Strážníci sbírali jehly a stříkačky i v Plzni

V úterý 17. dubna proběhl ve 40 českých městech další ročník akce JEHLA.

Cílená propagace v Plzni

Více jak čtyři sta sedmdesát strážníků společně čistilo svá města od nebezpečného infekčního materiálu po narkomanech. Ve sběrných boxech na kontaminovaný odpad skončilo necelý tisíc použitých jehel a stříkaček.

Použité jehly a injekční stříkačky představují velké zdravotní riziko, kterému jsou vystaveny hlavně děti. Ale také třeba domácí mazlíčci. Kromě celoročního sběru použitých jehel a stříkaček při běžné hlídkové činnosti probíhají celostátní cílené akce JEHLA, v rámci té letošní spojily své síly městské policie ze 40 měst.

Pozornost strážníků je především věnována dětských hřištím a pískovištím, ale kontrolují se také málo frekventovaná, nepřehledná místa, parky a odpočinkové zóny, v Praze navíc vestibuly stanic metra a ventilační šachty. Kromě snížení rizika nakažlivých onemocnění přinášejí preventivní cílená opatření cenné informace o výskytu narkomanů a rozšíření povědomí veřejnosti o správném postupu při nálezu injekční stříkačky.

Radní pro bezpečnost a prevenci kriminality v hlavním městě Libor Hadrava k celé akci dodává: „Jsem rád, že akce získala podporu Kolegia ředitelů městských policií statutárních měst i veřejnosti. Pražané v rámci akce Ukliďme Česko oznámili na linku 156 nález celkem 21 kusů infekčního materiálu, o který se strážníci také postarali.“

Například v Praze sebrali strážníci celkem 121 kusů odpadu, což je o více jak tři desítky méně, než v loňském roce. Zásluhu na tom má mimo jiné i dobrá spolupráce s neziskovými organizacemi i městskými částmi, které dětská hřiště spravují.

Závěrem důležitá připomínka strážníků: „Pokud najdete nebo zahlédnete tento infekční materiál, v žádném případě ho nesbírejte, ale neprodleně tuto informaci oznamte na tísňovou linku 156. Strážníci městské policie zajistí odborný sběr i následnou likvidaci.“

foto: mp plzeň

Fotogalerie
The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
The Loop Jazz Club

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka