Šumavský Annín zavádí tradici sklářské Annenské pouti. O víkendu oslaví také 220 let své existence

Zásadní okamžiky čekají o nadcházejícím víkendu šumavský Annín. Údolí kolem řeky Otavy v minulosti proslavilo sklářství. Nejen průmysl, ale i společenský život ve vsi v minulých letech postupně utichl. Skončila i většina tradic.

Cílená propagace v Plzni

Díky místním obyvatelům a sklářským a dalším podnikatelům a jejich aktivitám ale Annínsko opět ožilo. Loni si místní lidé narychlo uspořádali pouťovou zábavu, která se setkala s velkým zájmem místních i turistů. Letos proto Annín i okolní osady historicky poprvé oslaví společnou pouť ve velkém stylu. Program nabídnou obě současné sklárny na Annínsku, údolí si zvolí sklářskou královnu a připravený je kulturní a duchovní program. Poprvé také údolím projde procesí, které propojí dvě tamní kaple. To vše v roce, kdy si Annín připomíná 220 let od svého založení.

Pouť předznamená v pátek v 19 hodin v kostele na Mouřenci nad Annínem přednáška Martina Čechury ze Západočeského muzea. Vyprávět bude mimo jiné o šumavských poutních tradicích. Po přednášce bude noční prohlídka kostela a kostnice.

V sobotu 23. července se mohou lidé zúčastnit komentované prohlídky Annínska. Průvodce zavede zájemce do skláren, ale i do kostela na Mouřenci nebo do běžně nepřístupné sklářské hrobky rodiny Schmid. Prohlídky začínají v 9 a v 11:30 u annínského hotelu.

V sobotu i v neděli od 9 hodin do pozdního odpoledne budou otevřené obě sklárny v údolí. „V naší huti si budou moci zájemci například pod dohledem mistra vyfouknout skleničku, budou moci sledovat skláře při práci a podívají se i do našeho muzea,“ upřesnil majitel sklárny v Anníně Petr Švrčula. Program připravili i ve sklárně v Rajsku, jak dodává její zakladatel Karel Baron. „U nás si lidé budou moci zkusit broušení olovnatého křišťálu, podívat se do muzea a připravili jsme ukázky vinutí perlí nebo foukání skleněných figurek.

V sobotu v 15 hodin se od obou skláren vydají průvody s muzikanty. V čele půjdou představitelé skláren. „Je mezi nimi určitá řekněme rivalita. Jedním ze smyslů pouti je přivést všechny na společnou cestu,“ říká iniciátor a jeden z organizátorů slavností, annínský rodák Lukáš Milota. Cíl bude zhruba uprostřed mezi sklárnami u malé opravené kapličky v Anníně. V půl čtvrté odpoledne tam začne korunovace sklářské královny. „Navázali jsme přátelství s bavorským Zwieselem. Kus od Zwieselu působili v dávné minulosti skláři, jejichž potomci v 19. století vlastnili huť v Anníně. To nás spojuje. Město Zwiesel si volí sklářskou královnu. V současnosti je to studentka sklářského oboru Andrea Herzog, která spolu se svými věrnými „poddanými“ přijede v sobotu do Annína a symbolicky bude korunovat královnu annínskou. Stane se jí dcera brusičů a vnučka bývalého šéfa annínské sklárny Lucie Hájková. Dostane jméno Lucie I. Annínská. Brusírna v Rajsku jí věnuje korunku, huť v Anníně vyrobila skleněné žezlo a jablko. V tu chvíli si obě sklárny budou asi nejblíž,“ věří Lukáš Milota. „Součástí žezla bude sklářský kříž, tedy ležatá osmička s křížem, která symbolizuje, že práce se sklem je nekonečné trápení,“ usmívá se sklářský mistr Jiří Kozel. Autorkou korunky je Alena Kyrálová „Je z vytepané nerez oceli a vinutých perlí,“ prozradila Kyrálová.

Po společném přípitku, královském slibu a projevu vystoupí country kapela MHS a večerní program obstará Sebranka trio. Během odpoledne a večera je připravený i doprovodný program. Jeho součástí bude soutěž o nejlepší koláč, vystoupení břišních tanečnic a v 18 hodin se předvedou annínské ženy. „Je to velké překvapení pro všechny místní muže, ale i ostatní diváky. 14 žen různého věku z Annína a okolí nacvičilo krátké vystoupení. Sousedky, které se dříve třeba ani moc neznaly, poctivě několik týdnů trénovaly společné tance a velmi je to spojilo. A užily mnoho legrace. Ušily si i speciální kroje. Snad se vystoupení bude divákům líbit,“ přeje si Lada Hanzelínová, která vystoupení s ženami připravila. Po setmění čeká diváky ohňová a světelná show v podání sourozeneckého tria Candentis.

Kromě kulturního programu se lidé mohou v Anníně těšit i na střelnici, kolotoč, projížďky na koních, ukázky meziválečného opevnění, stánkový prodej, prodej občerstvení a další atrakce a zajímavosti.

Sklářská pouť pokračuje i v neděli 24. července. V 11 hodin kněz provede pobožnost u opravené kaple a pak se lidé s korouhví a praporem za zvuků fanfár vydají do procesí ke sklářské hrobce, kde v 11:30 začne hlavní poutní mše svatá. „Procesí novodobý Annín nezná. Leckde na Šumavě už ho obnovili a naše údolí se k této tradici připojí,“ říká za organizátory Lukáš Milota. Při mši ve hrobce nad sklárnou postavené před 130 lety v roce 1886 uctí lidé památku sklářské rodiny Schmid, která se zasloužila o významný rozvoj celého Annínska. V 15 hodin zakončí pouť varhanní koncert v kostele na Mouřenci. Skladby J. S. Bacha nebo W. A. Mozarta zahraje Jana Havlíčková. „V úvodu koncertu položí současní skláři květiny k mouřenecké hrobce rodiny Müller. Právě purkmistr Kašperských Hor Augustin Müller před 220 lety v roce 1796 obnovil vyhašenou sklářskou huť v údolí Otavy a položil tak základy dnešního Annína.

Do příprav pouti se zapojila velká skupina místních obyvatel. „Ženy pečou společně koláče, muži svařují stánky, staví pódium a hasiči z Dlouhé Vsi se starají o stan a prodej občerstvení. Lidé na Annínsku se k pouti přihlásili, a to je moc dobře. Mám radost, že nápad padl na úrodnou půdu a ospalá vesnice se znovu probouzí ke společnému bytí,“ dodává Lukáš Milota. 

Finančně oslavy 220 let Annína a sklářskou Annenskou pouť podpořil obecní úřad v Dlouhé Vsi. „Je skvělé, že se lidé dohodli a pořádají společně takovou velkou slavnost. Přeji, ať vše vyjde. Včetně počasí,“ říká starostka obce Ivana Vítovcová. Další peníze na organizaci slavnosti přidali podnikatelé a místní lidé a přátelé Annínska.


The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka