Šumavský Mouřenec zahájí sezonu. Při mši požehná kněz sochu sv. Mořice

Česko-německou bohoslužbou začne o víkendu další letní sezona v šumavském kostele sv. Mořice na Mouřenci nad Annínem.

Cílená propagace v Plzni

Součástí slavnosti bude žehnání nové pískovcové sochy, kterou přímo před kostelem vytvořil sochař Bartoloměj Štěrba z Kozojed na severním Plzeňsku. Během dne je připravena také komentovaná prohlídka Mouřence a nové kaple ve Vatěticích.

Mši bude v sobotu 26. května od 14 hodin sloužit Mons. Adolf Pintíř spolu s místním knězem P. Jendou Kulhánkem. I tentokrát se na tradiční květnovou bohoslužbu chystají němečtí rodáci, kteří po válce odešli do odsunu a po roce 1989 nechali zdevastovaný kostel opravit. „Pokračujeme v tom, co začalo před 25 lety, kdy se na Mouřenci opět začali potkávat lidé z obou stran hranice. Společně se modlí, zpívají, povídají si. To místo lidi spojuje,“ říká Lukáš Milota ze spolku Přátelé Mouřence, který už několik let tento kostel různými akcemi probouzí k životu.

Před mší, v 11 hodin, můžou lidé přijít na Mouřenec na komentovanou prohlídku. Po bohoslužbě, zhruba v 15.30 h,  je pro zájemce připravena i prohlídka nově postavené kaple v nedalekých Vatěticích, která v současné době usiluje o titul Stavba roku Plzeňského kraje. Za komunismu zbořenou kapli ve Vatěticích znovu vystavěl a loni nechal požehnat podnikatel Jakub Vinčálek. Provázet kaplí bude jeho otec Václav.

 Sobotní mší na Mouřenci začíná tradiční cyklus akcí „Mouřenecké léto“. Až do září mohou lidé přicházet do kostela na duchovní setkání, koncerty, přednášky nebo denní a noční komentované prohlídky. Posluchači se můžou těšit například na varhanní koncert Markéty Schley Reindlové, na vystoupení souboru Musica Pro Sancta Cecilia, koncert harfistky Kataríny Ševčíkové nebo vystoupení Železnorudského sboru a sušického Pěveckého sboru Svatobor. Ve středu 18. července večer na Mouřenci vystoupí Spirituál Kvintet a v pátek 27. července večer se posluchači můžou těšit na koncert zpěváka a kytaristy Jakuba Smolíka.



The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
25.05.2018 17:05



0 +
 
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka