Studenti ze Západočeské univerzity mají software, který pomáhá zachraňovat životy

Software, který umožňuje navodit různé stavy při neodkladné resuscitaci pacienta, vyvinula Západočeská univerzita v Plzni ve spolupráci se Zdravotnickou záchrannou službou Plzeňského kraje. Sloužit bude při výuce budoucích zdravotnických záchranářů na Fakultě zdravotnických studií Západočeské univerzity v Plzni a při nácviku týmové spolupráce výjezdových skupin záchranné služby.

Cílená propagace v Plzni

Můžeme nasimulovat monitoraci tepové frekvence, krevního tlaku, tělesné teploty, saturaci hemoglobinu kyslíkem či pořízení EKG záznamu. Rovněž je možné nacvičovat rozšířenou kardiopulmonální resuscitaci včetně použití defibrilátoru, který je součástí tohoto programu. Jelikož jde o počítačovou simulaci, probíhá nácvik na kolegovi v bezpečných podmínkách,“ vysvětlil záchranář Petr Kunášek, který je lektorem u zdravotnické záchranné služby a učí budoucí záchranáře na fakultě zdravotnických studií.

S myšlenkou vývoje speciálního softwaru, který by posloužil záchranářům a rovněž lépe připravil do praxe jejich budoucí kolegy, se proto Petr Kunášek obrátil na výzkumný tým katedry informatiky a výpočetní techniky Západočeské univerzity v Plzni. Společně pak navrhli, jak by měl software vypadat a fungovat.

Softwarové vybavení PETER se skládá ze simulátoru defibrilátoru a ovládací konzole, které mohou být nainstalovány na dvou různých počítačích a komunikují spolu prostřednictvím počítačové sítě. Instruktor pomocí ovládací konzole ovlivňuje informace, které studentovi zobrazuje simulátor. Pokud student provádí resuscitaci správně, začne instruktor nastavovat takové křivky srdeční aktivity, jako by oživování bylo úspěšné a pacientovo srdce začínalo pracovat normálně. Pokud se student ovšem dopustí chyby, namodeluje mu instruktor různé problematické stavy. Takto si mohou studenti pod odborným vedením nacvičit komplexní scénář možných událostí.

Z důvodu změny právní legislativy v České republiky, kdy došlo k rozšíření kompetence zdravotnického záchranáře v činnostech zahájit a provádět kardiopulmonální resuscitaci s použitím ručních křísicích vaků včetně defibrilace srdce elektrickým výbojem po provedení záznamu EKG, je velmi důležité naučit studenty zdravotnických oborů co nejlepším dovednostem, aby byli co nejlépe připraveni pro přednemocniční péči. Díky simulátorům se stává výuka nejen zajímavou, ale především reálnou.

Software byl již využit pro výuku kardiopulmonální resuscitace dospělých a novorozenců, školení absolvovalo na dvě stě zaměstnanců Zdravotnické záchranné služby Plzeňského kraje.

Zdroj: www.plzen.eu


Fotogalerie
The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka