Stoleté motocykly a parní motorka ve čtvrtek a pátek v Techmanii

V plzeňském Techmania Science Center bude 11. a 12. května možné vidět unikátní více než sto let staré motocykly.

Jarní servisní akce AUTO CB

V budově zdejšího planetária si lidé budou moci prohlédnout repliku monocyklu  z roku 1894, repliku parního motocyklu Ropel z roku 1869 a repliku monocyklu Ludvíka Očenáška z roku 1898, která je jediným exemplářem na světě.

Unikátní stroje pocházejí ze sbírky Antonína Pavelky. Jsou dokladem technického pokroku ve druhé polovině devatenáctého století a realizací snů tehdejších vynálezců o budoucnosti. Například monocykl Ludvíka Očenáška propagoval dobový časopis Světozor jako „originální a veskrze užitečný příspěvek cyklistickému sportu všesvětovému“ a dodával, že „již povrchní porovnání různých monocyklů zahraničních s tímto přesvědčuje nás o velikých výhodách monocyklu českého“. (Více na http://locenasek.webnode.cz/products/a1898-monocykl-monokolo-/ )

Všechny tři stroje si Antonín Pavelka vyrobil sám a jsou plně funkční. „Chtěl jsem vědět, jak se na tom jezdí, ale nikdo mi to nikdy nechtěl prodat ani půjčit,“ vysvětluje, proč si kuriózní dopravní prostředky postavil. Jedinečné dopravní prostředky budou do Techmanie přivezeny 10. května po 16. hodině.

ilustrační foto


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
st 10.05.2017 14:09



5 +
 
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka