Studentské filmy na Finále v soutěži i mimo ni

Filmový festival Finále Plzeň uvádí i studentské filmy – jsou součástí nové soutěžní kategorie, kde se uchází o Zlatého ledňáčka a jsou uváděny i nesoutěžní snímky.

Cílená propagace v Plzni

V neděli od 16.30 hod. v Café Regner proběhne projekce bloku nesoutěžních studentských krátkých filmů, v pondělí 23. dubna tamtéž pak od 17h a 19.30 h dva bloky soutěžních krátkých studentských snímků.

Café Regner v Bezručově ulici 7 v Plzni se stalo dalším místem, kde se koná filmový festival Finále Plzeň. Letos se zde uskuteční projekce studentských filmů do 40 min. Ty se nově ucházejí o statutární cenu festivalu – Zlatého ledňáčka. Některé studentské snímky jsou uváděny i mimo soutěž.

Neděle je v Café Regner nesoutěžní
V neděli se od 16. 30hod. koná nesoutěžní projekce studentských krátkých filmů. Blok bude trvat cca 100 min a diváci v něm uvidí:

Kamion (r. Adam Mach)
Opuštěný kamion se zahraniční značkou je zaparkovaný na dálničním odpočívadle. Stojí u lesa, mimo vyznačené parkovací místo. Ačkoliv byl řidič kamionu na tuto zvláštní cestu dobře připraven, na trase se objevily nečekané překážky.

Místo (r. Tereza Vejvodová)
 Jedna cesta, na které se Anna snaží sblížit s bratrem Filipem, který se jí dlouhodobě straní. Když se ho začne vyptávat na jeho současný život a na dívku, se kterou Filip pravděpodobně chodí, otevře to mezi sourozenci staré rány a neshody. 

Mukumů (r. Pavla Baštanová)
Ledové kry, šumění mrazivého moře a zvědaví tuleni, kteří občas vystrčí čumáky nad hladinu. A mezi tím malý domeček na pobřeží. Poetický animovaný obraz rodiny žijící kdesi v polární samotě, ve které může fantazie hřát víc, než nejteplejší kožich.

Probouzeč (r. Filip Diviak)
Na studeném severu v 19. století žije stařec, který se živí jako probouzeč, muž, který ráno budí ostatní. Jeho život plyne beze změny den za dnem až do chvíle, kdy mu jeden ze vstávajících lidí dá místo pár drobných třpytivý zvoneček.

Přátelské setkání nad sportem (r. Adam Koloman Rybanský)
Je krásná letní sobota a na malé vesnici právě začíná turnaj typicky českého sportu – nohejbalu. Pije se pivo, opéká maso a nikdo se nemusí zatěžovat žádnými starostmi. Tedy jen do chvíle, než se na turnaji objeví romský tým Jamajky.

Štvanice (r. Michaela Režová)
Dokumentární animovaný film oživuje vzpomínky na dobu slávy československého hokeje, na jeho úspěchy, hráče i černé okamžiky roku 1950. Sleduje nejen osudy hokejových pamětníků, ale také společenské proměny na pozadí vývoje tohoto národního sportu.

Žena růže píseň kost (r. Martina Malinová)
Čtyři symbolické a provázané medailonky žen různých generací – šestnáctileté skautky, mladé matky dvou dětí, zralé ženy a dámy v důchodovém věku. Všechny v intimní blízkosti kamery poodhalují své myšlenky, citové rozpoložení a také své ženství.


Soutěžní pondělí v Café Regner:

Soutěžní projekce krátkých studentských filmů proběhne ve dvou blocích: od 17 h (cca 90 min) a od 19. 30 h (100 min).
V prvním bloku budou uvedeny snímky:

Prohibitoria (r. Filip Kilián)
Felix žije v alternativní dystopické společnosti, která je řízena množstvím přísných
státních vyhlášek. Při porušení jakékoliv vyhlášky vždy přichází tvrdý trest. Je však
možné podobné perzekuci uniknout?
Filip Kilián na loňském Finále představil svůj předchozí krátkometrážní film nazvaný Jáma.

Magic moments (r. Martina Buchelová)
Citlivá teenagerka a její malá sestra tráví kvůli náročným povoláním rodičů hodně času samy. Musí se proto téměř vždy spolehnout jedna na druhou, v dobrém i ve zlém a poprat se s čímkoliv, co jim život postaví do cesty. Citlivý a často velice překvapivý snímek o holčičím dospívání byl uveden na prestižním Mezinárodním filmovém festivalu v Torontu.

Broňa (r. Jan A. Václav)
Jeden den v životě stárnoucího českého vesničana, bodrého Broni. Broňa je jako jeho kámoši z hospody: přes den něco dělá na statku, pustí si k tomu dechovku, čeká, až ho manželka zavolá k jídlu a večer si nad pivem zanadává na politiku, protože zase zdražili máslo. Tragikomický dokumentární portrét venkovského života.

Bo Hai (r. Dužan Duong)
Myslí jako Češi, mluví jako Češi, ale vypadají jako Vietnamci. Vietnamci, kteří se tu narodili nebo se sem v útlém věku přistěhovali, se zcela integrovali – vystudovali české školy, používají česká jména, ale přišli o své kulturní kořeny. Rodiče hovoří špatně česky, jejich děti zase špatně vietnamsky. Jak ale bez společného jazyka předat kulturu?

Zlatý devadesátky (r. Lukáš Hrdý)
Devadesátá léta se mimo jiné vyznačovala novou šancí podnikat. Podnikalo se všude a
se vším. A podnikalo se i nelegálně. Kradlo se, zabíjelo se. A to povětšinou velmi
amatérsky. Lukáš Hrdý vytvořil tragikomický filmový odraz doby, kdy všechno šlo a nic nebyl problém. Jen si to několik lidí šeredně odskákalo. 

Plody mraků (r. Kateřina Karhánková)
Chlupáč žije s tlupou druhů na mýtině obklopené temným lesem.  Jejich jedinou potravou jsou oranžová semínka, která se při dopadu na zem mění ve svíticí plody. Přilétají však jen zřídka a zvířátka mají často hlad. Bojí se ale mýtinu opustit a jen odevzdaně čekají na další várku plodů. Chlupáče ale čekání nudí a les v něm začne probouzet zvědavost.

Druhý blok od 19.30h uvede snímky:
selFISH (r. Lukáš Figel´)
Rybář Augustýn je pyšný na svou sbírku ryb. Aby byla sbírka kompletní, chybí mu už jen jediná ryba. Získat ji ale nebude tak snadné, jak se může na první pohled zdát. Augustýn se rozhodne ji polapit stůj co stůj a nehledět na prostředky, které k tomu vedou. Za poslední rybu tak zaplatí vším, na čem mu dosud záleželo.

Deset kafí, to už je moc (r. Kateřina Hroníková, Klára Nováková)
Rozstříhané myšlenky aneb filmová koláž na téma samoty a lidského osamocení. Citliví lidé se zamýšlejí nad tím, co pro ně samota znamená, co bere, přináší, jaké je její místo v životě. Potřebuje ji člověk k životu? Ve vizuálně hravé filozofické filmové eseji nad tím kontemplují malíř, herec, spisovatel nebo kněz.

Atlantida, 2003 (r.Michal Blaško)
2003, čtyři roky po vstupu Slovenska do Schengenského prostoru. Martin a Denisija překročí ilegálně ukrajinsko-slovenskou hranici, která v té době byla živnou půdou pro pašeráky alkoholu a obchodníky s bílým masem. Mladý pár sní o tom, že se dostane do Německa a oba jsou odhodláni obětovat pro svůj sen cokoliv ve snímku oceněném cenou Magnesia.

Malá (r. Diana Cam Van NGuyen)
Malá Vietnamka Rong vyrůstá na českém maloměstě. Bojuje s tím, že je jiná než ostatní děti, je osamělá a čas tráví především se svou akvarijní rybičkou. S dospíváním poznává, že být jiný neznamená být špatný a to předává i mladší sestře Lily. Rodina se ale rozhodne vrátit do Vietnamu a Rong se musí rozhodnout – kde je vlastně doma?

Shoot (r. Vojtěch Komárek)
Mladý válečný kameraman Frank následuje svou jednotku během bojů druhé světové
války. Touží po akci, kterou by svou kamerou zachytil. Zatímco Američané
postupují krajinou, jsou ze zálohy nečekaně napadeni německými vojáky. Frank neváhá a spouští kameru. Vidí ale skrz její hledáček opravdu to, co vidět chtěl?


Poslední šichta Tomáše Hisema (r. Jindřich Andrš)
Horník Tomáš Hisem se rozhodl tajně zdokumentovat svou poslední směnu v ostravském
dole Paskov. Spolu s ním, skrze kameru na jeho helmě, kontrolujeme temné klaustrofobické tunely, kterými procházíme či lezeme po čtyřech. Bezprostředně a po svém zachycuje den předtím, než byl Paskov uzavřen a o práci přišlo 1300 jeho kolegů.

On air (r. Radim Vaňous)
Modlitby, podobně jako vysílání rádia, mají charakter pouze jednosměrného přenosu.
Pokud nedojde k zázraku, nedostává se nám odpovědí. ”Je vůbec někdo na druhém
konci a poslouchá?”, ptá se moderátor Rosťa. I kdyby poslouchal - bude dostatečně
naladěn na jeho frekvenci? Nebo se musí vlny rádia jemně rozbouřit?

Předprodej vstupenek na recepci festivalu v Měšťanské besedě, dále na www.festivalfinale.cz a www.goout.cz


Fotogalerie
The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
ne 22.04.2018 11:42



0 +
 
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka