Pro úspěšný výsledek na talíři by měl vedle receptu být důležitý ještě výběr kvalitního kuřecího masa, správné dochucení a dodržení postupu. S výběrem hlavní ingredience – kuřete vám snadno pomůže Drůbežářský závod Klatovy, který nabízí kvalitní kuřecí maso. A inspirovat se na další postup při přípravě máte možnost s receptem na do křupava vypečené a šťavnaté kuřátko.
Postup a ingredience
• 1 celé kuře asi 1,5 kg
• Sůl
• Směs bylinek (např. oregano, tymián, bazalka)
• 2 citrony
• Olivový olej
• 4 stroužky česneku
Samotný výběr masa ovlivní konečný výsledek naší práce a především chuť. Je proto dobré abyste vybírali kuřata z českých uzavřených chovů, například od jednoho z předních zpracovatelů drůbežího masa v České republice - Drůbežářského závodu Klatovy. Maso je vhodné před úpravou nechat přivyknout na pokojovou teplotu. Docílíte tak vyrovnání teploty v celém kuřeti a následně rovnoměrného pečení. Nedojde tak k vysušení. Nebojte se při přípravě kuře důkladně osolit nejen zvenčí, ale i zevnitř a dále omyté bylinky nakrájejte a vložte do vnitřku kuřete. Nasolení dodává kůži na křupavosti, za kterou vás pak přátelé zajisté ocení. Rovnoměrného propečení docílíte i svázáním kuřete. Zamezíte tak úniku šťávy a zabráníte vysušení prsou. Pro pečení zvolte menší pekáč s roštem a rozházejte na kuře i okolo citrony a česnek, opět se nebojte sáhnout po bylinkách. Aby se kuře hezky propeklo, pečte ho první půl hodinu prsní částí dolů a spíše zvolna. Troubu si předehřejte ideálně na 160 až 180 stupňů celsia. Zvýšením teploty na posledních pár minut dosáhnete křupavé kůrčičky. Po vyndání kuřete z trouby ještě chvíli vydržte. Maso si tak chvíli odpočine a bude se lépe krájet.