Stovky lidí přilákala sklářská anenská pouť v šumavském Anníně

Slavnostním večerem v kostele na Mouřenci začala sklářská anenská pouť v šumavském Anníně. Nejprve farář požehnal sochaři Bartoloměji Štěrbovi, který přímo před kostelem na Mouřenci tvoří pískovcovou sochu svatého Mořice.

Jarní servisní akce AUTO CB

Při následném koncertu zaplněnému kostelu zazpívala Bára Basiková, kterou doprovodili Aleš Kohout, Silvie Matičková, sboristé, klavírista Petr Malínek a další hosté.

„Na Mouřenci jsem si to užila báječně. Krásná atmosféra, báječné publikum, milí hosté a všichni lidé, kteří se mnou vystupovali. Bylo to dojemné a radostné. A věřím, že to, co jsme si užili my na improvizovaném jevišti, že si užili i diváci. Věřím, že se sem zase někdy vrátím,“ řekla bezprostředně po koncertu Basiková. Chvíli předtím jí po písni Veni domine zatleskal vestoje celý kostel. V závěru koncertu sklářská královna Lucie I. Annínská vyzvedla z prosklené vitriny annínské korunovační klenoty a zahájila tak oficiálně víkendovou pouť. Poté přišli na Mouřenec desítky lidí na noční prohlídku kostela a kostnice.

V sobotu byly celý den otevřené jak sklárna v Anníně, tak brusírna v Rajsku. Zájemci mohli pozorovat výrobu nebo broušení skla. Mimořádně přístupná byla také nově opravená sklářská hrobka rodiny Schmid. Slavnostní program v Anníně začal sklářskými průvody, v jejichž čele šli muzikanti, skláři, brusiči, sklářská královna, majitelé sklářských provozů a hosté z německého Zwieselu. U kapličky na návsi předali skláři Martin Šrámek a Alena Kyrálová královně Lucii I. číši a šperk, které obohatily vznikající annínský sklářský poklad. Při odpolední a večerním programu vystoupily skupiny Flaškinet, Dobrý ještěr, Rhapsody of Bohemia a Sebranka. Nejvíce návštěvníků přilákala dvě vystoupení tanečního souboru Annínské ženy. Vpodvečer ženy ve věku od 26 do 71 let oblékly sukně, klobouky a upnutá bílá trička a zatančily ve stylu country. Večer oblékly podvazky a rudočerné šaty a předvedly kankán.

Neděle přinesla program duchovní. Dopoledne vyšli představitelé církve, obce, hasiči, Annínské ženy a další lidé na procesí, které od kaple na návsi směřovalo k opravené sklářské hrobní kapli, kde farář Jenda Kulhánek sloužil poutní mši svatou. Během víkendových slavností mohli lidé navštívit také zábavné atrakce, prodejní stánky, stánky s občerstvením a neděli doplnily i projížďky na koních. Zájemci se mohli zúčastnit také prohlídek kostela na Mouřenci a muzea lehkého opevnění. Pouť zakončil v neděli odpoledne v mouřeneckém kostele koncert varhanice Markéty Schley Reindlové a hráče na keltskou harfu Seana Barryho. Po koncertě královna Lucie I. Annínská vložila zpět do vitríny v kostele korunovační klenoty a položila skleněnou květinu k hrobce rodiny Müller. Ta v roce 1796 založila annínskou sklárnu a položila tak základy sklářství v tomto šumavském údolí.

„Pouť v Anníně před desítkami let zanikla. Předloni jsme si zkusili udělat improvizovanou zábavu, loni jsme oslavili 220 let Annína a letos jsme se pokusili na loňskou pouť důstojně navázat. Jestli se nám to podařilo, to ať posoudí návštěvníci, kterých bylo v sobotu a neděli odhadem pět set. Věřím, že až na drobné nedostatky byly slavnosti úspěšné, že už se nám podařilo tradici ukotvit a budeme ji i v příštích letech udržovat a rozvíjet. Chtěl bych poděkovat všem, kteří pomohli s organizací a všem, kteří pouť podpořili. Ať už přispěli finančně, materiálně nebo dobrou radou,“ shrnul annínský rodák Lukáš Milota.

Třetí sklářská anenská pouť bude od pátku 27. do neděle 29. července 2018.

Fotogalerie
The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
The Loop Jazz Club

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka