Startuje osmý Maraton s roztroušenou sklerózou

Den a noc pohybu na žíněnkách, posilovacích strojích nebo venku – to čeká stovky lidí, kteří se rozhodli podpořit nemocné a zúčastní se osmého ročníku Maratonu s roztroušenou sklerózou (MaRS

Cílená propagace v Plzni

Ten startuje v pátek 1. března v 16 hodin a nepřetržitého 24hodinového cvičení se tradičně účastní pacienti a jejich blízcí, lékaři, zdravotní sestry, fyzioterapeuti a další podporovatelé po celé České republice. V Plzni se lidé připojí v sobotu 2. března od 10 hodin v Krašovská Aktivity centru. Akci pořádá Nadační fond IMPULS společně s Unií ROSKA Plzeň.

„Maraton MaRS je vlastně taková skládačka složená ze vzájemně propojených sportovišť po celé republice i v zahraničí, města spolu komunikují pomocí telemostů, a vzájemně se tak ve cvičení povzbuzují,“ vysvětluje za organizátory Kateřina Bémová z Nadačního fondu IMPULS.

Sportovně-dobročinná akce se letos koná už poosmé. Odstartuje v pátek 1. března v 16 hodin na základně v Praze, kde se tradičně cvičí nepřetržitě celých 24 hodin.

V Plzni se sportovní nadšenci do maratonu zapojí v sobotu 2. března od 10 do 16 hodin v Krašovská Aktivity centru Plzeň. „Pro účastníky máme přichystaný bohatý program. Cvičitelky a studentky fyzioterapie ze Západočeské univerzity v Plzni povedou kruhový trénink, skupinové relaxační cvičení, ergoterapeutky se zaměří na jemnou motoriku, cvičení paměti a slovní zásoby. Přichystánu máme také ukázku ergoterapeutických pomůcek a her pro pacienty s RS,“ popisuje předseda Unie ROSKA Plzeň Petr Šindelář. Zpestřením letošního ročníku bude vystoupení pětadvacetičlenného pěveckého souboru Pilsen Voice pod taktovkou sbormistryně Lucie Hofmanové, známé z vokální skupiny Tuti Voci.

„Na maratonu budou cvičit pacienti a jejich blízcí. Protáhnout si tělo ale může přijít každý, kdo rád podpoří dobrou věc. Vstupné je dobrovolné a výtěžek poputuje na sportovní aktivity a nákup speciálních rehabilitačních pomůcek pro nemocné, na které zdravotní pojišťovny nepřispívají.“ Záštitu nad akcí letos převzali primátor města Plzně Mgr. Martin Baxa, ředitel Fakultní nemocnice Plzeň MUDr. Václav Šimánek, Ph.D., a starostka městské části obvodu Plzeň 1 Ing. Helena Řežábová.

Loni se maratonu zúčastnilo 45 lidí.

MaRS upozorňuje jak na samotnou nemoc, tak na to, že i pro pacienty s tak vážnou diagnózou, jako je roztroušená skleróza (RS), je pohyb velmi důležitý. „Péče o fyzickou i psychickou kondici je pro pacienty s RS naprosto zásadní a je nezbytnou součástí úspěšného léčebného režimu. Pravidelný pohyb totiž zlepšuje svalovou sílu, působí proti únavě a přispívá k psychické pohodě a celkovému zlepšení kvality života,“ vysvětluje MUDr. Jiří Fiedler z Neurologické kliniky Fakultní nemocnice Plzeň a dodává: „Pacientům radím se cvičením začít ihned po stanovení diagnózy, aby si tak vytvořili dostatečnou funkční rezervu. Ta jim pak umožní v pozdějším pokročilejším stadiu nemoc lépe zvládat.“

Počty pacientů s RS v České republice zaznamenává Registr pacientů s roztroušenou sklerózou (ReMuS). V Plzeňské kraji jich dosud eviduje 718.

Letos se do maratonu zapojují lidé z 21 českých měst, a dokonce i 8 týmů ze zahraničí. Kromě Plzně se MaRS koná v Praze, Brně, Českých Budějovicích, Hradci Králové, Jihlavě, Kroměříži, Liberci, Mostě, Novém Boru, Olomouci, Klimkovicích, kde společně cvičí Ostrava s Frýdkem –Místkem, Plumlově, Poděbradech, Teplicích, Týnu nad Vltavou, Uherském Hradišti, Ústí nad Orlicí/Letohradě, Velkých Losinách, Žďáru nad Sázavou a Žirči u Dvora Králové nad Labem. Na Slovensku budou cvičit na 5 místech – v Bratislavě, Kalné nad Hronom, Ružomberoku, Trnavě a Vranově nad Topľou. Ve Francii, Švýcarsku a Turecku se připojí vždy jedno město.

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
The Loop Jazz Club

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka