Stavba nové psychiatrické kliniky v Plzni je zahájena

Fakultní nemocnice Plzeň započala dlouho očekávanou výstavbu nového pavilonu psychiatrické kliniky.

Cílená propagace v Plzni

Toto pracoviště přinese pacientům z celého jihozápadu Čech mnohem vyšší komfort v souladu s koncepcí reformy psychiatrické péče a  zároveň umožní rozšíření ambulantních provozů. Výstavba je financována z prostředků integrovaného regionálního operačního programu a  za účasti financí ze státního rozpočtu.

„Dnes se plzeňská psychiatrická klinika s kapacitou 70 lůžek nachází ve dvou poschodích interního pavilonu v lochotínském areálu Fakultní nemocnice  Plzeň. Je jediným zařízením  v regionu, které je schopno poskytnout akutní psychiatrickou péči pro pacienty všech psychiatrických diagnóz. Reforma psychiatrické péče neznamená jen zvýšení  dostupnosti a komfortu poskytovaných  zdravotních a sociálních služeb pro duševně nemocné, ale i humanizovat psychiatrickou péči, modernizovat poskytované zdravotnické služby a zlepšit kvalitu života duševně nemocných osob,“ vysvětluje ředitel FN Plzeň MUDr. Václav Šimánek, Ph.D.

Moderní zdravotnické zařízení fakultního typu musí  pro psychiatrické pacienty  zajistit akutní lůžkovou psychiatrickou péči, vytvořit bezpečné a klidné terapeutické prostředí pro pacienty na odděleních a v ambulancích v důstojných prostorech, s dostupnou moderní léčbou dle Doporučených postupů psychiatrické péče České psychiatrické společnosti. Důležitá je i v případě potřeby, návaznost na  péči somatických oborů medicíny a s dostatečným personálním obsazením.

„Na nové klinice bude na jednotlivých odděleních plně fungující akutní lůžková péče pro diagnostickou, léčebnou, ošetřovatelskou a konsiliární péči, poskytována bude i péče ambulantní, preventivní, krizová, rehabilitační a psychosociální. Přijetí pacienta v akutním stavu bude možné nepřetržitě po dobu 24 hodin a 7 dní v týdnu, nepřijetí bude možné jen s ohledem na překročené kapacitní možnosti příjmového oddělení. Ze současného počtu 76 akutních lůžek bude v novém pavilonu zvýšen počet na 90. V průběhu posledních let počet hospitalizovaných i ambulantně ošetřených pacientů na PK FN Plzeň vzrostl. Počet všech ambulantně vyšetřených pacientů rok od roku stoupá,“ popisuje budoucnost nového pavilonu přednosta psychiatrické kliniky doc. MUDr. Jan Vevera, Ph.D.

Prostor pro pavilon je připraven v lochotínském areálu FN Plzeň, bude se nacházet u interního pavilonu v blízkosti vchodu A  a nabídne pacientům jedno a dvoulůžkové pokoje.

Zároveň dojde k úpravě místní komunikace vedoucí k heliportu. Pro akutní uzavřené oddělení bude vybudované i vnitřní venkovní atrium s travnatými prostory a zelení, pro řadu pacientů bude dočasně jediných místem, kam se dostat na čerstvý vzduch a opustit vnitřní prostory budovy a oddělení. Financování nové  čtyřpatrové budovy  za zhruba 354 milionů korun je z 85 % plánováno z evropských fondů a 15 % bude  hrazeno příspěvkem ze státního rozpočtu.

Poznámka redakce: Zemní kabelové šachty Langmatz doporučujeme jako chytré řešení inženýrské výstavby ve městech.

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
út 18.09.2018 14:00



0 +
 
Renault Clio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka