Šumavský Annín zve na komentované procházky po stopách annínských sklářů

To nejzajímavější ze sklářské historie šumavské vesnice Annín a jejího okolí představí další komentované procházky. Konají se v sobotu 29. dubna a o státním svátku 1. května.

Jarní servisní akce AUTO CB

Během procházek s průvodcem se zájemci podívají do sklárny, brusírny a navštíví  hrobky dvou významných sklářských rodů. Procházka trvá čtyři hodiny a není třeba se na ni dopředu přihlašovat.

Sraz účastníků je v 9.45 na parkovišti u sklárny v Anníně. Zde se ke skupině připojí průvodce Lukáš Milota. „Společně projdeme vesnici Annín, řekneme si něco o historii celého údolí a dojdeme až do osady Rajsko, kde v 10:30 navštívíme brusírnu a sklářskou galerii s prodejnou. Pro zájemce je připravena ukázka broušení skla a ranní káva,“ láká průvodce.

Z Rajska se výletníci vydají po příkré silnici do románsko-gotického kostela na Mouřenci, jehož součástí je hrobka rodiny Müller, která položila základy annínského sklářství. Prohlídka Mouřence začne ve 12 hodin poledním vyzváněním kostelních zvonů. V rámci výkladu se lidé podívají i do barokní kostnice a malého muzea.

Procházka pokračuje lesem zpět do Annína, kde od 13:30 bude přístupná hrobní kaple sklářské rodiny Schmid. „Toto místo posledního odpočinku významného annínského skláře Josefa Eduarda Schmida a jeho příbuzných a následovníků se otevírá veřejnosti jen výjimečně. Teď to bude navíc na nějakou dobu naposledy, protože kapli čeká kompletní rekonstrukce a bude uzavřená a pod lešením,“ upozorňuje průvodce a propagátor annínského údolí Lukáš Milota.

Posledním zastavením komentované procházky bude sklárna v Anníně. Ve 14 hodin tam zájemci navštíví sklářské muzeum, prodejnu skla a uvidí výrobu skla a budou si moci tuto profesi i vyzkoušet. „Zřejmě to bude jedna z posledních možností vidět v Anníně při práci sklářského mistra Jiřího Kozla,“ naznačil chystané změny Milota.

Cílem procházek je nabídnout ucelený výklad o celém regionu Annínska. „Sklářskou historii můžeme v Anníně a okolí vidět na každém kroku, byť to tak na první pohled třeba ani nevypadá. Chci lidem ukázat souvislosti a odkrýt některá tajemná zákoutí této dosud málo objevené části šumavského podhůří,“ láká na procházku průvodce Lukáš Milota. Vlastní procházka je bezplatná, ve sklárnách se platí vstupné. V závěru procházky si lidé mohou vyplnit soutěžní test s 15 otázkami. Všechny správné odpovědi zazní během procházky. Na vítěze soutěže čeká odměna a nejúspěšnější soutěžící navíc postoupí do předvánočního slosování o hodnotnou cenu. 

Jednotlivé cíle je možné navštívit i individuálně. Ovšem bez výhod, které skýtá celá procházka. Sklárna v Anníně je o prodlouženém víkendu otevřená denně, brusírna v Rajsku v sobotu a v pondělí, kostel Mouřenec zve na prohlídky v sobotu a v pondělí ve 12 h (v rámci procházky) a navíc v neděli od 14 hodin. Hrobní kaple v Anníně bude navíc přístupná od soboty do pondělí denně v 16 hodin.

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
28.04.2017 15:08



4 +
 
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka