Štědrý den hasičů: Třináct výjezdů, i ke čtyřem zraněným při nehodách

Od roku 2004 se počet vánočních výjezdů jednotek v Plzeňském kraji pohybuje kolem jedné desítky, s výjimkou roku 2010, kdy bylo událostí dvojnásobek. Letošní Štědrý den s třinácti událostmi patří k těm lehce nadprůměrným.

Cílená propagace v Plzni

K prvnímu vánočnímu zásahu vyjeli dobrovolní hasiči v Klenčí pod Čerchovem asi hodinu po půlnoci. V katastru své obce odstraňovali ze silnice padlý strom.

Do oběda stihli hasiči ze Sušice u obce Hory Matky Boží, stejně jako jednotka SDH Těškov v obci odstranit z vozovky další popadané stromy a v Klatovech otevřením zabouchnutých dveří do bytu zachránit tak štědrovečerní hostinu.

Po obědě v Plzni hasiči z PS Střed vyjeli dvakrát otevřít dveře do bytu, z toho jednou následně pomáhali ZZS při ošetření osoby a jejím transportu do sanitky.

Na první štědrovečerní nehodu si hasiči počkali opravdu až na večer. Krátce po sedmnácté hodině zasahovali hasiči ze Sušice ve Františkově Vsi u nehody osobního auta a motorky. Se zraněným motorkářem odlétl do nemocnice vrtulník LZS. Pár minut před dvaadvacátou hodinou vyjížděli tachovští hasiči hned ke dvěma dopravním nehodám. První se stala ve Vysočanech, kde jim pomáhala jednotka SDH Bor, a druhá v Trnové. Tyto nehody si vyžádaly zranění celkem tří osob.

Krátce před pátou hodinou večer vyjeli hasiči ze Sušice do Františkovy Vsi k dopravní nehodě motorky a osobního auta, které zajíždělo do dvora. Motorkář přelétl přes svodidla a spadl ze srázu k potoku. Hasiči muže vynesli zpět na silnici a předali do péče ZZS, která zraněného muže odvezla do nemocnice. Tam byl přeložen do vrtulníku LZS. Hasiči pomohli naložit motorku na odtah a pomocí sorbentu zlikvidovali menší skvrnu od oleje.

Sedm minut před dvaadvacátou hodinou vyjeli hasiči ze stanice v Tachově a dobrovolní hasiči z Boru do Vysočan k dopravní nehodě osobního auta. Ve vozidle cestoval pouze řidič. Během vyprošťování, ošetřování i transportu do sanitky se řidič choval k zasahujícím složkám agresivně. Po odjezdu ZZS hasiči uklidili vozovku, provozní kapaliny z auta neunikly.

O dvě minuty později vyjeli opět hasiči ze stanice v Tachově do Trnové k dopravní nehodě osobního auta. Vozidlo narazilo do svahu. Při nehodě byly lehce zraněny dvě osoby. Hasiči pomohli naložit nepojízdné vozidlo na odtahovou službu a odstranili ze silnice uniklé provozní kapaliny.

V noci ještě hasiči dvakrát otevřeli byty - jednou na žádost PČR v Plzni na Slovanech a jednou v Plané.

Letošní Štědrý den v Plzeňském kraji nehořelo, což se ve sledovaném období od roku 2004 ještě nestalo.

Ze statistik nelze určit, jaké zásahy jsou pro vánoční období typické. Rok od roku se skladba výjezdů mění, záleží na mnoha faktorech, například počet dopravních nehod se odvíjí i od počasí, které v kraji panuje. Většinou však převládají technické zásahy. V minulých letech hasiči nejčastěji otevírali byty – buď ty, které si majitelé nešťastnou náhodou zabouchli, nebo na žádost ZZS a pomáhali transportovat pacienty. Před třemi lety hasiči odstraňovali polámané stromy a poslední dva roky převládaly požáry. V letošním roce se na první místo vrátilo otevírání bytů a hned v těsném závěsu se umístily dopravní nehody a odstraňování stromů ze silnic.


The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Renault Clio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka