Šumavský Mouřenec zve v pátek na koncerty, noční prohlídku a příběhy vězněných kněží

Kolárek za katrem. Tak se jmenuje vzpomínkové pásmo, které bude v pátek 10. června hlavním bodem Noci kostelů v šumavském kostele sv. Mořice na Mouřenci u Annína.

Cílená propagace v Plzni

Pásmo připomene duchovní, které minulý režim poslal za mříže. Mouřenec se k Noci kostelů připojí podruhé v historii. Součástí programu bude i varhanní vystoupení, koncert křesťanského folku, noční prohlídka a individuální meditace.

Noc kostelů na Mouřenci začne v pátek v 18 hodin vyzváněním zvonů sv. Mořic a sv. Vintíř. Poté návštěvníci uslyší mouřenecké varhany. Hrát bude Miroslava Hosnedlová: „Připravila jsem několik skladeb od Adama Michny z Otradovic, Johanna Pachelbela, Josefa Segera nebo Matěje Václava Šteyera. Například Salve, Regina, Fuga C dur nebo Svatý Václave. Zpívat bude Ladislav Svoboda,“ zve na vystoupení varhanice. Od 19 hodin bude kostelem znít křesťanský folk v podání kašperskohorské skupiny Druhý pokus. Koncert několikrát přeruší pásmo s příznačným názvem Kolárek za katrem. „Vz pomínky budou patřit páteru Bohumilu Maroušovi, který na Mouřenci sloužil v poválečných letech. Pomáhal lidem, kteří chtěli opustit komunistické Československo. Za protistátní činnost strávil 14 let ve vězení. Jsem moc rád, že vzpomínat budou lidé, kteří pátera Marouše osobně znali. Další příběh odvypráví paní Jana Nachtigallová, jejíž dědeček se za minulého režimu účastnil dalšího procesu s duchovními,“ popisuje Lukáš Milota z týmu Přátelé Mouřence, který Noc kostelů na Mouřenci připravuje.

Zhruba od 21 hodin je pro návštěvníky připravena noční komentovaná prohlídka. „Výklad o historii Mouřence začne v kostele. Poté se účastníci přesunou na několik dalších míst v kostnici nebo na hřbitově a vyslechnou další příběhy. Prohlídka skončí za tmy a bude tak mít opravdu noční atmosféru,“ upřesňuje průvodkyně Jana Kadlecová.

Pět minut před 22. hodinou se rozezní opět mouřenecké zvony. Poté bude následovat společná modlitba. Každý může zapálit svíčku na některém z opuštěných hrobů. „Závěrem Noci kostelů na Mouřenci bude individuální rozjímání při svíčkách a tlumené hudbě. Je na každém z návštěvníků, jak tyto osobní chvíle prožije,“ dodává Lukáš Milota z týmu Přátelé Mouřence.

Noc kostelů je další z letošních letních mouřeneckých setkání. V dalších týdnech a měsících pozve kostel sv. Mořice nad Annínem na řadu duchovních, kulturních nebo vzdělávacích akcí. Připravené jsou koncerty, přednášky nebo komentované prohlídky.


The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
čt 09.06.2016 14:09



2 +
 
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka