňska výstavu předníosobnosti české moderní keramiky.Helena Samohelová, absolventka pražské Uměleckoprůmyslové školy, představuje výběr nejzajímavějších pracíze své současné tvorby – geometrické plastiky a objekty, v jejichž přesně modelovaných tvarech z plynulýchoblouků a ostrých zlomů si zahrává s prostorem a nutí nás ke složitému hledání a objevování někdyaž překvapivě jednoduchých spojení.

01/07 – 28/09
Příběh kola aneb od draisiny k favoritu

Hlavní budova (HB ZČM), Kopeckého sady 2, výstavní sál 1
tel: 378 370 111, www.zcm.cz, info@zcm.cz
otevírací doba muzea: út – ne 10.00 – 18.00
Výstava seznámí návštěvníky s historickým vývojem kola od konce 18. století do poloviny 20. století. Zmapujepočátky cyklistiky v Čechách, ustavení cyklistických spolků, klubů a vyznavačů vysokých kol. Návštěvníci siprohlédnou jak exponáty z muzejních sbírek Západočeského muzea v Plzni (draisinu, vysoké kolo, tematickésecesní plakáty, prapor, fotodokumentaci, dobové oděvy), tak i exponáty z jiných muzeí a rovněž ze sbíreksoukromých např. plzeňského rodáka, velkého milovníka a nadšence cyklistiky Stanislava Cinka, který je dosudaktivním členem Klubu českých velocipedistů v Praze a Františka Babického, který působil jako mechanik přiZávodu míru. Budou vystaveny jedinečné originální dresy, medaile a kola s osobitou historií.
Doprovodný program k výstavě:

Bicykl votázkách a odpovědích“– komentované prohlídky pro veřejnost

ne 14. 8. 14.00 –17.00 hodin, výstavní sál 1
st 14. 9. 14.00 –17.00 hodin, výstavní sál 1
Na otázky odpovídají autoři výstavy: Stanislav Cink, Eva Podzemná, Ludmila Kotorová

01/04–31/12
Kinetický dvorek 2016

Muzeum loutek (ML), nám. Republiky 23, atrium
tel: 378 370801, www.zcm.cz, muzeumloutek@zcm.cz
otevírací doba muzea: út –ne 10.00 –18.00
Od roku 2013 dotvářejí nevšední prostor atria Muzea loutek dřevěné pohyblivé objekty, které se tu poprvé objevily jako výsledek sochařského sympozia. Od loňského roku je vatriu umístěna hra Vladimíra Sosny „O laskavém andělovi“. Každý návštěvník má možnost se zapojit do hry pro celou rodinu a svou šikovností a vynalézavostí pomoci andělovi na dvorku zpět nad oblaka. Nutno podotknout, že Vladimír Sosna při výrobě současného Kinetického dvorku postupoval citlivě sohledem na dětskou logiku, takže úkoly jsou sice jednoduššího charakteru, ale o to více přitahují pozornost nejmladších návštěvníků. Tuto koncepční hru ještě doplňuje loutka „Kašpar Pink“ vživotní velikosti od Jiřího Špinky, která umožňuje kooperativní hru dvou hráčů.

STÁLÉ EXPOZICE

celoročně přístupné

Hlavní budova (HB ZČM)

Plzeňská městská zbrojnice
Porcelán ve znamení zkřížených mečů
Pohledy do minulosti Plzeňského kraje – expozice Archeologie a Historie

Národopisné muzeum Plzeňska (NMP)

Jak se žilo na Plzeňsku

Muzeum loutek (ML)

Příběh na niti
Expedice na niti

sezónní provoz 28/03 – 30/10
Muzeum církevního umění plzeňské diecéze (MCU)

Po stopách víry františkánským klášterem

INFORMACE K EXPOZICÍM V OBJEKTECH ZČM

Hlavní budova ZČM, Kopeckého sady 2, tel: 378 370 111, www.zcm.cz, info@zcm.cz

Plzeňská městská zbrojnice

Plzeňská městská zbrojnice je největší dochovanou historickou zbrojnicí v České republice. V roce 1363 ji založilčeský král a římský císař Karel IV. Expozici tvoří palné zbraně a zbroj z konce 14. až poloviny 17. století. Zaevropskou raritu je považována sbírka gotických pušek - hákovnic s luntovým zámkem a soubor mušketz období třicetileté války. Součástí expozice je i sbírka kamenných portálů ze zbořených plzeňských domůa část původních městských hradeb. Zachovalé zdivo a rozsáhlý panoramatický obraz znázorňující dobytí Plzně Arnoštem Mansfeldem v roce 1618 činí expozici výjimečnou.

Porcelán ve znamení zkřížených mečů

Sbírka míšeňského historického porcelánu ZČM má více jak stoletou tradici a patří mezi nejkvalitnější souboryv rámci muzeí celé ČR. Jsou v ní zastoupeny artefakty unikátní jak v evropském, tak i světovém měřítku.Celkem sbírka čítá více jak 400 položek. Časově je ohraničena datem vzniku míšeňské manufaktury v roce 1710 do začátku II. světové války. Naše expozice představuje celkem 130 exponátů. Jedná se o ty nejkvalitnější ukázky mapující vývojové etapy historie míšeňského porcelánu od doby pozdního baroka, rokoka, klasicismu a empíru, biedermeieru, přes období historizujících stylů až po secesi a art deco.

Pohledy do minulosti Plzeňského kraje – expozice Archeologie

Expozice seznamuje návštěvníky muzea s pravěkým osídlením kraje od nejstarších dob do raného středověku.Na 27 panelech doplněných bohatou fotografickou dokumentací z terénních výzkumů se můžete seznámit s vývojem pravěkého a raně středověkého osídlení kraje. Ve 34 vitrínách jsou představeny trojrozměrnéartefakty získané do sbírek muzea během více jak 130 let terénních archeologických výzkumů. Mezi vystavenými exponáty jsou takové unikáty, jako bronzový štít z Plzně-Jíkalky, hliněná neolitická plastika ženyz Vochova, bronzové maskovité spony z Kyšic a Dýšiny, zlaté předměty z mohylových pohřebišť střední dobybronzové a mnoho dalších výjimečných předmětů vyrobených pravěkým člověkem. Expozice je doplněna rekonstrukcemi odkrytých hrobů, dřevěnou konstrukcí vodní cisterny z Vladaře a kamennou slovanskou pecí.Samostatně je prezentována metodika archeologické práce. Díky vystaveným replikám si návštěvníci mohou vyzkoušet tkaní na vertikálním stavu a drcení obilí kamennými drtidly a žernovem.

Pohledy do minulosti Plzeňského kraje – expozice Historie

Expozice seznamuje návštěvníky muzea s dějinami západních Čech od 10. do poloviny 19. století. Pozornost je věnována především rozmanitosti hmotné kultury na pozadí historických událostí. Historický vývoj je představen na základě historických a uměleckých předmětů své doby s využitím archeologických nálezůz uvedeného období. Expozice je členěna do kapitol - Stará Plzeň, středověká transformace, středověká vesnice, město v pozdním středověku, Plzeňsko ve válkách husitských a poděbradských, Jagellonská doba,renesance, třicetiletá válka, baroko, osvícenství a biedermeier, revoluce 1848. Závěr expozice tvoří částvěnovaná mincovnímu kabinetu. Expozice je doplněna interaktivními dotykovými panely, které poskytují hlubšíinformace k historii západních Čech.

Národopisné muzeum Plzeňska nám. Republiky 13, tel: 378 370 200, www.zcm.cz, narodopis@zcm.cz


Jak se žilo na Plzeňsku

Expozice je umístěna v prostorách Národopisného muzea Plzeňska na náměstí Republiky v Plzni. Její první část představuje vývojovou řadu měšťanských interiérů z období gotiky, renesance, baroka, empíru, biedermeierua první třetiny 20. století. Druhá část je věnována životu na venkově. Součástí expozice jsou dvě lidové světnices malovaným nábytkem, dvě černé kuchyně z počátku 19. století, ukázky lidových krojů z plzeňského regionua fotografie zobrazující příklady mnohdy již zaniklé venkovské architektury. Zajímavým doplňkem expozice je lékárna s pomůckami oficiální medicíny a lékařských nástrojů z lidového prostředí. Závěr prohlídky tvořípředměty dokumentující lidové zvyky a tradice.

Muzeum loutek nám. Republiky 23, tel: 378 370 801, www.muzeumloutek.cz, muzeumloutek@zcm.cz


Příběh na niti

První část expozice mapuje vývoj plzeňského loutkářství od počátku do konce 19. století, kdy vzniklo první stálé loutkové divadlo zvané Škodovo (v expozici je představeno unikátním oživeným modelem zhotoveným podle dochovaného negativu). Druhé patro je věnováno fenoménu tzv. rodinných divadélek. Významná část expozice patří Loutkovému divadlu feriálních osad, v němž působili umělci jako např. Karel Novák, Josef Skupa nebo JiříTrnka. Na jeho jevišti také poprvé stanuly loutky Spejbla a Hurvínka. Atmosféru divadla Karla Nováka v době jeho největší slávy evokuje nově vytvořený „loutkomat“ s vybranými marionetami z původního fundusu. Ve třetím patře je představeno současné profesionální Divadlo Alfa a jeho loutky z mnoha oceňovaných autorských inscenací. Závěr prohlídky patří amatérským souborům.

Expedice na niti

Expedice na niti je novým zážitkovým rodinným programem pro každého.Cílem je zpříjemnit návštěvníkům s dětmi prozkoumávání muzea v souladu s tématem expozice. Rodina obdržív recepci ke vstupenkám tzv. deník výpravy. Deník výpravy by mělo mít každé dítě v rodině, aby mohlo cestou muzeem plnit expediční úkoly a sbírat razítka za úspěšné splnění. Rolí rodičů je pomáhat a popřípadě kontrolovat. Po úspěšném zdolání celé expedice dítě dostane na recepci muzea diplom. Zároveň si rodinamůže vypůjčit expediční kufr a vyrobit si talisman (na dvoře či v kavárně muzea dle počasí).Projekt byl podpořen Magistrátem města Plzně. Více na www.muzeumloutek.cz.

Muzeum církevního umění plzeňské diecéze, Františkánská 11, tel: 378 370 900, www.zcm.cz,mcu@zcm.cz


Po stopách víry františkánským klášterem

Muzeum se nachází v objektu původně minoritského a posléze františkánského kláštera v Plzni, jednéz nejvýznamnějších a nejstarších středověkých památek města. Vystavena jsou zde významná výtvarná díla přibližující historické a svaté osoby, některé události ze života svatých a dějin spásy člověka. Představena je Panna Maria, apoštolové, světci i život Krista. Část expozice je věnována plzeňské diecézi, jejímu patronovi blahoslavenému Hroznatovi, dějinám křesťanské víry na jejím území, samotnému klášteru a františkánskému řádu. Expozice rovněž přibližuje liturgický rok a svátosti. Za vrchol prohlídky je považována „klenotnice“vystavující nejcennější umělecká díla evropského významu, liturgické předměty a roucha z farností Biskupství plzeňského a depozitářů Západočeského muzea v Plzni. V rámci prohlídky je návštěvníkům zpřístupněna kapitulní síň s původními gotickými nástěnnými malbami, kaple sv. Barbory, křížová chodba, letní refektářa mobiliář původní knihovny.

NABÍDKA SLUŽEB

Knihovna
Hlavní budova ZČM, Kopeckého sady 2, Plzeň
Od 7. 7. 2015 – 12. 9. 2016 je knihovna Západočeského muzea v Plzni pro veřejnost uzavřena.
Knihovnu lze navštívit po telefonické či emailové domluvě.
Tel.: 378 370 116-118, knihovna@zcm.cz, www.zcm.cz
Knihovna má dnes zhruba 70 tisíc svazků. Její fond zahrnuje především odbornou literaturu historickou,uměnovědnou, etnografickou a přírodovědnou. Specifickou částí jsou dva sbírkové fondy.První z nich obsahuje sbírku rukopisů (zhruba 1 400 svazků), kde jsou vynikající práce středověkých písařůvčetně tzv. Plzeňského kancionálu, dále prvotisky (tj. knihy vytištěné do konce 15. století), staré tisky (tj. knihytištěné od 16. do 18. století) a velkou sbírku vzácných tisků (bibliofilská vydání) z 19. a 20. století a uměleckévazby. Druhým sbírkovým fondem je soubor regionální literatury, především pilsensií. Fond obsahuje na 4000 svazků, především je zde zastoupena odborná literatura.

Výukové programy pro mateřské školy a 1. a 2. stupeň ZŠ
Návštěva muzea může být zábava! Nevěříte? Přijďte se přesvědčit a přiveďte s sebou rovnou celou třídu.Připravili jsme pro vás hned několik výukových programů.
Bližší informace: Mgr. Denisa Brejchová, muzejní pedagogtelefon: (+420) 378 370 123, (+420) 778 429 480
e-mail: dbrejchova@zcm.cz

Pronájmy
Přednáškový sál
Pro Vaše školení nebo firemní prezentaci nabízíme k pronájmu přednáškový sál s pohyblivou kapacitou 78 až108 míst vybavený audiovizuální technikou, projekčním plátnem a wifi připojením. Sál se nachází v hlavníbudově ZČM, Kopeckého sady 2.

Projekční místnost
Menší prostor s maximální kapacitou 30 míst je vhodný pro pořádání přednášek. Místnost se nachází v Muzeu církevního umění, Františkánská 11.

Kapitulní síň s kaplí sv. Barbory
Jedná se o výjimečný prostor, který je díky akustice vhodný především pro pořádání koncertů vážné a liturgickéhudby. Kapitulní síň je součástí Muzea církevního umění, Františkánská 11.rezervace a bližší informace k pronájmům: oddělení vnějších vztahů, telefon: (+420) 378 370 138
e-mail: public.relations@zcm.cz


Svatební obřady
Řekněte si své "ano" v místech, kde se snoubí krása s historií.V hlavní budově muzea pořádáme svatební obřady po celý rok kromě července a srpna jednu sobotu v měsíciv době od 11.00 do 17.00. V kapli sv. Barbory (součást Muzea církevního umění plzeňské diecéze) pořádáme svatební obřady vždyv sobotu v průběhu celé sezóny (28/03 – 30/10) v době od 11.00 do 17.00. V kapli je možné uzavřít jak sňatek církevní, tak i civilní, bližší informace: oddělení vnějších vztahů
telefon: (+420) 378 370 138
e-mail: public.relations@zcm.cz

Muzejní prodejna
Hlavní budova ZČM, Kopeckého sady 2, Plzeň
úterý – neděle: 10.00 – 18.00
Prodáváme repliky historického skla, ražené mince, kalendáře i odbornou literaturu z oblasti archeologie,historie, přírodovědy a umění.

Kavárny
Přijměte pozvání do našich kaváren. Kromě širokého sortimentu studených a teplých nápojů mohou nabídnout jedinečnou atmosféru a klidné posezení v centru Plzně.

Caffé muzeum
Najdete nás v hlavní budově ZČM, Kopeckého sady 2, Plzeň
tel: 777 645 369
otevírací doba kavárny: po – pá 10.00 – 18.00, so – ne 12.30 – 18.00

Café Skupa
Najdete nás v Muzeu loutek, nám. Republiky 23, Plzeň
tel: 378 370 807
otevírací doba kavárny: út – pá 10.00 – 18.00, so – ne 12.30 – 18.00

Narozeninové oslavy
Připravujete narozeninovou oslavu pro kamarády Vašeho potomka? Nabízíme Vám nevšední oslavu v Muzeu loutek! Bližší informace: recepce Muzea loutek
telefon: (+420) 378 370 801
e-mail: muzeumloutek@zcm.cz

Fotogalerie
The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
15.07.2016 09:25




3 +
 
The Loop Jazz Club

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka