Sušická nemocnice využívá pro pomocné práce lidi, kteří si tu odpykávají své tresty

V sušické nemocnici si při obecně prospěšných pracích odpykávají odsouzení své tresty. Vedení nemocnice je s některými spokojené, pokud se uvolní místa, tak je chce zaměstnat. Část odsouzených svou povinnost neplnila a musela odejít.

Cílená propagace v Plzni

Necelý rok pomáhají v sušické nemocnici ti, kteří si zde v rámci obecně prospěšných prací odpykávají své alternativní tresty. Za tu dobu se zde vystřídalo pět lidí, v březnu má nastoupit šestý. Se třemi byli jejich nadřízení spokojení do té míry, že jim nabídli další spolupráci. „Všichni tři jsou výborní, osvědčili se, a pokud by se uvolnila některá pracovní pozice v úseku, mohli by u nás dál pracovat. Naopak se dvěma pracovníky jsme se museli předběžně rozloučit. Nechodili na domluvené směny a nechtěli pracovat,“ uvedla provozní náměstkyně nemocnice Anna Havlovičová. S pracovníky probační a mediační služby má domluvené jaké prohřešky je u odsouzených ochotná akceptovat.

Šestapadesátiletý Bohumír ze Sušice měl havárii, kterou sám nezpůsobil, policisté mu v krvi ale zjistili zbytkový alkohol, u soudu dostal 100 hodin veřejně prospěšných prací. Po dohodě s Probační a mediační službou ČR si vybral nemocnici v Sušici, kde nastoupil jako pomocná síla v kuchyni. „Dělal jsem, co bylo třeba. Škrábal brambory, krájel rohlíky do knedlíků, míchal vajíčka, plnil myčku,“ jmenuje Bohumír. „Poprvé jsem byl v takovém provozu a moc se mi to líbilo. Byl jsem překvapený, jaké je tu výborné jídlo a jak je všechno  zorganizované, každý věděl, co má dělat i při složitostech, které vytváření nemocničního jídelníčku představuje,“ dodal Bohumír, který dříve pracoval jako zámečník, či klempíř, od roku 2004 jako řidič. V květnu dostane řidičský průkaz zpět, pak se rozhodne, jestli se do nemocnice vrátí.

Prvních 50 hodin ze svého trestu má odpracováno i pan Evžen ze Sušice. Policisté ho chytili, když řídil svou babetu, předtím si ale dal několik piv. U soudu pak dostal 220 hodin prospěšných prací a na 2 roky zákaz řízení. Proto teď musí uklízet v sušické nemocnici. „Vytírám chodby, umývám dveře, postele, okna, parapety. Líbí se mi tady, kdyby tu měli místo, tak bych tu rád zůstal,“ řekl Evžen, který předtím pracoval jako dělník v různých sušických fabrikách. Momentálně je několik měsíců nezaměstnaný.

Podle Anny Havlovičové si v sušické nemocnici svůj alternativní trest odpykává ještě další člověk, který pracuje v údržbě. „Každému bychom mohli nabídnout práci až se na jeho pozici místo uvolní. Ti lidé se osvědčili, i když k nám chodili jen v předem domluvené dny,“ doplnila.

S dosavadním průběhem spolupráce je moc spokojená.  „Vše jsme rozjížděli kvůli tomu, že se nám lépe podaří najít lidi do pozic, kde můžeme se určitých okolností místo špatně obsazovat,“ vysvětlila s tím, že by si moc přála, aby tento příběh pokračoval a někteří z lidí, kteří si zde odpykávali své tresty, se tu v budoucnu nechali „normálně“ zaměstnat.

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka