Techničtí nadšenci řešili při Smart City Hackathonu projekty pro Plzeň

Na tři desítky technicky nadaných mladých lidí, převážně z řad studentů, se zúčastnily premiérového Smart City Hackathonu.

Cílená propagace v Plzni

Odehrál se od 6. do 8. září v městském technologickém parku v Cukrovarské ulici. Městské organizace zadaly témata – problémy, které potřebují reálně řešit, účastníci potom měli 32 hodin na návrh daného řešení. Akce, již zorganizoval SIT Port Správy informačních technologií města Plzně ve spolupráci s organizací TechHeaven, je součástí konceptu Smart City Plzeň. Ten si klade za cíl přinášet chytrá řešení pro lepší život obyvatel západočeské metropole.

„V Plzni máme celou řadu zajímavých projektů, jejichž řešení je spojeno s technologiemi, zároveň je zde početná komunita technicky nadaných lidí, kteří v sobě mají velký potenciál. Dlouhodobě pracujeme se studenty a talentovanými lidmi a snažíme se pro ně vytvářet příležitosti, aby měli možnost svoje znalosti rozvíjet a maximálně využít. Fakt, že účastníci pracují na reálných projektech, které se v případě zdařilého návrhu mohou opravdu dostat do praxe, jednoznačně motivuje. Město se v konečném důsledku může stát první velkou referencí pro mladého člověka i rovnou dát první impuls k rozjezdu jeho podnikání,“ řekl primátor města Plzně Martin Baxa.

Účastníci dostali na výběr z osmi témat, jež řešili v týmech.  „Na projektech pracovali od pátečních 20:00 hodin do nedělního rána. Spektrum projektů bylo široké, zadavateli témat byly některé z městských organizací – například Divadlo J. K. Tyla v Plzni, Správa informačních technologií města Plzně, Diecézní charita Plzeň, Plzeň-TURISMUS nebo 38. mateřská škola Plzeň,“ přiblížil Vlastimil Gola, radní města pro oblast Smart Cities a podporu podnikání.

„Řešilo se například zabezpečení sběrných kontejnerů pro plzeňskou charitu tak, aby bylo možné včas detekovat narušení kontejneru na oblečení nebo jeho naplnění. Aplikace pro školky se zabývala efektivní a rychlou komunikací mezi pracovníky mateřinky a rodiči, pro Divadlo J. K. Tyla účastníci vymýšleli projekt na hodnocení odehraných představení na divadelní scéně. Pracovalo se na aplikaci, která by návštěvníkům Plzně doporučila zajímavé turistické cíle, účastníci vyhodnocovali data pro Městskou policii Plzeň a Policii ČR, ze kterých bylo patrné, kde a k jakým přestupkům dochází nejčastěji. Pozornost byla zaměřena také na zjednodušení řešení životních situací na úřadě,“ vysvětlil ředitel Správy informačních technologií města Plzně Luděk Šantora.

Všichni účastníci si odnesli odměnu v podobě zážitkového poukazu. Cenu publika vyhrál projekt řešící efektivní komunikaci v mateřských školách, organizátory pak nejvíce zaujal tým, který zpracoval data pro Městskou policii a Policii ČR. „Hackathon rozhodně splnil svůj účel. Jsme velmi spokojení s úrovní prezentovaných projektů, bylo skvělé sledovat, s jakým elánem a kreativitou soutěžící pracovali. Je jasné, že řada z nich si osvojila nové dovednosti a věříme, že některá z řešení se podaří dostat do praxe,“ doplnil technický náměstek primátora Pavel Šindelář.

„Byla to premiéra, nicméně už teď víme, že ohlasy jsou pozitivní a podobnou akci chceme zopakovat. Naším cílem je vytvořit a rozvíjet komunitu lidí, které spojuje nadšení pro techniku a inovace nebo podnikatelské ambice. Máme k tomu zázemí, technické vybavení a množství atraktivních a originálních projektů. Určitě tak zveme každého, kdo by se k nám chtěl přidat. Více informací o možnostech spolupráce je k dispozici na našich webových stránkách www.sitport.cz nebo na facebooku SIT PORT,“ uzavřel vedoucí oddělení podpory podnikání Správy informačních technologií města Plzně Tomáš Cholinský.

Fotogalerie
The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
st 11.09.2019 08:09



0 +
 
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka