Středeční Dialogy o architektuře představí spoluautora Národní technické knihovny

Ve středu 1. června 2016 se v kavárně kreativní zóny DEPO2015 v Plzni uskuteční již třetí přednáška a diskuse z jarní série Dialogy o architektuře, koncipované jako symbolický i konkrétní dialog dvou postojů, pólů či profesí.

Cílená propagace v Plzni

V tradičním čase od 18:30 hod. se představí teoretička a publicistka Karolina Jirkalová a architekt a pedagog Roman Brychta.

Úvod vystoupení Karoliny Jirkalové, která českou architekturu dlouhodobě sledovala i jako redaktorka magazínu Art+Antiques, bude patřit krátkému představení její práce: Jak se jako vystudovaná bohemistka dostala k psaní o architektuře? S jakými kritérii přistupuje k reflexi architektury? A proč je u nás kritika architektury okrajovým žánrem? „Společným tématem jejího symbolického i konkrétního dialogu s architektem Romanem Brychtou bude veřejný, resp. společný, sdílený prostor. A to v nejširším slova smyslu – tedy nikoli pouze prostor materiální, fyzický, ale také prostor mentální, prostředí pro výměnu myšlenek,“ říká architekt Petr Klíma z pořádajícího spolku Pěstuj prostor. S tím úzce souvisí ochota a schopnost (nejen) architektů vést dialog, argumentovat, kritiku psát a také ji přijímat, a především se angažovat ve veřejných otázkách. Jirkalová se dotkne také spolupráce, ale i vzájemného napětí mezi teoretiky/kritiky architektury a praktikujícími architekty.

Jako praktikující architekt, činný i v akademickém světě, vstoupí do dialogu Roman Brychta, zakládající člen studia známého Projektil architekti a od roku 2011 vedoucí ateliéru Architektura IV na pražské UMPRUM. Architektonická kancelář Projektil tvoří úspornou, vstřícnou a svěží architekturu znalou tradice, inovativní typologie a technologie. Razí spojení současného umění, designu, architektury a krajiny a ke spolupráci zve zkušené i mladé perspektivní tvůrce. „Pro Romana Brychtu je architektura především starost o místo, ve kterém žijeme. Zkraje své prezentace představí oceňované realizace Národní technické knihovny či Studijní a vědecké knihovny v Hradci Králové a zdůrazní přitom, že i tyto budovy jsou součástí veřejného prostoru (také on definuje veřejný prostor jako prostor společný),” doplňuje za organizátory architektka Šárka Lorencová. Podle Brychty by v tuzemském poměrně uzavřeném prostředí měl architekt nejen navrhnout takovou stavbu jako kvalitní dům, ale „celostním“ pojetím společných prostorů vnějších a vnitřních iniciovat změnu chování lidí, a tím i celé společnosti. Po jeho vystoupení se budou moci do dialogu s ním i Karolinou Jirkalovou zapojit také návštěvníci přednášky.

Vstupné na akci je 40 Kč. Poslední přednáška a diskuse z cyklu DIALOGY O ARCHITEKTUŘE s názvem doma : venku se bude konat ve středu 15. června 2016 od 18:30 hod. opět v kavárně DEPO2015 v Plzni.

Aktualizované informace k dispozici ve facebookové události na adrese: bit.ly/dialogy3


The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Jarní servisní akce

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka