Strategie ITI plzeňské metropolitní oblasti je schválena

Ministerstvo pro místní rozvoj České republiky schválilo Strategii integrovaných teritoriální investic (ITI) plzeňské metropolitní oblasti. Je to cesta k miliardovým dotacím.

Jarní servisní akce AUTO CB

Městu Plzni jako nositeli strategie a dalším do aglomerace přidruženým 116 obcím se tím otevírá možnost zpracovat projektové záměry a žádat o dotace v celkové výši přes čtyři miliardy korun na roky 2017 až 2020. Peníze mohou čerpat obce, podnikatelé, neziskové organizace, školy a také univerzita.

„Půjde o dotace na takzvané integrované projekty. Tyto projekty musí být realizovány na vymezeném území plzeňské metropolitní oblasti a budou mít výhodu v podobě rezervované dotace u jednotlivých operačních programů,“ uvedl primátor Martin Zrzavecký. Nově vymezená plzeňská metropolitní oblast je tvořena kromě Plzně dalšími 116 obcemi a žije v ní více než 300 tisíc obyvatel. Oblast zahrnuje kromě Plzně také Plasy, Rokycany, Blovice, Přeštice a Nýřany.

Rezervovaná alokace dle jednotlivých operačních programů:

Integrovaný regionální OP  2 185 mil. Kč

OP Doprava  630 mil. Kč

OP Zaměstnanost  140 mil. Kč 

OP Výzkum, vývoj a vzdělávání  503 mil. Kč 

OP Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost 370 mil. Kč

OP Životní prostředí  200 mil. Kč

Celkem rezervována alokace 4 028 mil. Kč

Bylo schváleno vyhlášení prvních výzev pro předkládání projektových záměrů. Jedná se o výzvy z oblasti dopravy - nové cyklostezky a přestupní terminály. Počátkem roku 2017 budou vyhlášeny výzvy pro základní a střední školy, na podporu sociálního podnikání a sociálního bydlení, na podporu zaměstnanosti a sociálního začleňování,“ doplnil Erich Beneš, ředitel Útvaru koordinace evropských projektů města Plzně. Mezi projekty, které se připravují, jsou například prodloužení tramvajové tratě na Borská pole, Technologický park Dronet, Greenways (cyklostezky v Plzni) i přestupní terminály u Hlavního nádraží v Plzni, v Nýřanech, Přešticích a Blovicích. Pro zpracovatele projektových záměrů bude Útvar koordinace evropských projektů města Plzně pořádat během  ledna a února 2017 informační semináře.


The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka