Studenti se učí o dronech, ZČU spustila unikátní program

Výukový program zaměřený na drony je nově součástí výuky na Západočeské univerzitě v Plzni. Spolu s letním semestrem odstartoval v únoru odborný blok, který zajišťují  zaměstnanci Správy informačních technologií města Plzně.

Jarní servisní akce AUTO CB

Projekt, jenž realizuje město ve spolupráci s univerzitou, je svým zaměřením jediný svého druhu v České republice. Studenti se seznámí s technologiemi používanými při návrhu, konstrukci, stavbě, provozu, řízení a využívání bezpilotních letadel, nezbytnou legislativou a v neposlední řadě i letovou praxí.
 
„Podnítili jsme vznik projektu, který se jednoznačně pojí s vizí západočeské metropole být městem inovací, vývoje, výzkumu a zároveň lídrem v oblasti bezpilotního létání. Jsem velice rád, že můžeme studentům nabídnout ucelené informace a dát další rozměr jejich vzdělání,“ řekl primátor města Plzně Martin Zrzavecký.

„Aktuálně vyučovaný blok, na kterém se podílí město Plzeň, seznámí studenty s důležitými informacemi z oblasti bezpilotního létání,  legislativou, konstrukcí dronu a úkony spojenými s plánováním letu a leteckými pracemi. Samozřejmě nechybí ani letová praxe, studenti absolvují výcvik v prostorách naší testovací letecké plochy v areálu bývalé Reodepony,“ vysvětlil projektový manažer Správy informačních technologií města Plzně Tomáš Cholinský. Doplnil, že tyto vědomosti jsou potřebné i při zkouškách Úřadu pro civilní letectví. Ty musí absolvovat každý, kdo se chce stát profesionálním pilotem. Informace, jež studenti načerpají v rámci studia certifikátového programu, jsou pro jejich úspěšné splnění adekvátní přípravou.

Certifikátový program je primárně určen studentům technických fakult ZČU, tedy fakulty aplikovaných věd, strojní a elektrotechnické. Podle Miloše Železného, proděkana Fakulty aplikovaných věd ZČU a zároveň garanta programu, jsou drony velmi aktuální téma, jež nabízí do budoucna řadu možností. „Certifikátový program Technologie pro bezpilotní létání je jedinečný jednak tím, že jej lze studovat pouze u nás, ale i svou komplexností – spektrum vyučovaných předmětů totiž prostupuje jednotlivé fakulty a jeho absolventi tak získají ucelený přehled znalostí. Jsem rád, že věnujeme pozornost bezpilotnímu létání a propojujeme své aktivity s městem, které má v tomto sektoru vybudované výborné podmínky. Stejně jako plzeňská radnice vnímáme, že oblast bezpilotního létání je na vzestupu, tímto programem reagujeme na aktuální trendy, prohlubujeme spolupráci a podporujeme zájem o technické vzdělávání,“ uvedl proděkan.

Na absolventy výukového programu čeká certifikát, který se vydává jako příloha k diplomu. Studentům přinese jednak lepší uplatnitelnost na trhu práce a může také otevřít, například ve spojitosti se zázemím západočeské metropole, cestu k vlastnímu podnikání. „V tomto případě jedna oblast propojuje druhou. Pokud chceme v Plzni specializované společnosti s vyšší přidanou hodnotou, které vytváří svým pracovníkům kvalitní podmínky, musíme zde mít technicky zdatné odborníky, jejich budoucí zaměstnance. Zároveň chceme pomoci vzniku nových společností, máme Dronet – technologické centrum pro drony, zde jsou připraveny kancelářské prostory a potřebné technologické vybavení pro prototypovou a malosériovou výrobu, a to jak pro společnosti, které již v oblasti bezpilotního létání působí, tak právě pro začínající firmy,“ uzavřel technický náměstek primátora Pavel Šindelář.

Více informací o výukovém programu je k dispozici na stránkách www.drony.zcu.cz.

Fotogalerie
The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
út 27.02.2018 14:10



0 +
 
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka