Sušické nemocnici chybějí lékaři

Na rozvoj interního oddělení, oddělení následné péče a také její části zaměřenou na rehabilitaci se chce v následujících týdnech zaměřit ředitel sušické nemocnice Jaroslav Kratochvíl.

Cílená propagace v Plzni

 Se zástupci města chce navíc jednat o rozšíření provozu chirurgické ambulance. V nemocnici, na které obdivuje její výbornou polohu i úroveň vybavenosti, chce otevřít více ambulancí odborných lékařů.
„Aktuálně sháníme primáře, který by měl chuť rehabilitační oddělení postavit. Jsou zde také nevyužité chirurgické sály, na kterých se chystáme rozjet plánovanou operativu, jako jsou například operace žlučníku, kýly nebo křečových žil,“ uvedl Jaroslav Kratochvíl.

Problematické je nyní shánění lékařů. „Každý oslovený lékař ale situaci v sušické nemocnici vnímá tak, že se jedná o nejisté prostředí, kde nikdo neví, co bude zítra. Proto je v současné chvíli téměř nemožné někoho na plný úvazek najít,“ doplnil zkušený manažer, který se ve zdravotnictví pohybuje více než 10 let. Předtím byl dlouhé roky ředitelem českolipské nemocnice, dnes vede nemocnice v Sokolově a Sušici. Obě patří do skupiny Penta Hospitals CZ.

Chirurgická ambulance je momentálně otevřená od 7:00 do 15.30 hodin. „Chtěli jsme ji provozovat v co nejdelším možném časovém režimu, aby byla pro pacienty ze Sušice a okolí co nejdostupnější. Jenže dnes zaměstnáváme jen dva chirurgy, kteří bohužel nezvládnou pokrýt delší časový úsek. Snažíme se najít další, kteří by naše oddělení posílili a bylo by tak možné ambulantní hodiny rozšířit,“ uvedl Kratochvíl.
Personalisté plošně inzerovali nabídku pracovních pozic, oslovili lokální lékaře i lékaře z okolních nemocnic a Prahy. I přes nadstandardní nabízené podmínky se to kvůli dlouhodobě komplikované situaci v nemocnici nepodařilo. Chirurgické oddělení má navíc dlouhodobě nízký počet operačních výkonů, proto nemůže být akreditováno pro vzdělávání lékařů.

„Tím není pro zkušené lékaře tolik atraktivní. Neatestovaní lékaři si tady nemohou zvyšovat odbornost, proto ani ty do Sušice nenalákáte. Přesto intenzivně pracujeme na možnosti rozšíření ordinačních hodin chirurgické ambulance v návaznosti na rozvoj dalších projektů v oboru chirurgie,“ dodal medicínský ředitel nemocnice Ondřej Beneš.

Ten společně s ředitelem Kratochvílem momentálně jedná s urology, v sušické nemocnici by měl začít ordinovat nefrolog a další odborní lékaři.

„Potřebujeme od města, které je majitelem nemocnice, získat podporu pro naše plány na rozvoj nemocnice. Na příštím setkání se zástupci města budeme společně hledat možnosti rozšíření provozu chirurgických ambulancí, aby byly pokryté potřeby obyvatel při dostatečném zajištění bezpečí pacientů, což znamená především dostatek zkušených lékařů. My nemocnici provozovat chceme, teď je potřeba, aby se situace zklidnila,“ řekl Kratochvíl.
Se stavem interního oddělení je spokojený, momentálně je zde více než 70 procentní obsazenost, což je údaj, který se rovná republikovému průměru. Na oddělení následné péče je dnes 80 lůžek, která bývají většinou plná.
„Tým je tady velice profesionální, erudovaný a poskytuje pacientům kvalitní péči. Máme úžasnou rehabilitaci, kde pracují odborníci na špičkové úrovni,“ uvedl.

V Sušici dnes funguje interní ambulance a echokardiografie. V provozu je ambulance zaměřená na gastroenterologickou endoskopii, je zde gynekolog, dětská a alergologická ambulance. „Chceme nemocnici dál rozvíjet ve prospěch obyvatel Sušicka. Chceme ručit za to, že nemocnice bude poskytovat takovou péči, u které budeme moci garantovat vysokou odbornost a kvalitu. Chceme pacientům poskytnout stejnou kvalitu péče, jakou nabízíme v dalších zdravotnických zařízeních, které společnost Penta Hospitals provozuje v Česku i v zahraničí,“ doplnil s tím, že nemocnice má podle něj za sebou složité období, ale jeho dojmy jsou pozitivní, jako celek funguje velmi dobře.

„Jedná se o menší a útulnou, přitom moderní nemocnici, která má v regionu své nezastupitelné místo. Nemocnice má jedinečnou polohu, je výborně vybavená, má skvělý tým zdravotnického personálu. Jejím problémem je ale fakt, že v relativně blízkém okolí je dost větších nemocnic,“ uvedl Kratochvíl.
Tato skutečnost může způsobit nedostatek pacientů pro všechna oddělení.

„To byl případ i oddělení akutní chirurgie, které bylo vedení nemocnice nucené uzavřít ještě před příchodem nového vlastníka, Penta Hospitals CZ. Nemocnice může poskytovat jen takový rozsah péče, který je pro danou oblast smysluplný, racionální a dlouhodobě udržitelný,“ dodal Kratochvíl.

Cílem pro následující dny i týdny je vrátit debatu s městem a zástupci kraje na odbornou úroveň. „Provozování jakéhokoliv oboru bez dostatečného personálního zajištění je nezodpovědným krokem a rizikem pro pacienty. Nemocnice je bez ohledu na formu vlastnictví vždy součástí veřejného dění a službou pro občany. Proto je důležité najít shodu s vedením města a společnými silami nemocnici stabilizovat a postupně začít rozvíjet. V rámci procesu stabilizace nemocnice již proběhlo několik konstruktivních jednání na úrovni Plzeňského kraje a okolních nemocnic, při kterých se nám podařilo získat podporu pro naše záměry s rozvojem plánované chirurgie v Nemocnici Sušice,“ uvedl Kratochvíl.

Chronologie vlastnických změn:
Nemocnici Sušice provozovala od roku 2015 společnost NEMOS Group, a.s. V březnu letošního roku do ní vstoupila Penta a koupila její většinový podíl. Obchodní transakce podléhala schválení antimonopolního úřadu, který vydal oficiální stanovisko dne 23. 10. 2017. Až od tohoto data se společnost Penta Hospitals CZ stala fakticky většinovým vlastníkem společnosti, a tedy provozovatelem sušické nemocnice. Do doby schválení nemohla společnost Penta Hospitals CZ jakkoli do řízení společnosti NEMOS Group, a.s. zasahovat a nebylo možné dělat jakákoli manažerská rozhodnutí.



The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka