Stálá expozice v šumavském kostele v Hartmanicích připomene od neděle oběti pochodu smrti

Vyvoleny k utrpení – tak se jmenuje stálá výstava ve vestibulu kostela sv. Kateřiny v šumavských Hartmanicích. Expozice připomene oběti pochodu smrti Helmbrechts – Volary.

Cílená propagace v Plzni

V dubnu 1945 vyhnali nacisté z koncentračního tábora 1200 žen a dívek židovského vyznání na 310 km dlouhou cestu z Bavorska do jižních Čech. Poslední část cesty vedla přes Hartmanice. Pěší pochod přežilo jen několik desítek žen. Vernisáž výstavy, která připomene jejich utrpení, začíná v  neděli 1. května 2016 ve 14 hodin v hartmanickém kostele. Součástí vernisáže bude i recitované pásmo s žalmy, hymny a židovskými písněmi v podání místních farníků.

Expozici tvoří dvanáct panelů se zastaveními Křížové cesty. „Počet zastavení je atypický inspirovaný dvanácti apoštoly – dvanácti dívkami, které zahynuly v noci z 28. na 29. dubna 1945 v Hořejším Krušci a jako jedny z mála byly druhý den důstojně pohřbeny na židovském hřbitově v Hartmanicích. Fotografie šumavské krajiny jsou černobílé a inspirují k hledání symbolů židovsko-křesťanské tradice v každodenním životě,“ říká spoluautorka expozice Alena Bernardová. Fotografie vytvořila lékařka Jitka Marková, projekt doplňují grafiky křížové cesty od Jindry Hubkové.

Jednotlivá zastavení vypráví příběh pochodu smrti Helmbrechts – Volary. Jejich součástí jsou autentické vzpomínky pamětníků a citáty z Písma. „Utrpení židovských žen se symbolicky prolíná s utrpením Křížové cesty Ježíše Krista i trpících současného světa a ústí na každém panelu v modlitbu,“ dodává šumavský farář a další z autorů expozice Tomas van Zavrel.

Ústředním bodem stálé výstavy je šesté zastavení s názvem Veronika. Panel je jako jediný barevný. „Rudé plody šípkového keře symbolizují Kristovo srdce, barvu mučedníků, prolitou krev i lásku, nekonečnou a hlubokou lásku. Lásku, kterou není potřeba demonstrovat velkými činy. Naopak. Tak jako Veronika přispěchala s rouškou, aby otřela Kristovu tvář, pohřbili obyvatelé Hartmanic dvanáct židovských dívek a stali se nadějí, že obyčejné lidství přežije i utrpení a zkoušky, bolest a zlo světa. Ten poči n byl ukázkou velké odvahy,“ dodává Alena Bernardová.

Panely jsou instalované po dvou a jsou posazené do stojanů. Tvoří tak šest knih. Pět z nich představují knihy Mojžíšovy, tedy knihy Starého zákona odkazující k židovské tradici křesťanské víry. Šestá kniha symbolizuje knihu Evangelia odkazující ke křesťanské tradici naší kultury.

Nad vchodem do kostela sv. Kateřiny je umístěna trnová koruna. „Je to koruna, kterou byl korunován židovský král, tedy koruna, kterou byly a jsou korunovány všichni nespravedlivě trpící tohoto světa. Do středu vestibulu dopadá světelný kužel, symbolizující přímluvce Ducha svatého, seslaného Kristem o Letnicích,“ doplnil popis expozice kněz Tomas van Zavrel.

Expozice vznikala dva roky a finančně, materiálně i duchovně se na ní podílelo mnoho dobrovolníků. Město Hartmanice výstavu podpořilo částkou 10 000 korun. Díky jednomu z dárců je součástí expozice i barevná brožura s Křížovou cestou.


The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Renault Clio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka