Stovky lidí přilákala III. sklářská anenská pouť na Annínsku

Pouť začala v pátek večer v kostele sv. Mořice na Mouřenci nad Annínem koncertem Jakuba Smolíka a Hedviky Tůmové.

Cílená propagace v Plzni

Jako host se představila teprve 10letá žačka ZŠ a MŠ Dlouhá Ves. Za kytarového doprovodu Jakuba Smolíka zazpívala píseň Popelky. "Zpěvačka Hedvika se bude vdávat, tak třeba za pár let budeš mojí novou zpěvačkou," poklonil se po vystoupení Elišce Jakub Smolík.

V závěru konertu sklářská královna Annínska Lucie I. vyzvedla z kostela sklářské korunovační klenoty. Poté byl před Mouřencem zažehnut oheň, symbol sklářské výhně, lidé si připáliili svíčky, lucerny a louče a v čele se sklářskou královnou se vydali v průvodu do annínského údolí. "Neseme vám zprávu, začala annínská pouť," oznamoval průvod lidem na návsi. Poté královna položila lucernu s ohněm do kapličky na návsi a část průvodu se vydal do provizorní annínské kulturní stodoly, kde program pokračoval krátkým koncertem.

V sobotu ráno se otevřely sklárny v Anníně i Rajsku. Ve sklárně v Anníně skláři předváděli výrobu skla, v manufaktuře v Rajsku lidé viděli broušení skla nebo vinutí perlí. Od rána si mohli místní lidé také v tajné volbě volit novou sklářskou královnu. Ve 14 hodin se od skláren v Anníně i v Rajsku vydaly proti sobě dva sklářské průvody. V čele šli muzikanti, v čele průvodu z Rajska jela v kočáře taženém koňmi královna Lucie I. Kolem 15. hodiny se uzavřelo volební místo a po dešťové přeháňce se lidé dozvěděli, že novou sklářskou královnou Annínska se stala Ludmila Koželuhová, která přijala jméno Ludmila II.Annínská. "Jsem tu pro lidi, mám lidi ráda," řekla dojatá královna. Ze 131 voličů získala 82 hlasů, zatímco její protikandidátka a dosavadní královna Lucie dostala hlasů 49. Nová královna v rámci korunovace složila slib a vydala se v kočáře na projížďku po svém "království". Jako dárek pro královnu vystoupila Konrádyho dudácká muzika z Domažlic.

Poté vystoupil taneční soubor Annínské ženy. Tentokrát připravily pro diváky představení ve retro stylu 60. let. A jako obvykle sklidily bouřlivý potlesk. Poté v Anníně koncertovala skupina Nezmaři, o večerní zábavu se postarala skupina Dobrý ještěr. V průběhu večera Annínské ženy zatančily kankán a po setmění začala ohňová sh ow v pod ání skupiny Candentis fireshow. Lidé také oslavili 222 let Annína. "Annín byl založený v roce 1796, letos je to 222 let. Když to bylo 111 let, ještě jsme tu nebyli a až to bude 333 let, už tu asi nebudeme. Máme proto jedinečnou příležitost oslavit tři stejné číslice, tedy tři dvojky," vysvětlil přítomným zakladatel annínské sklářské pouti Lukáš Milota. Narozeniny Annína připomněl dort s marcipánovými korunovačními klenoty a o výročí se lidé dozvěděli také z nových annínských triček.

V neděli v 11 hodin vyšlo od kapličky na návsi v Annině procesí s prapory a korouhvemi. V 11.30 na něj navázala mše svatá ve sklářské hrobní kapli nad sklárnou v Anníně. "Modlíme se za ty, kteří v uplynulém roce v našem údolí zemřeli a vyprošujeme požehnání pro novou královnu a všechny lidi na Annínsku," zaznělo při mši, kterou sloužil P. Jenda Kulhánek. Odpoledne znovu na návsi zatančily Annínské ženy a pouť uzavřel koncert harfistky Kataríny Ševčíkové a sopranistky Valentýny Mužíkové v kostele na Mouřenci. V závěru koncertu nová sklářská královna Ludmila uložila opět do kostela sklářské korunovační klenoty. Po setmění se lidé s poutí rozloučili noční komentovanou prohlídkou kostela a kostnice. "Děkuji všem, kteří pouť připravili a všem, kteří se jí zúčastnili a už se těšíme na pouť další," uzavírá hlavní organizátor slavností Lukáš Milota. IV. sklářská anenská pouť bude od 26. do 28. července 2019.

 

 

Fotogalerie
The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka