Studenti vystaví od čtvrtka komiksy pro otrlejší děti

Studenti ateliérů Komiksu a ilustrace pro děti pod vedením doc. Barbary Šalamounové a Mediální a didaktické ilustrace pod vedením MgA. Václava Šlajcha představí komiksy a ilustrace.

Cílená propagace v Plzni

Ty jsou inspirované tvorbou dvou výrazných německých autorů – Heinricha Hoffmanna a Joachima Meyerhoffa. Oba dva autory spojuje zajímavý lékařský obor – psychiatrie. První jmenovaný v něm profesně působil a založil moderní psychiatrickou kliniku ve Frankfurtu nad Mohanem. Druhému z autorů jej zprostředkoval otec - psychiatr. Dětské zážitky z prostředí psychiatrické kliniky zúročil ve své knize.

Heinrich Hoffmann je klasikem 19. století. Práce studentů se vztahují k jeho velmi slavné knize Struwwelpeter, česky Ježipetr. Doktor Hoffmann sám knihu ilustroval a věnoval jako dárek svým dětem k Vánocům. Jde o první dětskou ilustrovanou německou knihu a komiks, kterou před několika lety přeložil básník a germanista Tomáš Kafka. Ve své bohaté kariéře působil jako kulturní atašé v Německu nebo jako velvyslanec České republiky v různých zemích, například v Irsku.

Druhým spisovatelem je současný populární autor, divadelní a filmový herec, Joachim Meyerhoff, který byl za svoji literární činnost již dvakrát nominován na Německou knižní cenu. Kniha Kdy bude konečně zase všechno takové, jaké to nikdy nebylo, zavede čtenáře do prostředí psychiatrické léčebny, kterou vede otec hlavního hrdiny.

Součástí zahájení výstavy ve středu 26. dubna od 17 hodin bude veřejné čtení v českém i německém jazyce. Četbu doprovodí promítání studentských prací, v přednesu se vystřídají Tomáš Kafka, Till Janzer, Bronislav Kotiš a Matthias Bauman. Výstava bude v Univerzitní knihovně k vidění do 31. května. Zahájením výstavy Vás provede PhDr. Jiří Stočes, Ph.D. z katedry německého jazyka Fakulty pedagogické ZČU.

Akce je součástí Česko-německého kulturního jara 2017. Tuto přeshraniční kulturní iniciativu podporují Velvyslanectví Spolkové republiky Německo, Goethe-Institut v Praze, Česko-německý fond budoucnosti a Česká centra v Berlíně a Mnichově ve spolupráci s Ministerstvem kultury a Ministerstvem zahraničních věcí České republiky.

Výstava v Univerzitní knihovně ZČU potrvá do konce května. 

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Jarní servisní akce

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka